Pazemotu un propagandistu izmantotu – Baltkrievijas tiesa iesloga opozicionāru Protaseviču uz astoņiem gadiem
Pasaulē
2023. gada 3. maijs, 12:55

Pazemotu un propagandistu izmantotu – Baltkrievijas tiesa iesloga opozicionāru Protaseviču uz astoņiem gadiem

Jauns.lv

Baltkrievijas tiesa bijušajam informatīvā resursa “Nexta” galvenajam redaktoram Romānam Protasevičam piespriedusi astoņus gadus ieslodzījumā. Protasevičs iepriekš savu vainu atzina. Spriedums seko pēc tam, kad Lukašenko režīms žurnālistu nolaupīja, nosēdinot Baltkrievijā svešas valsts aviokompānijas gaisa kuģi, un mēnešiem izrādīja opozicionāru-gūstekni propagandas nolūkos.

Kā zināms, Protasevičs tika arestēts 2021. gadā pēc tam, kad lidmašīnu, ar kuru viņš lidoja no Atēnām uz Viļņu, Lukašenko kontrolētie dienesti piespiedu kārtā nosēdināja Minskā.

Šāda Lukašenko dienestu rīcība izsauca plašu starptautisku nosodījumu.

Citiem šajā lietā apsūdzētajiem – Janam Rudikam un Stepanam Putilo – piespriesti vēl smagāki, attiecīgi 19 un 20 gadu cietumsodi.

Viņi paši gan neatrodas Baltkrievijā un ir paguvuši izsprukt no režīma iestāžu tvēriena.

Prokuratūra gan pieprasīja Protasevičam vēl smagāku – desmit gadu ieslodzījumu. Putilo un Rudika gadījumā tiesa pilnībā apmierināja prokuratūras prasību, informē Forbes.ru.

Visi opozicionāri apsūdzēti desmit no Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantu pārkāpšanā, tostarp masu nekārtību organizēšanā, aicinājumos uz sankcijām pret Baltkrieviju, ekstrēmistu formējumu veidošanā un sazvērestībā ar mērķi nelikumīgi pārņemt varu.

Saskaņā ar izmeklētāju versiju, viņi kopš 2020. gada, “pildot vispārējo sazvērestības plānu ar mērķi pārņemt varu Baltkrievijā nekonstitucionālā ceļā”, sociālajos tīklos veikuši ierakstus, “kuriem ir destruktīvi mērķi”, kā arī “aicinājuši protestējošus pilsoņus veikt terorisma aktus”, raksta Baltkrievijas valsts kontrolētais informatīvais resurss “Belta”.

Protasevičam liktenīgs izrādījās “Ryanair” reiss 2021. gada maijā, kurā viņš lidoja kopā ar savu draudzeni, krievieti Sofju Sapegu.

Lidmašīnu nosēdināja Baltkrievijas iznīcinātājs, pēc Aleksandra Lukašenko personīgā rīkojuma.

Lidosta šo incidentu centās skaidrot ar it kā saņemtu informāciju par spridzekli lidmašīnā.

Pēc pārbaudes lidmašīna turpināja reisu, taču Protasevičs un Sapega palika Minskā, Lukašenko spēku rokās.

Tiesa Baltkrievijā iepriekš Sapegai piesprieda sešus gadus ilgu cietumsodu, tostarp par “naida kurināšanu”, “vardarbības organizēšanu” un “tās piemērošanas draudiem”.

Aprīlī kļuva zināms, ka Sapega ir piekritusi izdošanai no Baltkrievijas uz Krieviju turpmākai soda izciešanai.

Līdz sprieduma paziņošanai Baltkrievijas režīma propagandas resursi ne reizi vien paguva izmantot Protaseviču, lai demonstrētu, cik bīstams var būt lēmums iestāties pret Lukašenko.