Pasaulē
2024. gada 5. janvāris, 06:55

Bils Klintons esot draudējis "Vanity Fair", lai neļautu publicēt apsūdzības pret pedofilu Epšteinu, apgalvots tiesas publicētajā cietušās sievietes sarakstē

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Bils Klintons esot draudējis žurnālam “Vanity Fair”, lai tas nepublicētu rakstus par seksa tirdzniecībā un pedofilijā vainoto Džefriju Epšteinu, apgalvojusi Virdžīnija Robertsa Džufre, kura savulaik apsūdzēja Lielbritānijas karaļa Čārlza III brāli, princi Endrū seksuālā vardarbībā pret viņu, kad meitene bija pusaudze. Džufres apgalvojums ir ieraudzījis dienas gaismu ASV tiesas publicētajos dokumentos Epšteina lietā.

Vienā no tiesas publicētajiem e-pastiem žurnālisti mudināja Džufri ļaut “Vanity Fair” iegādāties fotogrāfiju, kurā princis Endrū redzams aplicis roku viņai ap vidukli, kā arī viņai ieteikts iekļaut frāzi par seksa tirdzniecību jebkādā potenciālā paziņojumā žurnālam.

Džufre atbildējusi, ka baidās par to, kā “Vanity Fair” varētu rīkoties šajā jautājumā, ņemot vērā Epšteina milzīgo ietekmi. Viņa rakstīja, ka pat Klintons “ieradās VF (Vanity Fair) un viņiem draudēja nerakstīt seksa tirdzniecības rakstus par savu labo draugu Dž.E. (Džefriju Epšteinu)”.

Tiesa, žurnāla “Vanity Fair” toreizējā redaktora Greidona Kārtera pārstāvis laikrakstam “The Telegraph” noliedzis Klintona draudus. “Tas kategoriski nebija noticis,” viņš paziņoja.

Pats 77 gadus vecais Klintons komentārus nesniedza, toties viņa pārstāve atkārtoja viņa iepriekšējo paziņojumu, ka viņš neko nezināja par Epšteina noziegumiem un neapmeklēja viņa privāto salu, kaut gan Džufre apgalvoja pretējo.

Tomēr jau agrāk bijuši jautājumi, kādēļ “Vanity Fair” ignorēja apgalvojumus pret Epšteinu pat tālajā 2003. gadā. Amerikāņu žurnāliste Vikija Vorda apgalvoja, ka Epšteins pierunāja Kārteru nepublicēt divu sieviešu apsūdzības. Viņa apgalvoja, ka Kārters viņai teicis, ka tic uz žurnāla redakciju atnākušā Epšteina versijai. 

Pats Epšteins ir izmantojis savu ietekmi, lai nepieļautu kompromitējošu rakstu publicēšanu. Vorda 2022. gada podkāsta apraidē apgalvoja, ka Epšteins viņai draudējis, sakot: “Man te ir ziņojumi par tevi, tavu vīru — man ir pilnīgi viss, ko man sūtījuši cilvēki, kuri vēlas izpalīdzēt.”

Pats Kārters 2022. gadā izdevumā “The New Yorker” apstrīdēja Vordas teikto, norādot, ka viņa savas apsūdzības pievienojusi pēdējā brīdī pirms publikācijas un žurnāla redakcija uzskatīja, ka tie nav “ticami pierādījumi, kas izturētu tiesā”.

Jauns.lv jau vēstīja, ka ASV apgabaltiesa Ņujorkā publicējusi pirmo daļu no simtiem tiesas dokumentu pedofila Džefrija Epšteina lietā. Tiesas dokumentos smalki izklāstītas Epšteina attiecības ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem – bijušajiem ASV prezidentiem, miljardieri, Lielbritānijas princi un populārām slavenībām. Tiesas dokumentos pieminēts arī Bila Klintona vārds. Tajos pausts, ka Epšteina draudzene Gileina Maksvela tiesai apstiprinājusi, ka Klintons ceļojis ar Epšteina privāto lidmašīnu, tomēr nav norādīts cik bieži tas noticis. Klintons 2000. gadu sākumā ar Epšteina lidmašīnu devās humānās palīdzības braucienos uz Āfriku un tolaik dēvēja finansistu par “uzticīgu filantropu”. Tomēr vēlāk bijušais ASV prezidents attiecības ar Epšteinu pārtraucis un Klintona pārstāvji medijiem norādījuši, ka “viņš neko par Epšteina noziegumiem nezina”. 

Tomēr publicētajos dokumentos iekļauta arī cietušās Johanas Sjobergas liecība, kurā sieviete atstāsta, ka Epšteins reiz esot vēstījis, ka “Klintonam patīkot jaunas meitenes”.

Uz daudziem Džefrijs Epšteins savulaik atstāja pozitīvu iespaidu – viņš bija veiksmīgs finansists, kas baudīja luksusa dzīvesveidu un saviesīgos pasākumos izklaidējās kopā ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem. Tomēr aiz veiksmīgās uzņēmēja fasādes slēpās pedofils, kas jau 2008. gadā tika notiesāts par nepilngadīgu meiteņu vervēšanu prostitūcijai, no kurām jaunākā bija vien 14 gadu veca.

Lai gan tolaik miljonārs ar cietušajiem panāca vienošanos un šis gadījums sabiedrībā ātri noklusa, jauns skandāls pāršalca Ameriku 2019. gadā, kad vairākas sievietes nāca klajā ar apgalvojumiem, ka Epšteins uz savas privātās salas nepilngadīgas meitenes spiedis nodarboties seksu ar saviem ietekmīgajiem draugiem.

2019. gada 10.augustā 66 gadus vecais Epšteins pirms tiesas pakārās savā cietuma kamerā, bet tiesas prāva turpinās pret viņa līdzgaitnieci un draudzeni Gileinu Maksvelu. Sieviete uz 20 gadiem jau notiesāta par cilvēku tirdzniecību, bet pret viņu uzsākti vēl divi tiesas procesi par nepatiesas liecības sniegšanu tiesai.