Makaroni ar pikantu jērgaļas ragū
Sastāvdaļas
- 350 g mājas makaroni ar kariju
- 450 g malta jērgaļa
- 1 sīki sakapāts sīpols
- 1 glāze smalki sakapātas šitaki sēnes
- 1/4 tējk. sarkanie pipari
- 1 3/4 glāze mazsālīts liellopu gaļas buljons
- 3 saberztas ķiploku daiviņas
- 1/4 glāze sauss sarkanvīns
- 1 glāze tomātu mērce
- 3 ēd.k. tomātu pasta
- 2 svaigi rozmarīna zariņi
- 1 ēd.k. balzāmetiķis
- 1/4 glāze svaigi rīvēts parmezāns
- 1/4 glāze sakapāti svaigi pētersīļi
- 2 tējk. olīveļļa
- sāls, pipari pēc garšas
Rezultāts ir lielisks!
Pagatavošana 4 porcijas
1
Uz lielas liesmas uzkarsē pietiekami lielu, piedegumdrošu pannu, kur pietiks vietas gan
mērcei, gan makaroniem. Pannā ieliek malto
jērgaļu un apcep to ~8 minūtes, visu laiku
maisot, lai gaļa vienmērīgi izlīdzinātos un
kļūtu gaišbrūna. Ar putu karoti pārceļ gaļu uz
šķīvja. Nolej no pannas gandrīz visus taukus, atstājot tikai apmēram ēdamkaroti un vēlreiz
uzliek pannu karsēties uz vidēji mērenas
liesmas. Ieber pannā sīpolus, sēnes, sarkanos piparus un apcep ~ 5-7 minūtes līdz sēnes sāk
izdalīt šķidrumu, bet sīpoli kļūst caurspīdīgi
un mīksti. Pievieno ķiplokus un maisot turpina
cept vēl minūti līdz no ķiplokiem sāk
izdalīties aromāts.
Vēlreiz uzliek uz pannas apcepto jērgaļu,
pielej buljonu, pusglāzi ūdens, vīnu, kā arī
pievieno tomātu mērci, tomātu pastu un
rozmarīnu.
2
Neuzliekot vāku turpina
sautēt vēl ~25-30 minūtes līdz mērce nedaudz
sabiezē.
Pielej etiķi un pasautē vēl minūti.
Pagaršo, ja nepieciešams, pieber sāli un
piparus.
Mērci saglabā siltu, turot to uz pavisam lēnas
uguns.
3
Apmēram 15 minūtes pirms mērce ir gatava, 3/4
katla pielej ar ūdeni, pieber sāli un uzvāra.
Vārošā ūdenī novāra makaronus.
Mērci vēlreiz sakarsē pannā uz vidējas liesmas
un pievieno tai nokāstus makaronus.
Visu kārtīgi samaisa.
Pievieno ceturtdaļglāzes Parmezāna siera un
pētersīļus un vēlreiz kārtīgi samaisa.
Ēdienu pasniedz siltu..Uz galda papildus servē
arī sarīvētu Parmezāna sieru