foto: AFP/Scanpix
"Greenpeace" aktīvisti ar paraplanieri nolaidušies uz Eiropas Centrālās bankas jumta
Pasaulē
2021. gada 10. marts, 14:53

"Greenpeace" aktīvisti ar paraplanieri nolaidušies uz Eiropas Centrālās bankas jumta

Jauns.lv / LETA

Vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvisti, izmantojot motorizētu paraplanieri, trešdien nolaidušies uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) ēkas jumta, lai tādējādi protestētu pret ECB monetāro politiku, kas, viņuprāt, dod priekšroku nozarēm, kuras stipri piesārņo vidi.

Pēc nosēšanās uz ECB galvenās mītnes pieņemšanas ēkas jumta aktīvisti atritināja 12 metru garu plakātu, uz kura lasāms: "Apturiet klimata slepkavu finansēšanu".

Otrs paraplanieris, kas riņķoja ap ēku, vilka plakātu, uz kura bija aicinājums "rīkoties klimata glābšanai nekavējoties".

foto: AFP/Scanpix

"Greenpeace" norāda, ka saskaņā ar nesen veiktu pētījumu ECB augstākus riska reitingus piešķir tādiem uzņēmumiem kā "Shell", "Total", "Eni", OMV un "Repsol", kuri ražo lielu daudzumu tā dēvēto siltumnīcefekta gāzu izmešu.

Tikmēr videi draudzīgāku nozaru uzņēmumu novērtējums, ko sniedz ECB, daudz lielākā mērā atšķiras no to tirgus vērtības.

Vides aizstāvji ECB apsūdz "sistemātiskā klimata aizsardzības graušanā".

foto: AFP/Scanpix

ECB, reaģējot uz šo akciju, izsaukusi policiju.

"Klimata pārmaiņas ir viena no lielākajām problēmām, ar kurām cilvēcei jāsastopas šajā gadsimtā," paziņojusi banka. "ECB kā centrālā banka savu pilnvaru robežās sniedz savu ieguldījumu [problēmas] novēršanā, rīkojoties kopsolī ar tiem, kas atbildīgi par klimata politiku."

ECB norādījusi, ka tā "veic savas stratēģijas pārskatīšanu, kas ietver padziļinātu analīzi, lai konstatētu, kā reaģēt uz klimata krīzi visās ECB politikas jomās".

Banka gada sākumā jau paziņojusi, ka veido īpašu nodaļu, kurai jākoordinē pasākumi klimata pārmaiņu ierobežošanai visās bankas darbības jomās.