foto: Ekrānuzņēmums
ES var noteikt sankcijas pret amerikāņu propagandistu Karlsonu, kurš Maskavā intervēja Putinu
Amerikāņu propagandists Takers Karlsons.
Pasaulē
2024. gada 7. februāris, 18:21

ES var noteikt sankcijas pret amerikāņu propagandistu Karlsonu, kurš Maskavā intervēja Putinu

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) var noteikt sankcijas pret amerikāņu propagandistu Takeru Karlsonu saistībā ar to, ka viņš nointervējis Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, vēsta "Newsweek".

Galēji konservatīvais amerikāņu politiskais komentētājs Takers Karlsons, kurš tiek uzskatīts par Krievijas maigās varas informatīvo ieroci un propagandistu, kas saistīts ar Kremli, ieradās vizītē Maskavā, kur intervēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kas notika?

Šonedēļ Karlsons viesojās Krievijā un vakar, 6. februārī, paziņoja, ka drīzumā publicēs interviju ar Krievijas diktatoru.

Kā skaidroja propagandists, viņš grasās intervēt Putinu, jo it kā "lielākajai daļai amerikāņu nav ne jausmas, kāpēc viņš (Vladimirs Putins - red.) iebruka Ukrainā un kādi ir viņa mērķi tagad".

Patlaban intervijas saturs vēl nav zināms, tomēr sagaidāms, ka tā būs labvēlīga Krievijai, jo propagandists vairākkārt ir aizstāvējis agresorvalsti.

Karlsons sacīja, ka viņš arī lūdzis interviju ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

ES var piemērot sankcijas

Bijušais Beļģijas premjerministrs un pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Gijs Verhofstads uzskata, ka intervija ar Putinu var novest bijušo televīzijas kanāla "Fox News" vadītāju konfliktā ar ES.

"Tā kā Putins ir kara noziedznieks un ES piemēro sankcijas ikvienam, kas viņam palīdz to darīt, šķiet loģiski, ka arī Ārlietu ministrija izskatītu viņa lietu," sacīja kāds likumdevējs.

Kā skaidro izdevums, lai personu iekļautu ES sankciju sarakstā, ir nepieciešams iesniegt pierādījumus izskatīšanai ES Ārlietu dienestā. Pēc tam lieta tiks nodota izskatīšanai Eiropadomē, kas sastāv no ES valstu vadītājiem, kas savukārt pieņems galīgo lēmumu par ierobežojumu ieviešanu.

"Viņš (Takers Karlsons - red.) vairs nav žurnālists, bet gan Eiropas teritorijas pretīgākā režīma propagandists, kas ir visbīstamākais mūsu mieram un drošībai," sacīja bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Luiss Garikāno.

Cits Eiropas Parlamenta deputāts Urmass Paets atzīmēja, ka Putins ir ne tikai agresorvalsts prezidents, bet arī Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) meklēšanā un genocīdā un kara noziegumos apsūdzēta persona.

"Karlsons vēlas dot platformu kādam, kas apsūdzēts genocīda noziegumos - tas ir nepareizi. Ja Putinam ir kas sakāms, viņam tas ir jāpasaka SKT. Tajā pašā laikā Karlsons nav īsts žurnālists, jo viņš skaidri izteica simpātijas Krievijas režīmam un Putinam un nemitīgi pazemoja Ukrainu, kas kļuva par Krievijas agresijas upuri. Tātad par tādu noziedzīga režīma propagandu var tikt sankciju sarakstā. Tas attiecas pirmkārt uz aizliegumu ieceļot ES valstīs," piebilda Paets.

Karlsons un viņa darbība "Fox News"

Takers Karlsons ir slavens ar ASV prezidenta Džo Baidena un demokrātu partijas politikas asu kritiku, turklāt pēc Krievijas invāzijas Ukrainā pastāvīgi paudis Kremlim labvēlīgu viedokli, kļūdams par Krievijas propagandas raidījumu iemīļotu personu.

Karlsona aiziešana notikusi dažas dienas pēc tam, kad "Fox News" noslēdza izlīguma vienošanos ar balsošanas tehnoloģiju uzņēmumu "Dominion Voting Systems" par 787,5 miljoniem ASV dolāru (717,7 miljoniem eiro) lietā par neslavas celšanu.

"Dominion" iesūdzēja tiesā "Fox News", apgalvojot, ka raidsabiedrība izplatīja melīgus apgalvojumus par krāpšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2020.gadā, lai kalpotu saviem komerciālajiem mērķiem, un šādi nopietni kaitēja "Dominion". Vienošanās devusi iespēju "Fox News" izvairīties no potenciāli postošas, augsta līmeņa tiesas prāvas, kurā "Fox News" īpašniekam Rupertam Mērdokam nāktos liecināt atklātā tiesā.

"Dominion" paziņoja, ka Takera Karlsona raidījumi spēlēja būtisku lomu melīgu apgalvojumu izplatīšanā.