foto: Vida Press
Pēkšņi miris profesors, kurš glāba no vecuma Putinu
Vladimirs Putins un Vladimirs Havinsons 2017. gadā.
Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 20:15

Pēkšņi miris profesors, kurš glāba no vecuma Putinu

Jauns.lv

77 gadu vecumā pēkšņi miris Vladimira Putina "pretnovecošanās guru", radot nozīmīgu triecienu Krievijas diktatoram, vēsta ārvalstu mediji.

Sanktpēterburgas bioregulācijas un gerontoloģijas institūta dibinātājs un direktors Vladimirs Havinsons miris 5. janvārī 78. dzīves gadā. Profesora nāves cēlonis netiek atklāts.

Havinsona vadībā izveidota un pētīta jauna peptīda preparātu grupa, kam piemīt augsta fizioloģiskā aktivitāte. Pats Havinsons apliecināja, ka viņa radītie preparāti palīdz pret novecošanos.

Pašreizējā Kremļa režīma pretinieki apgalvo, ka tieši Vladimirs Havinsons nodrošinājis Krievijas prezidenta Vladimira Putina fizisko stāvokli. Viņš pastāvīgi, gandrīz katru nedēļu konsultējis Krievijas diktatoru.

Interneta kanāla "Fontanka. ofiss" tiešraidē 2017. gadā Vladimirs Havinsons sava galvenā pacienta veselības līmeni  novērtēja šādi:

"Ņemot vērā viņa pagātni (to, ka viņš ir sporta meistars), pareizo dzīvesveidu, militāro audzināšanu, diētas, cik zinu, un fizkultūras nodarbības, viņa potenciāls ir ļoti augsts. Es to nesaku tāpēc, ka man no kāda bail. Es esmu neatkarīgs cilvēks. Bet viņš ir paraugs. Mūsu prezidenta potenciāls ir spožs. Tie ir gadu desmiti. Divdesmit gadi ir minimums. Viņa resurss ir ļoti augsts."

Pārbaudīt savu prognozi attiecībā uz "pacienta Nr. 1" fizisko kondīciju Havinsons saprotamu iemeslu dēļ vairs nevarēs.

Gadu pirms šīs intervijas Vladimirs Havinsons tika apbalvots ar Draudzības ordeni. Svinīgā ceremonijā Kremlī Vladimirs Putins personīgi pasniedza apbalvojumu zinātniekam.

Komentējot Putina 2013. gada bildi, kurā Krievijas prezidents redzams ar kailu torsu, sēžot uz zirga, viņš sacīja: "Brīnišķīga fotogrāfija - tā vīrietim būtu jāizskatās. Kāpēc viņš ir ideāls? Nesmēķē, nedzer, sporto. Vajadzētu sekot viņa piemēram. Visiem, jauniem un ne, vajadzētu darīt to pašu." To, vai Putins ir lietojis viņa radītos peptīdus, kas aizkavē novecošanās procesus, pats Havinsons gan nav atklājis.

Vladimirs Havinsons dzimis 1946. gadā Vācijā. Pēc Minskas Suvorova skolas beigšanas iestājās S. Kirova kara medicīnas akadēmijā. 1970. gadā sāka nodarboties ar novecošanas tēmu. 1988. gadā Hāvinsons vadīja ar PSRS Valsts zinātnes un tehnikas komitejas lēmumu izveidoto bioregulatoru zinātniski pētniecisko laboratoriju.

Vladimira Havinsona vadībā izveidota un pētīta jauna zāļu peptīda zāļu grupa – daļai no tiem nav ārzemju analogu. Pētījumos īpaši tika noteikta peptīdu efektivitāte gēnu ekspresijas normalizēšanā neirodeģeneratīvo slimību gadījumos.

Rezultātā izstrādāti un medicīnas praksē ieviesti 13 peptīda preparāti, kurus 40 gadu garumā saņēmuši vairāk nekā 112 miljoni pacientu. Preparātus lietoja Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji un Spitakas (Armēnija) zemestrīcē cietušie, ziņo krievu mediji.