foto: Telegram
Uz Maskavu aizmukušie krievu aktīvisti dižojas – uzņemti Krievijas Domē, kur gaudušies par “fašismu Latvijā”
Dokumentu iesniedzēju priekšgalā ir bijis kāds bijušais rīdzinieks Sergejs Vasiļjevs. Par Vasiļjeva visnotaļ skandalozajām aktivitātēm Latvijā vēstīts jau iepriekš.
Pasaulē
2023. gada 18. aprīlis, 18:39

Uz Maskavu aizmukušie krievu aktīvisti dižojas – uzņemti Krievijas Domē, kur gaudušies par “fašismu Latvijā”

Jauns.lv

Krievijas Federācijas Valsts dome pieņēmusi paziņojumu “Par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vadību represīvās politikas nepieļaujamību attiecībā uz krievvalodīgajiem iedzīvotājiem”, šonedēļ plaši vēsta agresorvalsts propagandas resursi.

Paziņojumā teikts, ka šajās valstīs “izvēlēts noziedzīgs kurss uz totālu krievu valodas izstumšanu no visām sabiedriskās dzīves jomām, masu medijiem un izglītības sistēmas”, vēsta “Interfax”.

“Baltijas valstu varas iestādes neslēpj neofašistiskas simpātijas, atbalstot ikgadējos SS leģionāru gājienus un vienlaikus aizliedzot rīkot akciju “nemirstīgais pulks”, kas piemin veterānus, kuri atbrīvojuši Baltiju no nacistiem,” teikts dokumentā.

Nosūdz Latvijas patriotus Krievijas varasiestādēm

Krievijas Domes deputāti attiecīgi arī pieprasīja Baltijas valstu varas iestādēm un “rusofobiju veicinošajām” Rietumu valstīm ievērot starptautisko tiesību principus un izbeigt krievvalodīgo iedzīvotāju fundamentālo tiesību aizskārumu.

Nav maznozīmīgi, ka šos dokumentus pacentušies iesniegt no Latvijas uz Maskavu aizbēgušie prokrieviskie aktīvisti, kuri nu jau kādu laiku apvienojušies visnotaļ savdabīgajā grupējumā “Baltijas antifašisti”.

To priekšgalā ir kāds bijušais rīdzinieks Sergejs Vasiļjevs. Par Vasiļjeva visnotaļ skandalozajām aktivitātēm Latvijā vēstīts jau iepriekš.

Zīmīgi, ka “antifašisti” vēl pirms kāda laika vērsās arī Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejā, cenšoties nosūdzēt tos Latvijas politiķus, aktīvistus un citus iedzīvotājus, kuri viņuprāt “pielikuši roku” Pārdaugavā savulaik bijušā okupantu pieminekļa iznīcināšanai.

Nu esot saņemta atbilde, teikts grupējuma “Telegram” kontā.

Spriežot pēc Izmeklēšanas komitejas vēstules, instance “antifašistu” priekšā vienkārši atrakstījusies, pasakot “paldies” un apsolot, ka “viss ir procesā”:

Taču grupējums savos sociālajos tīklos to pasniedzis kā drošu soli pretī “neizbēgamai pieminekļa nojaucēju sodīšanai”, kuru realizēšot Krievijas varasiestādes:

foto: Telegram

Virknei šo cilvēku publiski izteikti draudi un pausti aicinājumi vērsties pret viņiem ar agresiju.

Notiesāts ir pats Vasiļjevs

Jāpiebilst, ka pavisam reālās nepatikšanās saistībā ar likumu pārkāpšanu savulaik iedzīvojies pats Vasiļjevs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka aktīvists vēl 2014. gadā, sākoties Krievijas atbalstītiem nemieriem Ukrainas austrumos, vadīja uzņēmumu Helsinkos, Somijā, kurš nodarbojās ar lauksaimniecības aprīkojuma tirgošanu Krievijā.

Drīz vien Somijā pret viņu tika uzsākts kriminālprocess par terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu.

Lieta tāda, ka kādā brīdī Vasiļjevs izdomāja savu firmu izmantot, lai vāktu visdažādākā veida palīdzību ārpus Krievijas un nosūtītu to Donbasā karojošajiem Kremļa atbalstītajiem separātistiem.

To pamanīja gan Somijas, gan arī Vasiļjeva izcelsmes valsts – Latvijas – atbildīgās iestādes.

Rezultāts – Vasiļjevam Somijā tika piespriests trīs gadu cietumsods, tiesai pilnībā apmierinot prokurora prasību.

Taču Vasiļjevs nav izcietis ne dienas no pirmajā instancē piespriestā soda. Iepriekšējā gada rudens sākumā viņš pameta Latviju caur Igauniju. Pats saka – pilnībā legāli, paklausot “zinošu cilvēku ieteikumam”, un nu ir patvēries Krievijā.

Iespēja rīkoties Vasiļjevam bija, jo viņš personīgi vēl nebija saņēmis Somijas tiesas spriedumu, apgalvots “Sputnik” intervijā.

Šo visu Vasiļjevs atklāja arī no Rīgas uz Maskavu aizbēgušam “Sputnik” resursa propagandistam Aleksejam Stefanovam.

Tajā pašā intervijā viņš arī atzīst, ka oficiāli uz Donbasu neko nesūtīja – dokumentos meloja, ka vienkārši nodarbojas ar biznesu Krievijā. Taču faktiski ar visu sirdi, dvēseli un materiālajām iespējām atbalstīja separātistu kaujiniekus Ukrainas austrumos.

Meita apprecējusi amerikāņu karavīru

Daudz mierīgāka dzīve, maksimāli tālu no Kremļa sienām, tikmēr ir Sergeja Vasiļjeva meitai Simonai Vasiļjevai-Havkinsai.

Publiski pieejama informācija liecina, ka viņa savulaik no Rīgas ir pārcēlusies uz ASV un apprecējusi ar puisi vārdā Nikolass Havkinss.

Interesantākais par Nikolasu Havkinsu šajā ziņā droši vien ir tas, ka puisis pašlaik dienē ASV Jūras spēkos, ko neslēpj viņa sociālie tīkli, kuros redzamas bildes ar Nikolasu, lepni pozējam formastērpā.

Puisis apgalvo, ka ir strādājis uz ASV Jūras spēku aviācijas bāzes kuģa “USS Ronald Reagan (CVN-76)”. Redzams, ka sociālajos tīklos puisis ir pierakstījis sev krieviskotu iesauku – “Koļa”.  

Šķietami laimīgā pāra sociālie tīkli liecina, ka gan Simona, gan Nikolass ir liberāli, progresīvi domājoši jaunieši. Abu “Facebook” ir piepildīts ar atbalsta ierakstiem LGBTQ+ kopienai, viedokļiem par vienlīdzību un sociālo taisnīgumu.