Bils Geitss cer uz Covid-19 vakcīnu pēc pusotra gada
foto: AFP/Scanpix
“Jau 2015. gadā es runāju par šiem draudiem,” atgādina "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss.
Pasaulē

Bils Geitss cer uz Covid-19 vakcīnu pēc pusotra gada

Kas Jauns Avīze

ASV miljardieris un filantrops, "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss intervijā BBC pavēstījis, ka vakcīna pret jauno koronavīrusu varētu būt gatava pēc pusotra gada. Masu ražošanas labad, iespējams, būs jāmīkstina parastās pārbaužu procedūras.

Bils Geitss cer uz Covid-19 vakcīnu pēc pusotra ga...

“Vajadzēs kompromisus,” norāda Geitss. “Mums būs mazāk drošības pārbaužu, salīdzinot ar parasto situāciju. Turklāt valdībām vajadzēs izlemt, vai atbrīvot no atbildības kompānijas un pateikt tām “uz priekšu, pie lietas!” situācijā, kad mums vienkārši nav laika visu izdarīt pēc parastajiem noteikumiem.”

Izmēģinājumi jau norisinās

Marta vidū jau bija izstrādāti daži vakcīnas varianti, kurus tagad izmēģina ar dzīvniekiem. Ja viss būs veiksmīgi, klīniskie izmēģinājumi ar cilvēkiem var sākties šogad, bet ASV jau rit pārbaudes ar brīvprātīgajiem. Vakcīnas izstrādi finansē ASV Nacionālais veselības institūts.

Zinātnieku centienus apgrūtina fakts, ka jaunajam koronavīrusam jau ir vairākas mutācijas. Turklāt atklājies, ka Covid-19 pārslimojušiem arī pēc tam uzrādās vīrusa klātbūtne. Britu pētnieks Džeremijs Farars no "Wellcome Trust" intervijā BBC stāsta, ka tā noticis ar teju 100 pacientiem Dienvidkorejā. Zinātnieki pagaidām nezina, vai vīruss paliek aktīvs asinīs vai arī viņi inficējušies vēlreiz.

Par maz naudas veselībai

Bila un Melindas Geitsu labdarības fonds ziedo milzīgas summas veselības aprūpei, tostarp šīs vakcīnas izstrādei. Geitss uzskata, ka tā ir vienīgā iespēja atgriezties normālā dzīvē. Viņš tāpat kā daudzi zinātnieki sen ir brīdinājis par pandēmijas iespēju un uzsvēris, ka pārāk daudz naudas tērēts militāriem mērķiem, salīdzinot ar šo ienaidnieku.

“Jau 2015. gadā es runāju par šiem draudiem, uzstājoties Jaunanglijā. Tā ka bez šaubām mēs visi atskatīsimies pagātnē un nožēlosim, ka neieguldījām pietiekamus līdzekļus, lai spētu visīsākajā laikā noteikt diagnozi, lai mums būtu nepieciešamās zāles, vakcīnas un aprīkojums,” saka Geitss. “Jā, mēs izveidojām Koalīciju par inovācijām gatavībai pret epidēmijām (CEPI), kas palīdzēja jaunu vakcīnu izstrādē. Taču tie ir tikai apmēram pieci procenti no tā, ko varējām izdarīt.”

Dzīve savā pasaulē

Tikmēr sazvērestības teoriju piekritēji un dezinformācijas kara cīnītāji izvērš vēl nepieredzēta mēroga kampaņu. Ne velti Pasaules Veselības organizācija pie desmit lielākajiem draudiem veselībai pieskaitījusi antivakcinācijas kustību.

Latvijā īpaši aktīvs tās pārstāvis ir strukturētā ūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš, kurš ar saviem sekotājiem Bilu Geitsu pasludinājis par lielāko ļaunumu pasaulē, kura mērķis esot obligāta vakcinācija komplektā ar čipēšanu.

Piedevām Pļaviņš ar piekritējiem, kā liecina viņa "Facebook" profils, sākuši dzīvot savā pasaulē – viņu versijā ASV norisinās Trampa cīņa pret tumsas spēkiem, te arestēts Geitss, te Obamu pāris un Hilarija Klintone, tikai nopirktie mediji par to neziņo.