foto: AP/Scanpix
Vēlēšanu iecirkņi ir atvērti: lietuvieši sāk balsot par nākamo prezidentu un referendumā par dubultpilsonību
Uz prezidenta amatu kandidē arī esošais Lietuvas Valsts prezidents Gitans Nausēda. Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka viņam ir vislielākās izredzes uzvarēt.
Pasaulē
2024. gada 7. maijs, 10:10

Vēlēšanu iecirkņi ir atvērti: lietuvieši sāk balsot par nākamo prezidentu un referendumā par dubultpilsonību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lietuvā otrdien, 7. maijā, sākas iepriekšējā balsošana svētdien gaidāmajās prezidenta vēlēšanās un referendumā par dubultpilsonību.

No otrdienas līdz ceturtdienai iepriekšējai balsošanai iecirkņi būs atvērti visās 60 pašvaldībās no plkst.7 līdz 20.

Arī vēlēšanu dienā svētdien 1895 iecirkņi durvis vērs plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.

Lietuvas pilsoņiem līdztekus prezidenta vēlēšanām ir jāizdara izvēle arī saistošā referendumā par dubultpilsonības atļaušanu. Lai no konstitūcijas tiktu svītrots spēkā esošais dubultpilsonības aizliegums, "par" jānobalso vairāk nekā 50 procentiem visu balsstiesīgo.

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija valsts prezidenta vēlēšanām reģistrējusi astoņus kandidātus.

Vēlēšanās kandidē pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda, valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte, premjerministre Ingrīda Šimonīte un valdošajā koalīcijā ietilpstošās liberālās Brīvības partijas kandidāts Daiņus Žalims, kurš ir Vītauta Dižā universitātes Juridiskās fakultātes dekāns.

Opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts ir bijušais aizsardzības viceministrs Ģiedrims Jeglinsks, bet opozīcijā esošā centriski kreisā Darba partija prezidenta amatam izvirzījusi savu līderi Andrju Mazuroni.

Kā neatkarīgie kandidāti vēlēšanās piedalās advokāts Igns Vēgēle, ārsts Eduards Vaitkus un jaundibinātās labējās partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš nesen nolika Seima deputāta mandātu, jo Konstitucionālā tiesa secināja, ka viņš ar antisemītiskiem izteikumiem ir rupji pārkāpis amata zvērestu un valsts pamatlikumu.

Ja valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā neviens kandidāts nesaņems vismaz pusi balsu, 26.maijā notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies divi vislielāko atbalstu saņēmušie kandidāti. Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu amata termiņu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, balsstiesības ir 2 385 234 vēlētājiem, kas ir par 4% jeb 99 681 cilvēku mazāk nekā iepriekšējās valsts prezidenta vēlēšanās 2019.gadā.

2019.gadā ekonomists Nausēda prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja Šimonīti. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Nausēda ir līderis šajās vēlēšanās, aiz sevis atstājot Vēgēli un Šimonīti.