foto: ekrānuzņēmums no video
"Tie ir parasti cilvēki!" Krievijas propagandists no Latvijas melo par notiekošo uz Somijas robežas
Cita starpā "Baltijas antifašistu" līderis, par finanšu noziegumiem reiz notiesātais Sergejs Vasiļjevs stāsta, ka pats dosies uz fronti karot Krievijas pusē - tikai "jāsaved kārtībā veselība".
Pasaulē
2023. gada 4. decembris, 05:55

"Tie ir parasti cilvēki!" Krievijas propagandists no Latvijas melo par notiekošo uz Somijas robežas

Jauns.lv

Krievijas propagandas medijos ik pa laikam tiek dots vārds no Latvijas aizmukušo krievu aktīvistu grupai "Baltijas antifašisti". Viņu līderis nesen komentējis kadrus, kuros redzams, ka somu robežsargi spiesti ar spēku atraidīt nelegālo imigrantu pūli, kurš devies valsts virzienā no Krievijas.

Somijas medijs "Yle" vēl 17. novembrī vēstīja, ka uz valsts robežas ar Krieviju todien piepeši ieradās aptuveni trīsdesmit cilvēku grupa un atteicās pakļauties robežsargu prasībām.

Saskaņā ar somu medija pausto, robežsardzes pārstāvjiem bija jāpielieto asaru gāze, lai kontrolētu pūli.

Piektdienas vakara incidents noticis Nīralas robežkontroles punktā. Interesanti, ka šis punkts ir viens no tiem, kuru Somija izlēma slēgt pulksten 00.00 naktī uz 18. novembri.

Video redzams, kā pēcāk viens no imigrantiem mēģina burtiski izskriet cauri robežkontroles punktam, taču tiek notverts un aizraidīts atpakaļ. Pats mēģinājums vairāk izskatās pēc provokācijas, nevis reāliem centieniem iekļūt valstī:

Pēc tam kad robežsargi pielietoja asaru gāzi, kādai no 30 personām bija nepieciešams sniegt pirmo palīdzību, taču šobrīd, saskaņā ar somu mediju, briesmas viņa veselībai nedraud.

Šos kadrus interneta propagandas šovā "Soloviev Live" komentējis "Baltijas antifašistu" līderis - savulaik par terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu notiesātais, bet no soda izmukušais Sergejs Vasiļjevs.

Uz propagandas raidījuma vadītāja Marata Bulatova parādītajiem kadriem un jautājumu: "Bet kas tad šeit notiek?" Vasiļjevs atbild: "Saprotams, ka te redzami kadri ar parastiem cilvēkiem."

Vasiļjevs, turpinot skaidrot Somijā notiekošo, uzsver, ka "robežu slēgšana ir mēģinājums novērst uzmanību no Somijā un Baltijā piedzīvotā dzīves līmeņa krišanās", un apgalvo, ka "šādi tiek eskalēta nesaticība ar Krieviju un panākts tas, ka somi neuzzinās, kā tad patiesībā dzīvo Krievijā".

Lieki piebilst, ka Vasiļjevs nav politikā, ārpolitikā un starptautiskajās attiecībās kompetents viedokļa līderis. 

Viņš ir bēdīgi slavens biznesmenis, Kremlim tīkamu vēstures konspirāciju teoriju sludinātājs no Rīgas.

Tamdēļ arī šāda absurda argumentācija, kuru "Soloviev Live" gan translē kā uzklausāmu viedokli, kuru pauž kādreiz Latvijā dzīvojušais.

Iepriekš jau ziņots, ka naktī no 17. uz 18. novembri Somija slēgusi četrus - Vālimā, Nuijamā, Imatras un Nīralas - robežkontroles punktus ar Krieviju.

Šāds lēmums sekojis, pieaugot nelegālo imigrantu skaitam uz valsts robežas, kurus tur, kā tiek uzskatīts, mērķtiecīgi nosūtījusi Krievija, piekopjot Baltkrievijā izmantotās hibrīdkara metodes pret kaimiņvalstīm.

Zināms, ka Krievijas puse jau iepriekš ir solījusi "atbildēt" Somijas lēmumam kļūt par NATO dalībvalsti.

Interesanti, ka Vasiļjevs šajā intervijā apgalvo, ka Krievijā beidzot izdevies realizēt "Baltijas antifašistu" savervēto kaujinieku nosūtīšanai uz Ukrainu.

Arī pats Vasiļjevs stāsta, ka dosies karot "tiklīdz savedīs kārtībā savu veselību".

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".