foto: AP/Scanpix
Glastonberijas festivāls neļauj apmeklētājiem ņemt līdzi veipus
Glastonberijas festivāls Anglijā, 2022. gada 26. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 9. jūnijs, 14:35

Glastonberijas festivāls neļauj apmeklētājiem ņemt līdzi veipus

Jauns.lv

Cilvēkus, kas šomēnes dodas uz Glastonberijas festivālu, organizatori ir mudinājuši uz pasākumu neņemt līdzi vienreizējās lietošanas veipus.

Elektroniskās ierīces imitē tabakas smēķēšanu, darbojas ar litija baterijām un nav atkārtoti uzlādējamas, kas nozīmē, ka tās ir vienreiz lietojamas preces. Dažas aplēses liecina, ka Apvienotajā Karalistē katru nedēļu tiek izmesti apmēram 1,3 miljoni veipu. 

Glastonberijas festivāla rīkotāji ir pievienojuši vienreizējās lietošanas veipu neņemamo priekšmetu sarakstam arī nažus un bioloģiski nenoārdāmus ķermeņa mirdzumus. Par vienreizlietojamiem veipiem tīmekļa vietnē teikts: "Tie piesārņo vidi un var būt bīstami atkritumu centros."

Atpūtnieki ar milzu somām ieņem Glastonberijas festivāla telšu pilsētiņu

Neskatoties uz to, ka pirmās mākslinieku uzstāšanās gaidāmas vien piektdien, 28.jūnijā, jau šodien savus vārtus mūzikas cienītājiem un atpūtniekiem vēris ...

gallery icon
62

Nozares eksperti pagājušajā mēnesī sacīja, ka vienreizējās lietošanas veipi ir vainojami dramatiskajā ugunsgrēku skaita pieaugumā pārstrādes rūpnīcās pēdējā gada laikā.

Piektdien Anglijas bērnu lietu komisārs sacīja, ka vienreizējās lietošanas veipus ir jāaizliedz un jāpārdod vienkāršā iepakojumā, lai ierobežotu e-cigarešu "mežonīgo rietumu tirgu", kas kaitē jauniešiem.

Dāma Reičela de Souza sacīja, ka ir nobažījusies par to, ka bērni ir pakļauti spiedienam veipot.

Viņas komentāri sasaucas ar Anglijas galvenā medicīnas darbinieka profesora sera Krisa Vitija komentāriem, kurš februārī uzbruka “šausmīgajai” veipu tirdzniecībai, kas koncentrējas un bērniem, sakot, ka ir skaidrs, ka daži produkti ir paredzēti nepilngadīgiem jauniešiem.

Šonedēļ Karaliskā Pediatrijas un bērnu veselības koledža arī aicināja aizliegt vienreizējās lietošanas veipus. Tajā teikts, ka "jauniešu veipošana strauji kļūst par epidēmiju" un ka e-cigaretes "nav bezriska produkts un var radīt tikpat lielu atkarību, ja ne vēl lielāku, nekā tradicionālās cigaretes".

Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka e-cigaretes rada būtiskus riskus veselībai. Lai gan tie nesatur bīstamo darvu kā parastās cigaretes, tie satur nikotīnu, ļoti atkarību izraisošu ķīmisku vielu, kas apdraud veselību.

Etnomūzikas grupas "Tautumeitas" koncerts Lielajā ģildē 2020. gada septembrī

2020. gada 17. septembrī Lielajā ģildē notika emocionāli piesātināts un interaktīvs populārās Latvijas etnomūzikas grupas "Tautumeitas" koncerts. Šis bija viens ...

gallery icon
51

Jau ziņots, ka latviešu grupa "Tautumeitas" uzstāsies prestižajā Glastonberijas festivālā Lielbritānijā.

Grupa uzstāsies divas reizes - festivāla atklāšanas pasākumā 21.jūnijā un uz "Toad Hall" skatuves sestdien, 24.jūnijā, īsi pēc pusnakts. "Tautumeitas" ir trešā grupa no Latvijas, kas uzstāsies šajā festivālā.