Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šautuve, ieroču veikals un kāpņu iegāde: ko Trampa šāvējs darīja pirms uzbrukuma
foto: Archie Carpenter/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Tomasa Metjū Kruksa māja.
Pasaulē

Šautuve, ieroču veikals un kāpņu iegāde: ko Trampa šāvējs darīja pirms uzbrukuma

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

48 stundas pirms viņš atklāja uguni uz bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu, 20 gadus vecais Tomass Metjū Krukss veica virkni pieturu savā Pitsburgas piepilsētas dzimtajā pilsētā un tās apkārtnē.

Šautuve, ieroču veikals un kāpņu iegāde: ko Trampa...

Likumsargi atklājuši, ka uzbrucējs piektdien devās uz šautuvi, kurā praktizēja šaušanu, savukārt nākamajā rītā Krukss devās uz saimniecības preču veikalu, kur iegādājās piecu pēdu garas kāpnes, un ieroču veikalu, kur nopirka 50 patronas. Pēc tam Krukss ar savu automašīnu brauca aptuveni stundu uz ziemeļiem, pievienojoties tūkstošiem cilvēku no visa reģiona, kas pulcējās uz Trampa mītiņu Batlerā, Pensilvānijas štatā. 

Viņš novietoja automašīnu ārpus rallija, kur bagāžniekā bija paslēpta improvizēta sprādzienbīstama ierīce, kas bija savienota ar raidītāju, ko viņš nēsāja līdzi. Pēc tam, pēc izmeklētāju domām, viņš izmantoja savas nesen iegādātās kāpnes, lai mērotu ceļu uz tuvējo ēku, un atklātu uguni uz bijušo prezidentu. 

Kamēr izmeklētāji turpina meklēt slepkavības mēģinājuma motīvus, viņi rūpīgi pārbauda uzbrucēja kustības pirms uzbrukuma un cenšas izveidot laika grafiku viņa darbībām, kas noveda pie tā. Tomēr gandrīz 48 stundas pēc apšaudes izmeklētājus pārsteidz tas, ka viņi nevar atrast informāciju par Kruksa domāšanas veidu un iespējamiem motīviem. 

Pat pēc ielaušanās viņa telefonā un pārmeklējot viņa datoru, izpētot viņa meklēšanas vēsturi un guļamistabu, kā arī intervējot viņa ģimeni un draugus, aģenti joprojām nav atraduši pierādījumus, kas liecinātu par politisku vai ideoloģisku stimulu apšaudei, sacīja avoti tiesībaizsardzības iestādēs.

Tā vietā viņu atrastie pierādījumi liecina par tipiskām tiešsaistes darbībām, tostarp interesi par datoru kodēšanu un spēlēm.

Kā zīmi, ka viņa uzbrukums varēja būt vēl postošāks, liecina fakts, ka Kruksam uz ķermeņa bija tālvadības pults detonators, un viņa automašīnas bagāžniekā atradās metāla kaste ar sprāgstvielām, kas ar vadiem bija savienota ar uztvērēju. Tas liek domāt, ka uzbrucējs, iespējams, plānoja sarīkot sprādzienu no attāluma, un izmeklētāji apsver teoriju, ka viņš šaušanas laikā varētu būt plānojis novērst uzmanību. 

Vienlaikus izmeklētāji, analizējot viņa tiešsaistes meklēšanas vēsturi, nav atraduši nekādas norādes, ka viņš pētītu paštaisītu sprāgstvielu izgatavošanu.

Atentāta mēģinājumā Trampu izmantota pusautomātiskā šautene AR-15, kas nonākusi izmeklētāju rīcībā. Ierocis bija iegādāts legāli. Pirms uzbrukuma Krukss iegādājās arī 50 patronas vietējā ieroču veikalā "Allegheny Arms and Gun Works".

Jau vēstīts, ka sestdien pasauli pāršalca atentāta mēģinājums pret ASV eksprezidentu Donaldu Trampu.