foto: LETA
Skandāls Lietuvā: valsts prezidenta Nausēdas politiskajā karjerā bijis nesmukums, ko viņš slēpis
Lietuvas prezidents Gintans Nausēda.
Pasaulē
2023. gada 5. aprīlis, 14:37

Skandāls Lietuvā: valsts prezidenta Nausēdas politiskajā karjerā bijis nesmukums, ko viņš slēpis

Jauns.lv

Lietuvā izcēlies politisks skandāls, kurā galvenais varonis ir pats valsts prezidents Gitans Nausēda. Proti, prezidents Gitans Nausēda bijis Lietuvas komunistiskās partijas biedrs, liecina "Laisvės TV" žurnālista Dovida Pancerova publicētie dokumenti. Skandāla būtība ir par to, ka Nausēda šo informāciju, kandidējot uz prezidenta amatu, noklusējis.

Piedaloties prezidenta vēlēšanās, Nausēda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegtajā anketā neminēja savas pagātnes saiknes ar Lietuvas Komunistisko partiju, lai gan šo informāciju, piemēram, neslēpa bijusī valsts vadītāja Daļa Grībauskaite.

Tomēr, kā aizstāvību Nausēdam prezidenta birojā norāda, kandidējot uz prezidenta amatu, anketā nav bijis obligāti jāinformē par partiju piederību.

foto: Facebook @Dovydas Pancerovas
Gitanas Nausēdas komunistiskā partijas biedra karte.

Tomēr Dovids Pancerovs, kurš publiskoja dokumentus par Nausēdas piederību komunistiskajai partijai, norādījis: “Nedomāju un neapgalvoju, ka piederība komunistiskajai partijai ir neizdzēšams traips, bet prezidents Nausēda savās politiskajās runās mēdz asociēt sevi ar Sąjūdi (Sajūdis bija politiskā organizācija Lietuvā, kas vadīja cīņu par Lietuvas neatkarību 1980. gadu beigās un 90. gadu sākumā – red.) un Sajūda mītiņiem, lai gan patiesībā toreiz izvēlējās būt barikāžu otru pusē – vismaz oficiāli.”

"Es nezinu, ko Gitans Nausēda īsti darīja Sąjūža mītiņos, bet dokumenti liecina, ka viņš iestājās Komunistiskajā partijā, kad tika dibināts Sąjūdis. Viņa pieteikums uzņemšanai Komunistiskajā partijā tika iesniegts 1988.gada 20.maijā, bet partijas biļete izsniegta 1988.gada 27.jūnijā,» sacīja D.Pancerovs.

Žurnālists pievienoja arī dokumentus, kas apstiprina šo informāciju.

Pēc dokumentu publiskošanas, ka prezidents Gitans Nausēda kādu laiku piederēja Lietuvas komunistiskajai partijai, politikas un komunikācijas eksperti lielu traģēdiju no tā netaisa un šaubās, ka tas ietekmēs valsts līdera popularitāti. Paredzams, ka viss būs atkarīgs no tā, kā šo stāstu spēs izmantot politiskie oponenti. 

Tiesa, eksperti norāda, ka tas mazinās pēc Lietuvas prezidenta popularitāti un uzticību prezidenta teiktajam.

Politoloģe Rima Urbonaite norāda, ka Nausēdas lēmums neizpaust informāciju par savu kādreizējo piederību Lietuvas Komunistiskajai partijai izceļ valsts līdera pamatprincipus un attieksmi. «Būtībā tas, ko mēs redzam, nav pirmā situācija, kad prezidents, izmantojot juridiskās iespējas, izvēlas nepublicēt noteiktu informāciju. Šī informācija ir patiešām sensitīva. Mēs esam redzējuši līdzīgu situāciju, kad viņa finanšu pārskati netika publiskoti, jo arī likumdošana ļāva to nedarīt.”

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda darbā un privātajā dzīvē

gallery icon

“Mēs pilnībā saprotam, ka ir svarīgi sniegt par sevi pēc iespējas vairāk informācijas, lai cienītu vēlētājus. Galu galā, mēs nerunājam šeit par personīgās dzīves detaļām, bet šis aspekts var būt svarīgs. Kādam nolūkam tas darīts, kāpēc tas bija vajadzīgs? Proti, mēs redzam, ka, lai sasniegtu noteiktas pozīcijas, sasniegtu popularitāti, atklātība tiek nobīdīta pie malas,» Nausēdas klusēšanu vērtē lietuviešu politoloģe.

Viņa atgādināja, ka arī bijusī prezidente Grībauskaite atklāja, ka bijusi komunistiskajā partijā. “Šī fakta dēļ viņa nav saņēmusi ovācijas, taču tas vismaz sabiedrībai bija skaidrs,” norāda politoloģe.

Pēc šīs informācijas publiskošanas Nausēda savu iestāšanos Komunistiskajā partijā nosauca par jaunības kļūdu.

"Tomēr es veltīju sevi zinātnieka ekonomista dzīvei un centos dzēst jaunības kļūdu ar savu turpmāko dzīvi, savu profesionālo darbību un savu kalpošanu Lietuvas valstij," sacīts Nausēdas komentārā, ko saņēma ziņu aģentūra BNS.

"Es saskāros ar kārdinājumu iestāties partijā, lai man būtu lielas iespējas veidot zinātnieka karjeru. Es kādu laiku to pārdomāju, līdz beidzot padevos [kārdinājumam],"  pavēstīja Lietuvas prezidents.

"Es biju godkārīgs un muļķīgi ietiepīgs jaunietis, es ignorēju pat to, ka mana māte mani atrunāja no tāda soļa," atzina Nausēda.