Sabiedrība
2013. gada 19. decembris, 02:28

Līdaka: nav ne mazākās nojausmas, kas ir "Ogres televīzija"

Jauns.lv

"Man nav ne mazākās nojausmas, kas ir "Ogres televīzija", kas uzvarēja Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) konkursā uz sabiedriskā pasūtījuma daļu," biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

Viņai televīzijas kanāls OTV, kas uzvarēja konkursā, esot pilnīgi nezināms un neesot ne mazākā priekšstata, kādā veidā var tik īsā laikā izveidot kanālu, kuram jau 1.janvārī jāsāk raidīt.

Kā atzina Līdaka, esot varēts prognozēt, ka šajā konkursā piedalīsies vietēja rakstura kanāli. Vērtējot no skatītāju pozīcijām, bezmaksas apraides televīzijas skatītāji zaudēs, jo šo kanālu piedāvātais saturs kvalitātes ziņā būs sliktāks nekā no bezmaksas apraides aizgājušajiem kanāliem LNT un TV3.

Ja skatītāji ir redzējuši "RE:TV" un "Rīga TV 24", tad viņiem nebūs pārsteigums par to, kas šajos kanālos tiek demonstrēts. Minētie divi kanāli jau līdz šim ir bijuši redzami - viens nodrošināja reģionālo saturu, otrs - ziņas.

Līdaka ir pārliecināta, ka mazie kanāli, apzinoties atbildību par auditorijas apjomu, ko tie iegūs, būs spiesti pielikt pūles un veidot saturīgu programmu. Taču tam nepieciešamas lielas investīcijas - apmēram miljons eiro (700 000 latu). Šādu naudu no reklāmas tirgus iegūt esot grūti.

Savukārt, vērtējot kanālu dažādību, minētais piedāvājums esot interesants, atzina Līdaka.

Kā ziņots, NEPLP sabiedriskā pasūtījuma daļas nolēmusi nodot AS "TV Latvija", kas nodrošina kanālu "Rīga TV24", SIA "Ogres televīzija", kas nodrošinās kanālu "OTV", un SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV".

NEPLP bija izsludinājusi trīs konkursus par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālajām televīzijām, kas nodrošinās bezmaksas apraidi visā Latvijā. Konkursi tika izsludināti, lai nodrošinātu informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē.

Konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu uzvarēja "OTV". Pēc NEPLP informācijas, šo kanālu nodrošinās "Ogres televīzija". Saskaņā ar "Firmas LV" datiem SIA "Ogres televīzija" dibināta 1992.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 55 338 lati, bet peļņa 92 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 48 500 lati.

55,67% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Artūram Robežniekam, 23,71% - Nikolajam Ļeoņenko, 14,43% - Ogres novada domei. Pārējās kapitāla daļas pieder Valdim Kupcim - 2,06%, kā arī apdrošināšanas akciju sabiedrībai "Balta", kooperatīvajai sabiedrībai "Ogreks", Ogres rajona pašvaldību savienībai - katram pa 1,03%.

Informatīvi dokumentālos raidījumus veidos "Rīga TV24", ko nodrošina AS "TV Latvija". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju šī akciju sabiedrība dibināta 2007.gadā. Tās apgrozījums 2012.gadā bijis 66 908 lati, bet peļņa - 510 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 25 000 latu. Datubāzē nav norādīts, kas ir šī uzņēmuma īpašnieks.

Savukārt reģionālās tematikas raidījumus veidos SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV". Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem uzņēmums dibināts 2010.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 114 159 lati. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 522 latu zaudējumiem. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. 100% uzņēmuma kapitāla daļu pieder SIA "Valmieras TV", kas savukārt pieder SIA "Valmieras reģiona patērētāju biedrība".

Tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē plānots piešķirt uz trīs gadiem no 2014.gada. Katrs no kanāliem saņems aptuveni 245 000 latu gadā. Finansējums paredzēts sabiedriskā pasūtījuma raidījumu veidošanai.

LETA