Mazgadīgo vervēšanā notiesātā sabiedrības dāma Gisleina Maksvela

Britu sabiedrības dāma un augstāko aprindu pārstāve Gisleina Maksvela atzīta par vainīgu jaunu meiteņu vervēšanā nu jau mirušajam amerikāņu finansistam ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 4. janvāris, 17:27

Tramps, Klintons, princis Endrū. Ietekmīgi cilvēki ierauti ASV lielākajā pedofilijas skandālā

Jauns.lv

ASV apgabaltiesa Ņujorkā publicējusi pirmo daļu no simtiem tiesas dokumentu pedofila Džefrija Epšteina lietā. Tiesas dokumentos smalki izklāstītas Epšteina attiecības ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem – bijušajiem ASV prezidentiem, miljardieri, Lielbritānijas princi un populārām slavenībām.

Uz daudziem Džefrijs Epšteins savulaik atstāja pozitīvu iespaidu – viņš bija veiksmīgs finansists, kas baudīja luksusa dzīvesveidu un saviesīgos pasākumos izklaidējās kopā ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem.  Tomēr aiz veiksmīgās uzņēmēja fasādes slēpās pedofils, kas jau 2008. gadā tika notiesāts par nepilngadīgu meiteņu vervēšanu prostitūcijai, no kurām jaunākā bija vien 14 gadu veca.

Lai gan tolaik miljonārs ar cietušajiem panāca vienošanos un šis gadījums sabiedrībā ātri noklusa, jauns skandāls pāršalca Ameriku 2019. gadā, kad vairākas sievietes nāca klajā ar apgalvojumiem, ka Epšteins uz savas privātās salas nepilngadīgas meitenes spiedis nodarboties seksu ar saviem ietekmīgajiem draugiem.

2019. gadā Epšteins savā cietuma kamerā tika atrasts miris, bet tiesas prāva turpinās pret viņa līdzgaitnieci un draudzeni Žislenu Maksvelu. Sieviete uz 20 gadiem jau notiesāta par cilvēku tirdzniecību, bet pret viņu uzsākti vēl divi tiesas procesi par nepatiesas liecības sniegšanu tiesai.

Publiskotie dokumenti

Trešdien publiskotie dokumenti ir daļa no liecībām, kas tika iesniegtas pirmajā tiesas prāvā pret cilvēku tirdzniecībā notiesāto Maksvelu. Sievietes advokāti norādījuši, ka viņu klienti dokumentu publikācija neietekmē, savukārt apsūdzēto advokāte uzsver, ka tiem ir būtiska loma Epšteina noziedzīgo nodarījumu atmaskošanā.

“Cilvēkiem ir tiesības zināt kā Epšteins tik ilgi vadīja globālu seksa tirdzniecību un palika nesodīts!” norāda advokāte Zigrīda Makovlija.

Viņa uzsver, ka dokumenti palīdzēs atjaunot taisnīgumu un cīnīties pret cilvēku tirdzniecību.

Dokumenti ietverti vairāk nekā 900 lapaspusēs un tajos minēti arī Epšteina līdzgaitnieku – Lielbritānijas prinča Endrū, bijušo ASV prezidentu Donalda Trampa un Bila Klintona vārdi.

Lielbritānijas princis Endrū

Virdžīnija Robertsa Džufre jau 2021. gadā ierosināja tiesas prāvu pret britu karaliskās ģimenes pārstāvi princi Endrū. Viņa apgalvoja, ka Endrū viņu seksuāli izmanotjis 2001. gadā Epšteina draudzenes Gīleinas Maksvelas mājoklī Londonā. Tajā laikā Džufre bija vien 17 gadus veca.

Princis Endrū visas apsūdzības noraidīja, apgalvojot, ka “nekad nav ticies ar Džufres kundzi.” Bet 2022. gadā Lielbritānijas karaliskā ģimene sievietei samaksāja miljonus, lai viņa apsūdzību atsauktu.

Trešdien publiskotajos dokumentos minēts, ka Virdžīnija Džufre nav vienīgā, kas apsūdzējusi princi Endrū nepiedienīgā rīcībā. Vēl viena cietusī Johana Sjoberga apgalvo, ka minētais karaliskās ģimenes pārstāvis 2001. gadā esot apgramstījis viņas krūtis.

Bekingemas pils atteikusies komentēt publiskotos dokumentus norādot, ka “Jorkas hercogs vairs nepilda karaliskos pienākumus un pils viņa vārdā vairs nerunā.”

Bils Klintons

Tiesas dokumentos pieminēts arī bijušā ASV prezidenta Bila Klintona vārds.

Tajos pausts, ka Epšteina draudzene Žislena Maksvela tiesai apstiprinājusi, ka Klintons ceļojis ar Epšteina privāto lidmašīnu, tomēr nav norādīts cik bieži tas noticis.

Klintons 2000. gadu sākumā ar Epšteina lidmašīnu devās humānās palīdzības braucienos uz Āfriku un tolaik dēvēja finansistu par “uzticīgu filantropu”. Tomēr vēlāk bijušais ASV prezidents attiecības ar Epšteinu pārtraucis un Klintona pārstāvji medijiem norādījuši, ka “viņš neko par Epšteina noziegumiem nezina”.

Tomēr publicētajos dokumentos iekļauta arī Sjobergas liecība, kurā sieviete atstāsta, ka Epšteins reiz esot vēstījis, ka “Klintonam patīkot jaunas meitenes”.

Donalds Tramps, Maikls Džeksons un citi

Džufre savās liecībās norādīja, ka Epšteins viņu esot spiedis nodarboties ar seksu ar ievērojamām personām, tostarp Ņūmeksikas gubernatoru Bilu Ričardsonu. Politiķis aizvadītajā gadā devās aizsaulē, tomēr līdz savai nāvei noliedza pret sevi vērstās apsūdzības norādot, ka “nekad ar Džufres kundzi” nav ticies. Pret viņu nav izvirzīta neviena apsūdzība noziegumos.

Dokumentos vairākkārt pieminēts Francijas modes mākslinieks Žans Liks Brunels. 2022. gadā viņš tika apsūdzēts izvarošanā un cietumā veica pašnāvību.

Trampa vārds dokumentos pavīdējis tikai “garāmejot”. Sjoberga liecinājusi, ka reiz Epšteina lidmašīna neesot varējusi nosēsties Ņujorkā un tai bija jādodas uz Atlantiksitiju, Ņūdžersijā. Epšteins sievietei esot vēstījis, ka “Tramps palīdzēs visu nokārtot”.

Tāpat Sjoberga apgalvo, ka Epšteins viņu iepazīstinājis ar dziedātāju Maiklu Džeksonu un burvju mākslinieku Devidu Koperfīldu, tomēr viņa uzsver, ka nekādus pārkāpumus no šo cilvēku puses neesot novērojusi.

Žislena Maksvela

Epšteina draudzenei Žislenai Maksvelai šobrīd piemērots pirmtiesas apcietinājums. Prokuratūra apsūdz Maksvelu, ka viņa laikā no 1994.gada līdz 1997. gadam palīdzējusi Epšteinam seksuāli izmantot meitenes, ko kurām dažas bijušas vien 14 gadus vecas. Sieviete pret sevi vērstās apsūdzības noliedz.

Tomēr publicētajos dokumentos minēts, ka Epšteina drošības darbinieks Alfredo Rodrigess nodēvējis Maksvelu par “bosu”, un atklājis, ka “sieviete likusi viņam allaž turēt kabatā skaidru naudu, ko izsniegt vidusskolniecēm, lai pierunātu viņas iesaistīties seksuālos pakalpojumos”.

Maksvela ir notiesāta uz 20 gadiem par cilvēka tirdzniecību, bet vēl pret viņu izvirzītas divas tiesvedības par nepatiesu liecību sniegšanu.