foto: ekrānuzņēmums no video
Krievija piešķir patvērumu Hitlera aizstāvei
Propagandiste no Vācijas Dagmāra Henna laipni uzņemta Krievijā.
Pasaulē
2024. gada 21. aprīlis, 09:44

Krievija piešķir patvērumu Hitlera aizstāvei

Ziņu nodaļa

Kas Jauns Avīze

Krievija nebeidz pārsteigt – tā piešķīrusi pagaidu patvērumu "vācu žurnālistei" Dagmārai Hennai, kura Otrā pasaules kara sākšanā vaino ASV un Lielbritāniju, bet Hitleru attaisno.

Kremlim pret šādu nostāju nav nekādu iebildumu, un nacistu advokāte turpina darbu TV propagandas kanālā "Russia Today", jo ne tikai aizstāv Hitleru, bet arī Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Galvenais, ka savējā

Krievijas Ārlietu ministrijā patvēruma piešķiršanu tā arī komentē – Henna “atbalsta Krievijas Federācijas politisko kursu”, tostarp iebrukumu Ukrainā. Viņa neplānojot atgrieztās Vācijā, jo neesot “pārliecināta par savu drošību šajā valstī”.

"Russia Today" savā "Telegram" kanālā ierakstījusi, ka Henna Vācijā “nebaidījās apšaubīt VFR oficiālo versiju par specoperāciju un feikiem Bučā”.

Henna atbrauca uz Krieviju jau 2022. gadā pēc "Russia Today" ielūguma un šā gada februārī iesniedza patvēruma lūgumu. Propagandiste klāsta, ka Vācijā viņai bailes raisījuši “dzeltenzilie karogi” un Krievijas piekritēju vajāšana. Nekādu ziņu par viņas kriminālvajāšanu dzimtenē gan nav.

Pēc "Važnije istoriji" ziņām, Henna veido bloga "Vineyard of the Saker" versiju vācu valodā, kur Krievijas karu pret Ukrainu atspoguļo agresoru mērcē. Kādā vēstījumā, parakstītā ar pseidonīmu "Rusofile", Henna klāsta, ka Hitlers negribējis sākt Otro pasaules karu, bet viņu piespiedušas ASV un Lielbritānija.

Citiem draud cietums

Krievijā par nacisma reabilitāciju draud sods, taču tas neattiecas uz savējiem. Tikmēr pēc šā panta ierosināta krimināllieta, piemēram, pret Andreju Poļakovu no Tambovas. Viņa vaina ir komentārs pie ziņas internetā par memoriālās plāksnes atklāšanu "specoperācijas" “varoņiem”.

Krievu valodā ir abreviatūra SVO (speciaļnaja vojennaja operacija), un Poļakovs izmantoja vārdu spēli, ierakstot: “Sauksim jau nu SVO varoņus vecajā labajā vārdā par SVOloč (nelietis – Red.).” Policijai gan viņu nav izdevies arestēt, jo Poļakovs pārcēlies uz Gruziju.

2022. gada vasarā viņam tiesa par “nacisma reabilitāciju” piesprieda 250 000 rubļu (ap 2500 eiro) naudas sodu – Poļakovs sociālajos tīklos kritizēja PSRS rīcību Otrā pasaules kara laikā.

Putins bez aplinkiem apsūdz Poliju

Tajā pašā laikā Krievijā arī augstākajā līmenī parādās vēsmas, kas vedina domāt, ka drīz jau skolu vēstures grāmatās mācīs, ka karu izraisīja anglosakši, izjaucot Hitlera Vācijas un Staļina PSRS draudzību.

Februāra sākumā Krievijas diktators Vladimirs Putins "vēstures lekcijā" bijušajam ASV telekanāla "Fox News" raidījuma vadītājam paziņoja, ka poļi “aizspēlējās un piespieda Hitleru sākt Otro pasaules karu tieši ar viņiem”. “Kādēļ karš 1939. gada 1. septembrī sākās tieši ar Poliju? Tā izrādījās nepierunājama. Hitleram nekas cits neatlika kā savu plānu realizācijā sākt tieši ar Poliju,” Putins bez aplinkiem attaisnoja Hitleru.