foto: ZUMAPRESS.com
Krievijas Baltijas jūras flote būtiski zaudējusi savas kaujas spējas
Krievijas Baltijas jūras kara flotes karakuģi.
Pasaulē
2023. gada 26. septembris, 10:56

Krievijas Baltijas jūras flote būtiski zaudējusi savas kaujas spējas

Jauns.lv

Krievijas Baltijas flote vairs nav spējīga veikt liela mēroga desanta operācijas zaudējumu dēļ Ukrainā. Pie šāda secinājuma nonāca autoritatīvā izlūkošanas un analītiskā centra “Rochan Consulting” eksperti .

Krievija no 2.augusta Baltijas jūrā rīkoja tās Baltijas kara flotes jūras spēku mācības "Okeāna vairogs - 2023" virspavēlnieka admirāļa Nikolaja Jevmenova vadībā. Manevros piedalījās ap 30 karakuģi un kuteri, 20 apgādes kuģi, 30 Krievijas Jūras kara aviācijas un Gaisa un kosmosa spēku lidaparāti un aptuveni 6000 karavīru, bija norādīts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

“Rochan Consulting” savā analītiskajā ziņojumā izklāstīja galvenos secinājumus no Krievijas Baltijas kara flotes mācībām. Galvenā atziņā - karš Ukrainā negatīvi ietekmējis Krievijas Baltijas flotes potenciālu. Trīs lieli desantkuģi no Krievijas Baltijas kara flotes sastāva Ukrainas iebrukuma priekšvakarā tika nosūtīti uz Melno jūru. Tagad tie faktiski ir iestrēguši Melnajā jūrā, jo Turcija ir slēgusi jūras šaurumus, kas tiem ļautu atgriezties Baltijas jūrā.

"Tāpat arī Baltijas flotes 336. jūras kājnieku brigāde Ukrainā cieta smagus zaudējumus, būtiski samazinot šīs brigādes kaujas spējas," teikts ziņojumā. Tas pēc centra analītiķu domām liecina, ka Krievija vairs nevarētu Baltijas jūras reģionā veikt vērienīgas desanta operācijas.

Zīmīgi, ka Krievijas Baltijas kara flotes mācības notika tajā pašā laikā, kad NATO veica savus manevrus Baltijas jūrā.  Pēc analītiķu domām, Kremļa plānotajām jūras mācībām bija jāparāda Krievijas spēja stāties pretī NATO spēkiem reģionā. Bet galu galā viņi tikai apstiprināja, ka Baltijas flote ir zaudējusi spēju veikt plaša mēroga ofensīvu desanta operāciju, jo tās desanta kuģi un jūras kājnieki piedalās karā Ukrainā un ir cietuši zaudējumus.

Rīgas ostā piestāj zemūdene un citi kara kuģi

No 7. līdz 24. septembrim visā Latvijas teritorijā un Baltijas jūrā norisinās Vācijas Jūras spēku organizētās starptautiskās militārās mācības “Northern ...

gallery icon

Kopumā šajās mācībās piedalījās aptuveni 30 kuģi, zemūdenes, 15 gaisa kuģi un 3200 karavīru, kuru vidū arī Latvijas karavīri un zemessargi. Tāpat mācību uzdevumu izpildē piedalījās arī bruņoto spēku kibervienības. “Northern Coasts 2023” iesaistītas visas Baltijas jūras reģiona NATO valstis, kā arī ASV, Kanāda, Nīderlande, Beļģija, Itālija, Francija un Zviedrija, kas vēl gaida savu pievienošanos aliansei.

“Mēs sūtam Krievijai skaidru vēstījumu, ka esam pilnā gatavībā un mūsu dežūras laikā viņiem nekas neizdosies,” vēl pirms mācību sākuma sarunā ar vācu žurnālistiem no “Deutsche Welle” atklāja Vācijas jūras kara flotes komandieris viceadmirālis Jans Kristiāns Kāks.