foto: ekrānuzņēmums no video
Kas ir prokrievisko "Baltijas antifašistu" līderis Vasiļjevs? Viņa meita apprecējusi amerikāņu karavīru un laimīgi dzīvo ASV
Maskavā un citur ārpus Latvijas aizbēgušo "Baltijas antifašistu" grupiņu vada bijušais rīdzinieks Sergejs Vasiļjevs. Kamēr tēvs dzīvi veltījis cīņai ar Rietumiem no Krievijas, viņa meita Simona bauda dzīvi ASV.
Sabiedrība
2023. gada 19. janvāris, 05:35

Kas ir prokrievisko "Baltijas antifašistu" līderis Vasiļjevs? Viņa meita apprecējusi amerikāņu karavīru un laimīgi dzīvo ASV

Jauns.lv

Pēdējos mēnešus Latvijas sabiedrību sociālajos tīklos te kaitina, te smīdina savdabīgu uz Maskavu no Rīgas aizbēgušu prokrievisko aktīvistu kopiņa, kura sevi dēvē par “Baltijas antifašistiem”. Šo grupu publiski reprezentē Latvijas valstspiederīgais Sergejs Vasiļjevs, kurš Krievijas medijos ir pataisīts par drosmīgu krievu pasaules aizstāvi, kurš “knapi izsprucis no “Baltijas fašistu nagiem”".

Šī aktīvistu grupiņa plašāku ievērību guva pagājušā gada izskaņā, kad 5. novembrī aktivizējās sociālajā tīklā “Telegram”.

Tur sarakstā tika apkopoti Latvijā dzīvojoši, sabiedrībā zināmi ļaudis, kuri jebkādā veidā un daudzmaz publiski ir atbalstījuši PSRS mantojuma aizvākšanu no Latvijas vai kritizējuši Krieviju.

Šiem cilvēkiem tika draudēts ar nošaušanu, ar atbildību Krievijas Kriminālkodeksa priekšā un citādām sekām.

Vasiļjevs sevi tikmēr reklamēja Krievijas propagandas resursos, stāstot, kā aizmucis no Latvijas, un, ka vienmēr juties kā daļa no krievu pasaules, nespējot noraudzīties uz “pūstošajos Rietumos” atdzimstošo fašismu.

Grūti iedomāties, kā Maskavā mītošais fašisma apkarotājs Latvijā jūtas par savu meitu, kura jau labu laiku ir iedzīvojusies saulainās Kalifornijas štata (ASV) Sandjego pilsētas liberālajā sabiedrībā un apprecējusies ar ASV Jūras spēkos dienošu puisi.

Tēvs apkaro Rietumus Maskavā, meita aizstāv minoritātes Kalifornijā

Informācija par Sergeja Vasiļjeva meitu publiski izcelta interneta resursā “Tālavas Taurētājs”, vietnē Talavastauretajs.com.

Dramatiskā situācija ir pietiekami acīmredzama, jo Simona Vasiļjeva-Havkinsa to visu ir aprakstījusi savā “Facebook” profilā.

Tur norādīts, ka viņa no Rīgas ir pārcēlusies uz ASV un precējusies ar puisi vārdā Nikolass Havkinss. Starp viņas radiniekiem ir ierindots arī tēvs Sergejs Vasiļjevs.

Interesantākais par Nikolasu Havkinsu šajā ziņā droši vien ir tas, ka puisis pašlaik dienē ASV Jūras spēkos, ko neslēpj viņa sociālie tīkli, kuros redzamas bildes ar Nikolasu, lepni pozējam formastērpā.

Vasiļjeva meitas dzīvesbiedrs sociālajos tīklos izrāda, ka ir daļa no ASV Jūras spēkiem. (Foto: ekrānuzņēmums no "Facebook")

Puisis apgalvo, ka ir strādājis uz ASV Jūras spēku aviācijas bāzes kuģa “USS Ronald Reagan (CVN-76)”. Redzams, ka sociālajos tīklos puisis ir pierakstījis sev krieviskotu iesauku – “Koļa”.

Šķietami laimīgā pāra sociālie tīkli liecina, ka gan Simona, gan Nikolass ir liberāli, progresīvi domājoši jaunieši. Abu “Facebook” ir piepildīts ar atbalsta ierakstiem LGBTQ+ kopienai, viedokļiem par vienlīdzību un sociālo taisnīgumu.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Abi jaunieši dzīvo ASV un atbalsta seksuālo, kā arī citu minoritāšu tiesības. Tikmēr Simonas tēvs Krievijā karo pret “pūstošajiem Rietumiem”.

Maskavā mītošajam Vasiļjevam šo publiski pieejamo informāciju varētu būt grūti paskaidrot saviem sekotājiem, taču jādomā, ka vismaz Kremļa elitei šī situācija – kad atvases par mītni izvēlas Rietumvalstis, kamēr tētis ar tām sparīgi cīnās – varētu būt saprotama.

Simonas Vasiļjevas-Havkinsas sociālie tīkli neslēpj radniecību. (Foto: ekrānuzņēmums no "Facebook")

Draud ar nošaušanu, zīmē mērķus kartēs virs namiem Latvijā

Tā dēvētie “Baltijas antifašisti” līdz šim izcēlušies ar vairākām pret Latviju, tās valsts amatpersonām, politiķiem un iedzīvotājiem vērstām aktivitātēm, kas gan būtībā aprobežojas ar internetā sarakstītām riebeklībām.

Viņu resursos 13. Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) fotogrāfijai blakus ievietotas saites uz viņa sociālo tīklu profiliem, pierakstīts, kur viņš dzīvo un tas, ka viņam ir trīs bērni.

Minēts, ka parlamentā Iesalnieks balsojis par PSRS pieminekļu aizvākšanu un beigās teikts: “Aicinām Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteju uzsākt pret šo fašistu krimināllietu.”

Līdzīgi darīts arī ar Latvijas Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) fotogrāfiju, un arī spēlfilmas “Dvēseļu Putenis” aktieris Oto Brantevics izpelnījies Maskavā paslēpušos antifašistu dusmas.

Aktīvisti turklāt bija izvēlējušies kādu adresi Jūrmalā, pasnieguši to saviem sekotājiem kā Rinkēviča dzīvesvietu un virs tās kartes ekrānuzņēmumā uzzīmējuši mērķi, piesaucot Krievijas “Z karu” Ukrainā un tā metodes.

Okupantu raķete trāpa deviņstāvu ēkā Ukrainas pilsētā Dnipro, nogalinot vairāk nekā 40 cilvēkus viņu mājās. 2023. gada janvāris

gallery icon
20

Ne mazāk draudīgs teksts pavada ekrānuzņēmumus, kuros redzami Saeimas deputātu balsošanas rezultāti balsojumā “Par atteikšanos no deputātu grupu veidošanas sadarbības veicināšanai ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas parlamentiem” un par grozījumu likumā “Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”, kas attiecīgi kalpoja par juridisku pamatu PSRS pieminekļu demontāžai.

“Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!” rakstīts blakus vārdiem un uzvārdiem.

Papildus šim grupā regulāri tiek slavināts Krievijas karš Ukrainā, Kremļa vai jebkādu tā politikas kritizēšanu momentā nodēvējot par “nacismu”.

Grupa arī centusies Krievijā savest kopā tos Baltijas valstu piederīgos, kuri karo vai ir karojuši Donbasa separātistu pusē.

“Baltijas antifašisti” arī lepni publicējuši dažādu Latvijas Zemessardzes bataljonu izvietojumu koordinātas, tādējādi cenšoties radīt par sevi iespaidu kā par nopietnu draudu, un mudināt vietējos atbalstītājus vākt detalizētu informāciju par šīm vietām.

Aplūkojot šos koordinātu sarakstus tuvāk gan jāsecina, ka daudz precīzāku, aktuālāku un pilnīgāku informāciju sniegtu Zemessardzes izdalītie bukletiņi un līdzīgi materiāli, kuri ir brīvi pieejami ikvienam jebkurā no daudzajiem atvērto durvju pasākumiem.

Kas vada “nošaujamo sarakstu” veidotāju grupiņu?

Valsts drošības dienests (VDD) pirms kāda laika paziņoja, ka ir sācis kriminālprocesu saistībā ar saziņas lietotnes "Telegram" kanālos konstatētām pretvalstiskām aktivitātēm, kuras izvērsušas par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka pretvalstiskajās aktivitātēs ir iesaistīti Latvijas valstspiederīgie, kuri patlaban dzīvo Krievijā, teikts paziņojumā.

Pieminēts arī, ka drošībniekiem konkrētās personas ir zināmas, un, ka Latvijā viņus sagaida likuma bardzība.

Spriežot pēc tā, kas vēstīts šīs “Telegram” grupas aprakstošajā daļā, bez Sergeja Vasiļjeva, starp tās administratoriem ir vēl daži atpazīstami personāži.

Terorisma atbalstītājs, naudas atmazgātājs un nodokļu nemaksātājs

Pats Sergejs Vasiļjevs līdz šim Latvijā nav bijis pārlieku zināms, taču Krievijas finansētie propagandas resursi šo “publicistu” un “krīzes komunikatoru”, kā viņam labpatīk sevi dēvēt, periodiski saulītē izceļ jau kopš 2015. gada.

Vēl 2014. gadā, sākoties Krievijas atbalstītiem nemieriem Ukrainas austrumos, Vasiļjevs vadīja uzņēmumu Helsinkos, Somijā, kurš nodarbojās ar lauksaimniecības aprīkojuma tirgošanu Krievijā.

Drīz vien Somijā pret viņu tika uzsākts kriminālprocess par terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu.

Lieta tāda, ka kādā brīdī Vasiļjevs izdomāja savu firmu izmantot, lai vāktu visdažādākā veida palīdzību ārpus Krievijas un nosūtītu to Donbasā karojošajiem Kremļa atbalstītajiem separātistiem.

To pamanīja gan Somijas, gan arī Vasiļjeva izcelsmes valsts – Latvijas – atbildīgās iestādes.

Rezultāts – Vasiļjevam Somijā tika piespriests trīs gadu cietumsods, tiesai pilnībā apmierinot prokurora prasību.

Taču Vasiļjevs nav izcietis ne dienas no pirmajā instancē piespriestā soda. Iepriekšējā gada rudens sākumā viņš pameta Latviju caur Igauniju. Pats saka – pilnībā legāli, paklausot “zinošu cilvēku ieteikumam”, un nu ir patvēries Krievijā.

Iespēja rīkoties Vasiļjevam bija, jo viņš personīgi vēl nebija saņēmis Somijas tiesas spriedumu, apgalvots “Sputnik” intervijā.

Šo visu Vasiļjevs atklāja arī no Rīgas uz Maskavu aizbēgušam “Sputnik” resursa propagandistam Aleksejam Stefanovam.

Tajā pašā intervijā viņš arī atzīst, ka oficiāli uz Donbasu neko nesūtīja – dokumentos meloja, ka vienkārši nodarbojas ar biznesu Krievijā. Taču faktiski ar visu sirdi, dvēseli un materiālajām iespējām atbalstīja separātistu kaujiniekus Ukrainas austrumos.

Viņaprāt, likumu sargājošās iestādes uzmanību pievērsušas, redzot, kādos apjomos Vasiļjevs iegādājas medicīnas preces.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

“TikTok” politrepresētais un caurkritis “piārists”

Pie pašmāju rosīgākajiem Kremļa troļļiem un grupas “Baltijas antifašisti” administratoriem pieskaitāms arī nesen uz Baltkrieviju aizbēgušais Aleksandrs Cvetkovs.

Cvetkovs sociālajos tīklos tika pamanīts saistībā ar videoklipu, kurā izklāsta, ka no Latvijas aizbēdzis, jo neesot spējis izturēt valsts attieksmi pret krievvalodīgajiem.

Video nonāca arī VDD redzeslokā. Kopš tā brīža Cvetkovs sociālajos tīklos monotonā tonī cītīgi turpina vērsties gan pret Latviju, gan tās politiķiem.

Kādā no saviem paziņojumiem, skumstot par Latvijā nojauktajiem PSRS pieminekļiem, viņš piedraud ar tiesu “Latvijas kara noziedzniekiem” – Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Gan Cvetkovs, gan arī Vasiļjevs šobrīd teju vai rotē dažādos Krievijas propagandas resursos kā “uz Krieviju no Latvijas laimīgi aizmukušie”, kuriem ir “nepastarpināta pieredze ar represīvajiem Latvijas dienestiem”.

Kādā intervijā ar bēdīgi slaveno ASV notverto krievu spiedzi Mariju Butinu Vasiļjevs arī atklāj, ka Donbasa separātistiem nodevis lauka teltis un citu aprīkojumu, ar kuru labiekārtot pozīcijas kaujas laukā.

Papildus šīm aktivitātēm publiski pieejamā informācija liecina, ka Vasiļjevs mēdz nodoties arī rakstniecībai, lielākoties darbojoties vēstures un zinātniskās fantastikas žanrā ar pseidonīmu “Seva Riga”.

“Vadims Avva” jeb Vadims Aleksejevs ir bijušais “Rietumu Bankas” Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs, kurš publicista lomā Latviju ķengā jau gadiem, pieslejoties Krievijas redzējumam par Baltiju.

Vēl pirms dažiem gadiem itin bieži šī aktīvista redzeslokā nonāca kādreizējais politiķis Aldis Gobzems.

Viņa partiju “Likums un Kārtība” (pēcāk “Katram un Katrai”), kura izgāzās 14. Saeimas vēlēšanās, Aleksejevs visnotaļ dāsni reklamēja savā “YouTube” raidījumā “Selfi”.

Kamēr cirkā pauze, uz skatuves uznāk klauni

Tiešāki vai netiešāki draudi Latvijas valsts amatpersonām un iedzīvotājiem par viņu patriotisko nostāju, protams, ir satraucoša lieta.

Taču kopumā tā dēvētā “Baltijas antifašistu” kopa drīzāk rada par sevi nenopietnas, tukšu vāvuļotāju saujiņas iespaidu, kura pavisam drīz varētu paziņot par odiozā, nupat Krievijas pilsonību ieguvušā Benesa Aijo jeb “Melnā Ļeņina” kā goda biedra uzņemšanu savās rindās.

Līdz šim bez draudiem un “nošaujamo sarakstiem” antifašisti ir publiski startējuši ar paziņojumiem, ka Latvijā tiek veidota slepena ukraiņu biolaboratorija, veidojuši vēl dažādus sarakstus – tostarp ar medijiem un Latvijas politiskajām partijām, kuras ir nedraudzīgas krieviem – un apgalvojuši, ka sadarbojas ar “Krievijas hakeriem”, uzlaužot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datubāzi.

Patiesībā gan viņu publicētajos attēlos redzams kādas it kā Valsts darba inspekcijas (VDI) darbinieces e-pasts.

“Hakeri” sākumā nav sapratuši atšķirību starp šīm iestādēm, taču pēcāk, šķiet, steiguši labot kļūdu, sakot, ka no “Latvijas darba ministrijas” nozagti 200 gb datu.

Tos publicēšot, ja Edgars Rinkēvičs neatvainosies par retoriku Krievijas virzienā un valsts digitālajiem dauzoņām nesamaksāšot bitkoinus.

Samaksas termiņš beidzās pirms vairākiem mēnešiem. It kā nozagtie dati tā arī netika publicēti.

Atbildē Jauns.lv VDI sākotnēji norādīja, ka pat īsti nav droša, ka jebkāds uzbrukums vispār pieredzēts.

“Informējam, ka 30. novembrī, jau pēc darba laika, iespējams, ir noticis IT drošības incidents, kā rezultātā tika kompromitēts VDI darbinieces e-pasta konts. Reaģējot uz incidentu, minētais darbinieces e-pasts tika nekavējoties bloķēts kā arī informētas atbildīgās drošības institūcijas un IT eksperti,” rakstiski tolaik informēja VDI Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Konkrētais grupējums tolaik arī dižojās, ka uzlauzuši Saeimas u.c. Latvijas iestāžu mājaslapas, taču tās visas, šķiet, tika savestas kārtībā vēl pirms hakeri bija paguvuši “Telegram” padižoties ar savu veikumu.

Nez vai Maskavas asiņainajā ārpolitikas cirkā arī ir tradīcija – tehnisko paužu laikā izklaidei uz skatuves izsūtīt klaunus?