foto: AFP/Scanpix
Kurš šogad saņems Nobela Miera prēmiju? Nominantu vidū PVO, Cihanouska un pāvests
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska.
Pasaulē
2022. gada 1. februāris, 13:27

Kurš šogad saņems Nobela Miera prēmiju? Nominantu vidū PVO, Cihanouska un pāvests

Jauns.lv / LETA

Šā gada Nobela Miera prēmijas nominantu vidū pēc Norvēģijas likumdevēju atbalsta saņemšanas ir Pasaules Veselības Organizācija (PVO), Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska un britu dabas raidījumu vadītājs Deivids Atenboro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kandidātu vidū ir arī pāvests Francisks, Mjanmas huntas oponentu izveidotā nacionālās vienotības valdība un Tuvalu ārlietu ministrs Saimons Kofe.

Tiesības pieteikt kandidātus ir tūkstošiem cilvēku - gan pasaules valstu parlamentu deputātiem, gan bijušajiem prēmijas laureātiem.

Atskaitot 2019. gadu, visus pārējos gadus kopš 2014. gada balvu saņēmuši Norvēģijas likumdevēju nominanti, arī pērn, kad Norvēģijas likumdevēji bija nominējuši vienu no diviem balvas saņēmējiem - Filipīnu žurnālisti Mariju Resu.

Norvēģijas Nobela komiteja, kas izraugās galīgos uzvarētājus, nekomentē nominācijas un 50 gadus tur noslēpumā nominētāju un neveiksmīgo nominantu vārdus.

Tomēr daži nominētāji, arī Norvēģijas likumdevēji, paši atklāj savus pieteiktos kandidātus.

Citu nominatu vidū, par kuriem arī paziņojuši Norvēģijas parlamenta deputāti, ir ieslodzītais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, Hāgas Starptautiskā Krimināltiesa, "WikiLeaks" un Čelsija Meninga, NATO, palīdzības organizācija CARE, Irānas cilvēktiesību aktīviste Masiha Alinedžada un Arktikas Padome, liecina Norvēģijas deputātu iniciatīvas, ko apkopojusi ziņu aģentūra "Reuters".

Nominēšanas process noslēdzās pirmdien. Laureāti tiks izziņoti oktobrī.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās