Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. janvārī. FOTO. VIDEO
Viens no izcilākajiem pasaules detektīviem Šerloks Holmss šosestdien Vecrīgā svinēs savu 160. dzimšanas dienu. Viens no tās galvenajiem pasākumiem būs Holmsa un viņa līdzgaitnieku dubultnieku gājiens.
Kultūra
2014. gada 3. janvāris, 09:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. janvārī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Sestdien lieli svētki ir detektīvklasikas cienītājiem, jo Vecrīgā tiks svinēta leģendārā Šerloka Holmsa 160. dzimšanas diena, bet pēc tam gandrīz nedēļu „K.Sunī” varēs redzēt spēlfilmu par Šerloku Holmsu retrospekciju. Savukārt Dona cienītājiem jābrauc uz Talsiem.

Toties vecāki saviem bērniem var sagādāt dažu labu jauku teatrālu piedzīvojumu – aizvedot viņus ceļojumā gan pa „Baltās grāmatas” lappusēm, gan pa „Ziemas māju”. Vēl īsti nav beigusies garo Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu maratona svētku kultūras programma un vēl pāris dienas varam pagūt noķert kaut ko no šīs programmas, piemēram, vairākos baznīcu koncertos vai operetes karuselī Nacionālajā operā. Tāpat ir arī ko redzēt izstāžu zālēs – šoreiz gan ražīgāk pastrādājuši provinces izstāžu zāļu kuratori un pie daudz jaunām izstādēm pieradusī Rīgas publiku ir mazliet atstāta bešā.

1. Šerloka Holmsa dzimšanas diena Vecrīgā: svētku torte, maskarāde un kinofestivāls

Sestdien, 4. janvārī, Rīgā jau trešo reizi notiks leģendārā detektīva, Artūra Konana Doila literārā varoņa Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinības. Jāteic, ka Konana Doila grāmatās nav minēts precīzs datums, kad ir dzimis Holmss, bet ir norādīts, ka tas noticis janvārī, tāpēc arī svinības notiek janvārī, bet katru gadu citā datumā. Latvijas galvaspilsēta par Šerloka Holmsa dzimšanas dienas tusiņa vietu izvēlēta tādēļ, ka te septiņus gadus – no 1979. līdz 1986. gadam - ilga slavenās krievu spēlfilmu sāgas „Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi” uzņemšana. Atgādinām, ka Beikerstrīta, kur misis Hadsones aprūpē mita Šerloks Holmss, atradās Vecrīgā – Jaunielā.

Leģendārā detektīva dzimšanas dienas programmas nagla būs nu jau par tradīciju kļuvušais Šerloka Holmsa un viņa literāro līdzgaitnieku dubultnieku gājiens. Pulcēšanās gājienam sāksies 4. janvārī pulksten 12.00 pie Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvārī 13). Gājiena dalībnieku konkurss notiks divās kategorijās: * „Labākais Holmss”, kurā piedalīsies diženā izmeklētāja dubultnieki, un * „Labākais tēls”, kurā piedalīsies visi iemīļotā romāna par leģendāro detektīvu tēli – sākot ar doktoru Vatsonu, harizmātisko profesoru Moriarti, misis Hadsoni un visiem pārējiem. Gājiens uz svētku galveno skatuvi Rātslaukumā no Mākslas akadēmijas sāksies pulksten 13.00. No pusdiviem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Rātslaukumā notiks lielais svētku koncerts – izrāde (programmā: muzikantu, dziedātāju, aktieru un dūdinieku uzstāšanās, kā arī angļu šķirņu suņu parāde un labāko kostīmu parādes tēlu apbalvošana, un, protams, svētku torte ar 160 baloniņiem).

No pulksten 12.00 līdz 17.00 Rīgas Tehniskajā universitātes Lielajā aulā (Kaļķu ielā 1) bērni aicināti uz „Holmsu akadēmiju”. Gan Rātslaukumā, gan Tehniskajā universitātē būs arī tradicionālās britu maltītes – auzu putras baudīšana, Retro fotosalons ar Beikerstrītas dekorācijām un atribūtiem, svētku suvenīru tirdziņš un citas jaukas lietas.

No sestdienas līdz nākamās nedēļas ceturtdienai kinoteātrī „K.Suns” (Elizabetes ielā 83/85) notiks arī Šerlokam Holmsam veltīts retrospektīvo filmu festivāls „Sherlock Holmes cinema”. To sestdien, 4. janvārī, pulksten 19.00 atklās ar Rīgā uzņemto, krievu leģendāro spēlfilmu „Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi: XX gadsimta sākums”.

Pēc tam līdz 9. janvārim „K.Sunī” ik vakaru varēsiet redzēt Šerloku Holmsu amerikāņu kinematogrāfistu interpretējumā. Galvenais uzsvars būs uz pagājušā gadsimta pirmās puses Šerloka Holmsa kinotēlu. Svētdien, 5. janvārī, pulksten 18.00 varēsiet redzēt spēlfilmu „Baiļu māja” (uzņemta 1945. gada), bet pulksten 19.30 – „Bāskervilu suns” (1939. gads).

Savukārt * pirmdien, 6.janvārī, - „Sieviete Zirneklis” (1944. gads); * otrdien, 7. janvārī, pulksten 19.00 – „Šerloka Holmsa piedzīvojumi» (1939. gads): * trešdien, 8. janvārī, pulksten 19.00 – „Šerloks jaunākais” (1924. gads) un trešdien, 9. janvārī, pulksten 19.00 – „Lieliskais peļu detektīvs” (1986. gads). Sīkāk internetā: www.holmes.lv.

1924. gada ASV uzņemtā spēlfilma „Šerloks jaunākais”

2. Dons Talsos

Talsu Tautas namā sestdien, 4. janvārī, pulksten 19.00 ir vienreizēja iespēja apmeklēt Dona koncertu un uzzināt, kas mūs no 14. līdz 18. februārim sagaida Dona lielkoncertos Rīgas koncertzālē „Palladium”. Tieši Talsos paredzēts Dona koncerts pirms viņš ar savu jauno dižuzstāšanos aplaimos Rīgas publiku.

Dziedātājs Dons (īstajā vārdā - Arturs Šingirejs) februārī koncertzālē „Palladium” prezentēs savu ceturto studijas albumu, kas būs pērn maijā iznākušās plates „Signāls” turpinājums. Pirms koncerta Rīgā, Dons savu jauno veikumu atrādīs un izdziedās talseniekiem. Koncertā Dons uzstāsies kopā ar grupu, kuras sastāvā ir Mārcis Auziņš (ģitāra), Toms Poišs (bass) un Rūdolfs Dankfelds (bungas).

„Koncerts ir ļoti uzlādējošs process, ja albuma ieraksts ir radošs izaicinājums, tad koncerts man ir enerģijas atgūšanas process, ļoti gaidu tikšanos ar saviem uzticamajiem klausītājiem, gaidu smaidus, kas uzlādē. Koncertā, protams, skanēs dziesmas no jaunā albuma, kā arī repertuārs, ko esmu izpildījis dažādos laika periodos desmit gadu laikā kopš esmu uz skatuves. Šīm dziesmām kopā ar grupu esam atraduši jaunu skanējumu, varētu teikt, ka tās pamazām pārdzimst un veidojas no jauna,” saka dziedātājs un dziesmu autors Dons.

Biļešu cenas: 5,69 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.donsmusic.lv.

Dons: „Darling, Darling”

3. Operetes karuselis Nacionālajā operā

Vēl varat pagūt arī uz Ziemassvētku un Jaungada programmām, kuras šajā nedēļas nogalē beidz izrādīt mūsu teātros, klubos un koncertzālēs. Viena no krāšņākajām varētu būt Latvijas Nacionālā operas (LNO) svētdien, 5. janvārī, pulksten 12.00 un 19.00 piedāvātais „Operetes karuselis”. Gadu mijas noskaņā mūsu Baltais nams piedāvā dzirkstošu mūzikas koncertprogrammu „Operetes karuselis” LNO galvenā viesdiriģenta Modesta Pitrena (Lietuva) vadībā.

Programmā izskanēs operetes klasiķu skaistākās melodijas, kuras atskaņos un vitālākajos tēlos iejutīsies LNO solisti Ilona Bagele, Evija Martinsone, Liene Kinča, Inga Šļubovska, Andris Ludvigs, Dainis Skutelis, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, LNO koris un orķestris. Koncerta īpašie viesi būs izcilais latviešu soprāns Inese Galante un amerikāņu tenors Džeisons Bridžess (ASV).

LNO galvenais viesdiriģents Modests Pitrens saka: „Operetes žanrs savu virsotni sasniedza Vīnē, un mēs vēlamies šo dižciltīgo atmosfēru ar nelielu dekadences pieskaņu uz pāris dienām uzburt tepat Rīgā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Tā būs gaiša svētku mūzika lielisku mākslinieku izpildījumā.”

Koncertā skanēs mūzika no Johana Štrausa juniora operetēm „Sikspārnis”, „Nakts Venēcijā” un „Čigānu barons”, Karla Millekera operetes „Gasparone”, Žaka Ofenbaha operas „Hofmaņa stāsti”, operetēm „Perikola” un „Orfejs pazemē”, Karla Cellera operetes „Putnu pārdevējs”, Imres Kālmāna operetēm „Silva”, „Monmartras vijolīte”, „Grāfiene Marica” un „Čigānu premjers”, Ferenca Lehāra operetes „Paganīni” un „Jautrā atraitne” , Niko Dostāla operetes „Klīvija” un Franca fon Supē operetes „Vieglā kavalērija”.

Biļešu cena: Ls 7,11 – 52,65 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.opera.lv.

4. Jaunsudrabiņa Baltā grāmata Centrāltirgus Spīķeros

Sestdien, 4. janvārī, un svētdien, 5. janvārī, pulksten 12.00 skolēni un viņu vecāki uz neatkarīgā teātra „Dirty Deal Teatro” skatuves (Rīgas Centrāltirgus Spīķeros, Maskavas ielā 12/2) varēs redzēt nesen iestudēto izrādi „Baltā grāmata”, kas veidota pēc klasiskā Jāņa Jaunsudrabiņa darba motīviem.

Izrāde „Baltā grāmata” ir ceļojums no mūsdienām uz 19. gadsimta laukiem. Tur ceļiniekus sagaida Jančuks – zinātkārs un aizrautīgs puika, ar kuru kopīgi atklāt un piedzīvot apkārt esošo pasauli. Lai gan ceļojums notiek Jančuka pasaulē, tur pieredzētais bieži vien sasaucas ar notikumiem un sajūtām šodien. Kopīgais ceļojums atklāj pasauli aizvien vairāk un vairāk, top skaidri tās likumi un kārtība, taču ik reiz, kad šķiet, ka viss tapis skaidrs, notiek kāds brīnums un pasaule paliek kā noslēpums.

„Baltā grāmata” ir kopīga vakarēšana, palīgā ņemot Jāņa Jaunsudrabiņa „Baltās grāmatas” tekstu, visu vakarēšanas dalībnieku iztēli, divus aktierus un dažus teatrālus brīnumus. Soli pa solim izrādes skatītāji tiek aicināti kļūt par izrādes dalībniekiem un radītājiem – kopīgi tiek vākts siens un jāts uz maisiem pieguļā, lai pēc tam apgultos zālē un skatītos zvaigžņotās vasaras nakts debesīs. Reizē izrāde arī ir iedvesmas avots vakarēšanas dalībniekiem piedzīvoto atkārtot mājās, tajā iesaistot savus mājiniekus, viņu iztēli un jebkuru citu iztēli rosinošu tekstu.

Izrādi kopā ar režisori Ingu Tropu veidojusi Inga Alsiņa, kurai šī ir debija kā scenogrāfei, un aktieri Lauma Balode un Jānis Znotiņš. Biļešu cena: 7,11 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dirtydeal.lv/teatro .

5. Ziemas māja Kalnciema kvartālā

Šajās brīvdienās bērniem tiek piedāvāts vēl viens teatrāls piedzīvojums. Kalnciema ielas kvartāla Brūnajā mājā (Kalnciema ielā 35, Pārdaugavā) sestdien, 4. janvārī, pulksten 11.00 un 14.00 varēs skatīt izrādi bērniem „Ziemas māja”. Izrāde stāsta par laiku pirms gadiem trīsdesmit pieciem, kad tāltālā zemē aiz augstiem kalniem un tumšiem mežiem - pilsētā Ogre - dzīvoja mazs zēns vārdā Mārtiņš un viņa vecaistēvs Antons. Mazais Mārtiņš kopā ar vecotēvu iepazīst pasauli, mācās darīt darbus un nedarbus, mīlēt un vērot dabu, saprast tās likumus – mīlestības, dzimšanas, nāves, vasaras un ziemas mūžīgo ciklu. Izrāde balstās uz režisora Mārtiņa Eihes atmiņām par savu vecotēvu un bērnību.

Līdzīgi kā pirms dažiem gadiem radošās apvienības „Nomadi” veidotā kritiķu, skatītāju un ārvalstu festivālu augsti novērtētā izrāde „Vasaras sala” arī „Ziemas māja” ir veidota objektu teātra estētikā un uzrunās gan mazos, gan lielos skatītājus. Abas izrādes saista ne tikai forma un, bet arī tās varoņi.

Izrādes radošā komanda: dramaturģija un režija - Krista Burāne, izpildījums un režija - Mārtiņš Eihe, idejas un izpildījums - Ģirts Rāviņš. Biļešu cena: 4,98 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

6. Zvaigznes mirdz baznīcu koncertos

Radīt noskaņu Zvaigznes jeb Triju ķēniņu dienas sagaidīšanai 6. janvārī varat apmeklējot kādu koncertu baznīcā. Iespējas ir vairākas. Lūk, dažas no tām:

* Rīgas Svētā Jāņa baznīcā (Jāņa ielā 7, Vecrīgā) sestdien, 4. janvārī, pulksten 17.00 uzstāsies atraktīvais pūšaminstrumentu kvintets „The Sparkling 5” un ērģelniece Ilze Reine. Koncerts „Un gaisma atmirdzēja...” dāvās burvīgus brīžus svētku noskaņā – skanēs dižo baroka meistaru Johana Sebastiana Baha un Georga Frīdriha Hendeļa mūzika, kā arī brīnišķīgas krievu baletmūzikas lappuses, fragmenti no Sergeja Prokofjeva „Romeo un Džuljetas” un Pētera Čaikovska „Riekstkoža”. Biļešu cena: 6 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.janabaznica.lv .

* Savukārt svētdien, 5. janvārī, pulksten 16.00 Rīgas Svētā Jāņa baznīcā sieviešu koris „Sapnis” sniegs Zvaigznes dienai veltītu koncertu „Ave Maria” (diriģente Iveta Rīsmane – Līse, pie ērģelēm – Ilze Reine). Ieeja par ziedojumiem. Sīkāk internetā: www.janabaznica.lv .

* Bet Rīgas Domā svētdien, 5. janvārī, pulksten 19.00 koncertā „Zvani” uzstāsies ērģelnieks Aigars Reinis un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele. Programmā Volfganga Amadeja Mocarta, Gustava Holsta, Luija Vjerna, Deivida Frīdmana, Modesta Musorgska, Ilonas Breģes un Riharda Dubras skaņdarbi. Biļešu cena: 5 – 15 eiro. Sīkāk internetā: www.doms.lv.

* Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā koncertuzvedumā „Ar skatu uz debesīm” svētdien, 5. janvārī, pulksten 17.00 uzstāsies dziesminieks Goran Gora (īstajā vārdā Jānis Holšteins – Upmanis) un aktrise Jana Babre – Laime. Programmā Imanta Ziedoņa dzeja par Dievu un mīlestību. Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.gertrude.lv.

* Toties Siguldas katoļu baznīcā (Turaidas ielā 10) svētdien, 5. janvārī, pulksten 13.30 Zvaigznes dienas koncertā uzstāsies Siguldas koris „Spārni” un koris „Valmiera”. Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

* Svētdien, 5. janvārī, pulksten 11.00 Saldus katoļu baznīcā, bet pulksten 15.00 Lēnu katoļu baznīcā (Skrundas novada Nīkrāces pagastā) Ziemassvētku koncertu sniegs Iecavas mūzikas un mākslas skolas koris un koklētāju ansamblis „Uguntiņa”. Koncertā skanēs ne tikai latviešu autoru Paula Dambja un Aigara Grāvera skaņdarbi, bet arī dažādi ārzemju komponistu darbu pārlikumi korim un koklētāju ansamblim. Sīkāk internetā: www.iecavasms.lv.

Pūšaminstumrnetu kvintets „The Sparkling 5” 4. janvārī uzstāsies Rīgas Jāņa baznīcā

7. Izstāžu ceļvedis: Madonas stopkadri, Kuldīgas pasteļi, Tukuma lampas un Rēzeknes klusie stāsti

* Tirdzniecības centrā „Galleria Riga” (Dzirnavu ielā 67, 6. stāvā) durvis vērusi jauna mākslas telpa „Pop-up mākslas galerija”, kurā līdz 14. janvārim ir skatāma galerijas pirmā - Ziemassvētku izstāde. Organizatori izstādei sarūpējuši īpaši spilgtu mākslinieku darbu plejādi, kuru vidū ir gan sabiedrībā atzītu mākslinieku, gan nesen Latvijas Mākslas akadēmiju absolvējušu mākslinieku radīti darbi. Mākslinieki eksponējuši gleznas, fotogrāfijas, keramikas un stikla izstrādājumus. Jāpiebilst, ka „Pop-up mākslas galerijas” apmeklējums par interesantu piedzīvojumu var izvērsties arī tādēļ, ka tajā klātesoši ir arī paši mākslinieki – viņi sastopami gan izstādes laikā, gan radošajās darbnīcās. Sīkāk internetā: www.galleriariga.lv .

* Tukuma muzeja Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3) atklāta izstāde „Gaismas stundu lidojums”, kurā apskatāmas Krista Sproģa darinātas mūsdienīgas, modernas lampas, kas papildinātas ar Tukuma muzeja krājumā esošajiem senajiem gaismas objektiem. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja apskatīt Tukuma muzeja krājumā esošos senos gaismas objektus un to pielietojumu pirms 100, 80 un 50 gadiem, kā arī izprast to, kā cauri gadu desmitiem mainās gaismas izjūta, atklājot katra laika stilistisko specifiku, estētiskus ideālus un eksperimentus dažādu materiālu pielietojumā.

Tāpat izstādē var iepazīties ar modernajiem gaismekļiem, kas tapuši Krista Sproģa uzņēmumā, kurš nodarbojas ar galda un griestu lampu izgatavošanu, kā izejmateriālus izmantojot dziju, līmi un koku. Izstāde būs apskatāma līdz 1. februārim. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv.

* Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā līdz 10. februārim ir skatāma biedrības „Foto Madona” izstāde „Madonas novada stopkadri”. Izstādē piedalās astoņi autori - cilvēki ar dažādām interesēm un tikpat dažādu skatījumu uz Madonas novadu, tās cilvēkiem, ainavām un notikumiem. Izstādē apskatāmas ainavas, portreti, dokumentālās, abstraktās un makro fotogrāfijas gan melnbaltā, gan krāsainā variācijā, kurās iespējams aplūkot to autoru dažādo skatījumu uz Madonas novadu, ne tikai kā teritoriālu vienību, bet arī kā garīgu un mentālu telpu, kurā subjektīvam redzējumam ir būtiska nozīme. Sīkāk internetā: www.madonasmuzejs.lv.

Madonas novada dažādie stopkadri

* Kuldīgas Mākslas nama (kādreizējā sinagogā – 1905. gada ielā 6) līdz 12. janvārim apskatāma kuldīdznieka Valda Līcīša pasteļu izstāde, kurš jau gadiem ilgi glezno Kuldīgu. Viņa darbos iemūžinātie vecpilsētas skati kalpo gan kā vēsturiska liecība par pilsētas pārvērtībām, gan atspoguļo meistara izteikti reālistisko manieri. Sīkāk internetā: www.biblio.kuldiga.lv.

Valda Līcīša pasteļu izstāde Kuldīgā (Skrundas televīzija)

* Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, atklāta tekstilmākslas izstāde „Klusie stāsti”, kurā trīs mākslinieces - Inese Jakobi (Madona), Vita Plūme (Kanāda) un Inese Birstiņa (Kanāda) - piedāvā iepazīt ikdienā redzēto, dzirdēto un izjusto stāstu „vienu nodaļu”, atklājot savu izdzīvoto emociju nianses. Madonietes Ineses Jakobi tekstilmākslas darbu cikls „Logi” aicina uz filozofisku ieskatīšanos sevī. Vitas Plūmes mākslas darbu cikls „Noaustie stāsti” vēstī par tautu likteņiem, dzīvotgribu un pašlepnumu. Savukārt tekstilmāksliniece Inese Birstiņa pēdējā laikā aizrautīgi fotografē uz ielas nejauši pazaudētu cimdu „portretus” un izstādē piedāvā ieskatīties viņas atrasto cimdu fotogrāfiju ciklā „Atrastie un pazaudētie cimdi”. Izstāde būs skatāma līdz 18. janvārim. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Lita/Krone/LETA, Dmitrijs Kijonoks, Anete Janševica