Ziemassvētku brīvdienu ceļvedis. Ko darīt 25., 26. un 27. decembrī? FOTO. VIDEO
25. un 26. decembrī Ķīpsalas hallē notiks Rīgas lielie Ziemassvētku koncerti.
Kultūra
2013. gada 24. decembris, 06:38

Ziemassvētku brīvdienu ceļvedis. Ko darīt 25., 26. un 27. decembrī? FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Ārpus Rīgas dzīvojošiem garās Ziemassvētku brīvdienas ir īstais brīdis, lai apciemotu savus Rīgas radus un draugus un pie reizes arī kaut ko pabaudītu no galvaspilsētas kultūras dzīves. Savukārt rīdzinieki var doties līdzi kultūrceļojumā kopā ar saviem ciemos atbraukušajiem radiem un draugiem.

Kasjauns.lv piedāvā septiņas lietas, ko varētu izdarīt Pirmajos, Otrajos un Trešajos Ziemassvētkos – 25., 26. un 27. decembrī. Protams, viss lielākā vai mazākā mērā saistīts ar ziemu, Ziemassvētkiem un Vecgada vakara gaidīšanu:

1. Lielie Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalā

Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos, 25. un 26. decembrī, pulksten 15.00 Ķīpsalas hallē notiks Rīgas Ziemassvētku koncerti, kuros visi ir aicināti izbaudīt gaišu un sirsnīgu Ziemassvētku mūzikas programmu lieliskās aktrises Ditas Lūriņas, operas dīvas Kristīnes Gailītes un iemīļoto solistu Ingus Pētersona, Daumanta Kalniņa un Ievas Sutugovas izpildījumā. Koncertā piedalīsies arī Rīgas Doma zēnu koris (diriģents Mārtiņš Klišāns), orķestris „Moto” (Mazais operas un teātra orķestris) un pūtēju orķestris „Rīga” (diriģents Mārtiņš Ozoliņš).

Šajā Ziemassvētku koncertā līdztekus pasaules skaistākajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem, iemīļotām Ziemassvētku dziesmām un speciāli šim koncertam radītiem dziesmu aranžējumiem, programmā ir ietverti arī labākie aranžējumi no Ķīpsalas hallē savulaik veidotajiem koncertiem un iestudētajiem pasaulslaveniem mūzikliem.

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Rīgas Doma zēnu koris orķestra „Moto” pavadībā. Skanēs visskaistākie klasiskās mūzikas skaņdarbi – Hendeļa „Prieks pasaulei”, Vivaldi „Gloria”, Mocarta „Exsultate, jubilate” un citi. Doma zēnu koris izpildīs visiem labi zināmas un mīļas Ziemassvētku tradicionālās dziesmas. Kopā ar zēnu kori uzstāsies Ingus Pētersons un lieliskais džeza un mūziklu dziedātājs Daumants Kalniņš.

Savukārt koncerta otrajā daļā klausītājiem no brīnišķīgā muzikālā ceļojuma pa senākām mūzikas vēstures lappusēm gaidāma atgriešanās mūsdienās ar pūtēju orķestri „Rīga” un populāriem solistiem, kas dziedās mūsdienu Ziemassvētku dziesmas un mūziku, ko sacerējuši komponisti Endrū Loids Vēbers, Raimonds Pauls un citi, skanēs fragmenti no mūzikliem „Mūzikas skaņas”, „Vestsaidas stāsts” un „Les Miserables” („Nožēlojamie”). Koncerta noslēgumā klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt pasaulē šobrīd jaunāko Ziemassvētku hītu „God Bless Us Everyone”, ko kompānijas „Walt Disney Pictures” 2009. gada filmā „A Christmas Carol” iedziedājis Andrea Bočelli. Biļešu cenas: Ls 5 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

Raimonda Paula dziesmu „Es sev paņemšu līdz” dzied Daumants Kalniņš:

2. Astoņdesmito gadu diskoritmi „Arēnā Rīga”

Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, pulksten 19.30 „Arēnā Rīga” (Skanstes ielā 21) jautru ballīti varēsim piedzīvot „Avtoradio” diskotēkā pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu ritmos. Šajā diskotēkā savas zelta dziesmas izpildīs grupas „Alphaville” un „Secret Service, kā arī dziedātājs F. R. Deivids. 25. decembrī „Arēnā Rīga” vienuviet redzēsim uzstājamies trīs popmūzikas grandus un dzirdēsim visas viņu labākās dziesmas dzīvajā izpildījumā: 

Sintpopa grupa „Alphaville”, ko 1983.gadā dibinājuši Marians Golds un Bernhards Loids, ir viena no veiksmīgākajām astoņdesmito gadu vācu muzikālajām apvienībām – jau pirmais singls „Big in Japan” tai atnesa vispasaules slavu un panākumus. Tos nostiprināja arī nākamie hiti. Vēlākajos daiļrades gados „Alphaville” pievērsās sarežģītākām muzikālām struktūrām un kopumā ir izdevusi sešus albumus, no kuriem pēdējais iznācis 2010.gadā. Šobrīd grupa Mariana Golda vadībā turpina koncertdarbību.

Zviedru grupas „Secret Service” dalībnieku Ulfa Vālberga, Tima Norela un Ulas Hokansona astoņdesmitajos gados radītās dziesmas „Ten O’clock Postman”, „Flash In The Night”, „Oh Susie” laika gaitā kļuvušas par neapstrīdamu popmūzikas klasiku. Vēlāk grupas dalībnieki pievērsās galvenokārt producēšanai, un viņu dziesmas izpildīja un joprojām izpilda liels skaits pasaulē pazīstamu mūziķu. Pēc radošas pauzes Vālbergs un Norels 2007. gadā grupu atjaunoja un šobrīd koncertē kopā ar trīs jauniem mūziķiem.

Savukārt F. R. Deivids ir franču izcelsmes tunisiešu dziedātājs, komponists un producents, kurš vislielāko atpazīstamību guva 1982. gadā ar savu lirisko dziesmu „Words”, taču viņa kontā ir arī ne mazums citu lielisku kompozīciju.

Biļešu cenas: Ls 14 - 20 („Biļešu servisa”) tīklā. Sīkāk internetā: www.arenaiga.lv .

„Alphaville”: „Big In Japan”(1984. gads)

3. Ziemas balle Brīvdabas muzejā

26. decembrī no pulksten 15.00 līdz 20.00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvības gatvē 440) notiks lielā Ziemas balle. Kad Ziemassvētki ģimenes lokā būs aizvadīti, ziemeļnieciski noskaņotus muzeja apmeklētājus, radus un draugus no tuvienes un tālienes gaidīs tradicionālā muzeja Ziemas balle, karsti dzērieni, egļu svecīšu smarža muzeja baznīcās, lukturīšu izgaismotas kupenas un gaismas rotaļas naksnīgajā muzejā, kā arī pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu danči Priedes krogā un „vien’ maz’ cūciņ’” gardēžiem.

Tāpat no 26. decembra līdz 12. janvārim pievakarēs Brīvdabas muzejs aicina uz Gaismas spēlēm ziemas mijkrēslī: „Pašā ziemas viducī Brīvdabas muzejs pārvērtīsies pasaku valstībā ar izgaismotām ēkām un istabām. Ielūkojoties pa lodziņu, varēs redzēt, kā mūsu senči dzīvoja un svinēja svētkus ziemā. Iespēja fotografēties kamanās, saposties ķekatu maskās.” Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv .

4. Ziemas naktis Rīgas zoodārzā

Ziemīgo noskaņu burvību var sajust arī Rīgas Zooloģiskajā dārzā, kur līdz nākamā gada 26. janvārim jau piekto gadu pēc kārtas rīko īpašās Ziemas naktis, kuru laikā ikvienam ir iespēja izbaudīt Ziemassvētku noskaņas, vērojot dzīvniekus. Ziemas nakšu laikā zoodārza kases strādās no pulksten 10.00 līdz 19.00, bet iekštelpu ekspozīcijas būs atvērtas līdz pulksten 20.30 un apmeklētāji pa naksnīgi izgaismotajām zoodārza takām varēs klejot līdz pat deviņiem vakarā. Vakaros, pērkot ieejas biļeti no pulksten 16.00 līdz 19.00, tā katram apmeklētājam maksās tikai pusotru latu.

Jau piekto reizi decembra vidū Rīgas Zooloģiskais dārzs iededz Ziemas nakšu apgaismojumu un aicina ciemos nācējus izjust tik vakara stundās dāvāto burvību. Te garlaicībai vietas nebūs. Zooloģiskā dārza apmeklējums solās būt katra soļa vērts: ēkas rotā aicinoši uzraksti, izgaismotās takas un aploki palīdz atrast ceļu, ugunskura omulīgā sprakšķēšana uzrunā sasildīties, mijkrēslis mudina ieklausīties dzīvnieku balsīs. Dzīvnieku ģimenes sarūpējušas īpaši mīļas Ziemas nakts dāvanas: moko, galago, kalitriksu un melno lemuru saimēs aug ņipri mazuļi un ir gatavi priecēt pacietīgākos apmeklētājus. Jauks pārsteigums gaida arī regulāros zooloģiskā dārza ciemiņus: Tropu mājā Nakts ekspozīcijā apskatāms dzīvnieku kolekcijas jaunums – kuplastes smilšu peles. Sīkāk internetā: www.rigazoo.lv.

5 Čellu trio „Melo-M” vecgada lielkoncerts Rīgas Kongresu namā:

Rīgas Kongresu namā ceturtdien, 26. decembrī, pulksten 19.00 notiks tradicionālais čellu trio „Melo-M” vecgada lielkoncerts, kam šoreiz dots īpaši zīmīgs nosaukums - „Jaunā sērija”. Tas liecina par to, ka divu stundu ilgajā koncertā izskanēs ne vien pašas pazīstamākās grupas izpildītās kompozīcijas, bet arī sagaidāms jaunas programmas pirmatskaņojums.

Tieši lielkoncerta apmeklētāji būs pirmie, kas ekskluzīvā kārtā varēs klātienē noskatīties un noklausītīes „Melo-M”  jaunāko veikumu – koncertprogrammu, kas veltīta pasaulē pazīstamu televīzijas seriālu mūzikas tēmām.

Jaunās un pārsteidzošās versijās trīs čellu izpildījumā skanēs melodijas no TV seriāliem „Troņu spēles”, „Sekss un lielpilsēta”, „A-komanda”, „Monthy Pyton”, “Star Trek”, „Draugi”, „Tvinpīka” un vēl citas visiem pazīstamas seriālu tēmas. 

Neiztrūkstoši „Melo-M” lielkoncertā sagaidāmi arī īpašie viesi, dažādi pārsteigumi un paši pazīstamākie grupas izpildītie skaņdarbi no pasaules hitiem līdz tautas mūzikai, operu tēmām un grupas dalībnieka Kārļa Auzāna oriģināldarbiem.

Biļešu cenas: Ls 5 – 25 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.melo-m.lv .

Čellu trio „Melo-M”

6. Koncerts „Pa Ziemassvētku žēlsirdības ceļu” Rīgas biržā

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) piektdien, 27. decembrī, pulksten 19.00 notiks labdarības koncerts „Pa Ziemassvētku žēlsirdības ceļu…”, kurā kopā ar dziedātāju Māru Krauja – Reini (mecosoprāns) uzstāsies pazīstamie mūziķi – Sonora Vaice (soprāns), Krišjānis Norvelis (bass), Artis Gāga (saksofons), Solveiga Raja (soprāns), Miervaldis Jenčs (tenors), Elīza Anna Reine (alts), Lauris Golubickis (tenors), Ansis Sauka (bass), bet pie klavierēm būs Ausma Anušēvica. Koncerta ienākumi tiks ziedoti Latvijas Bērnu fondam – akcijai „Nepaej garām!” un izlietoti vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai.

Visi koncerta apmeklētāji varēs apskatīt izstādi muzeja 1. stāvā „Iespaidi un paralēles”, kas iepazīstinās ar 20. gadsimta pirmās puses beļģu un latviešu glezniecību. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes”tīklā). Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

7. Leģendārais „Pērkons” „Laternu stundā”

Nenožēlosiet, ja trešajos Ziemassvētkos – piektdien, 27. decembrī, desmitos vakarā dosieties uz koncertbāru „Laternu stundā” (Brīvības ielā 109), kur uz skatuves kāps leģendārā latviešu grupa „Pērkons”. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados „Pērkona” izpildītā mūzika turēja tautu pie cerības un palīdzēja smelties garīgu spēku, un arī šodien „Pērkons” aizvien turpina nest nacionālo pašapziņu.

„Pērkons” ir spēcīga un tautā mīlēta leģenda, ko jūtam katrā koncertā. Tas tiešām ir kas neaprakstāms! Ikviena uzstāšanās ir svētki kā grupai, tā klausītājiem, gaidīta un īpaša, saka grupas menedžeris Sandis Mohovikovs. Šaubu nav – tiem, kuri zina, kas ir „Pērkons” un tuva šīs grupas daiļrade, jābūt „Laternu stundā”.

Pēc „Pērkona” uzstāšanās vakaru turpinās dīdžejs Pēteris, kurš atskaņos labākos pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu labākos latviešu un pasaules hītus. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laternustunda.lv .

„Pērkons”: „Gandrīz tautasdziesma” (1987. gads)
Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA