1dienas
19stundas
26minūtes
45sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izveidota izstāde par Latvijas pirmā kolhoza "Nākotne" vēsturi
Jau vairāk kā 20 gadus Latvijas zemnieki nepazīst tādu jēdzienu kā „kolhozs”. Lai atminētos kolhoznieku laikus, tagad tie veidotas vēsturiskas ekspozīcijas.
Kultūra

Izveidota izstāde par Latvijas pirmā kolhoza "Nākotne" vēsturi

Jauns.lv

Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas Vēstures informācijas centrā (Glūdas pagastā) atklāta izstāde par Latvijas pirmā kolhoza vēsturi - „Kolhoza „Nākotne” vēstures lappuses. Šogad apritēs 68 gadi kopš Latvijā tika nodibināta pirmā komunistiskās lauksaimniecības kopsaimniecība - kolhozu.

Izveidota izstāde par Latvijas pirmā kolhoza "Nāko...

Padomju vara pirmo kolhozu Latvijā nodibināja 1946. gada 20. novembrī – tā bija „Nākotne” (tagad Jelgavas novada Glūdas pagastā). Kaut arī kolhozus dibināja it kā brīvprātīgi, tajos apvienoja zemniekiem konfiscētos lopus un tehniku, tos izveidoja nacionalizētajās privātsaimniecībās un uz to zemes. Tagad izaugusi vesela paaudze, kurai nav nojausmas, kas tas tāds kolhozs ir, un tāpēc tiek apkopota kolhozu vēsture un veidotas vēsturiskas ekspozīcijas.

Pirmais Latvijā dibinātais kolhozs „Nākotne” savulaik bija kā padomju varas vizītkarte un fasāde, kurai bija jāliecina par pārtikušo un laimīgo padomju Latviju. Izbijušā kolhoza „atskaņas” ir sastopamas arī šodien – par to liecina gan ciemats Nākotne Jelgavas novadā, gan gaļas pārstrādes uzņēmums „Nākotne’”. Tomēr līdz šim kolhoza vēstures liecības plašākā ekspozīcijā nebija apkopotas. Nu tas ir izdarīts.

Realizējot Kultūrkapitāla fonda un Zemgales Plānošanas reģiona projektu, Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā atklāta izstāde par kolhozu „Nākotne”, vēsta Jelgavas novada pašvaldības izdevums „Jelgavas Novada Ziņas”.

Tās atklāšanā piedalījās aptuveni 40 interesentu, tostarp arī viena no pirmajām kolhozniecēm Tatjana Lapiņa, kura redzama filmā par „Nākotni” pirms aptuveni 63

gadiem.

2011. gada novembrī, kolhoza „Nākotne” dibināšanas 65. gadadienā, uzklausot Glūdas pagasta iedzīvotāju vēlmi satikties, paraudzīties uz gadiem, kas pavadīti kolhozā „Nākotne”, pagasta pārvalde organizēja pasākumu „Nākotne. Bija. Ir. Būs”. Uz to ieradās vairāk nekā 150 bijušo kolhoznieku. Gatavojoties pasākumam, tika organizēta izstāde un savākti dažādi materiāli: fotogrāfijas, goda raksti, medaļas, atmiņu stāstījumi. Materiāli, kurus to īpašnieki vēlējās dāvināt pagastam, sagūla kastēs. Rodoties iespējai, pagasta pārvalde piedalījās projektu konkursā un guva finansējumu vēstures liecību apkopošanai. Projekta gaitā iegādātas vitrīnas priekšmetu izvietošanai, diktofons balss atmiņu stāstījumu ierakstīšanai, atjaunotas filmas, kurās atspoguļota „Nākotne” kopš kolhoza dibināšanas, kā arī izveidota izstāde ar tā laika liecībām, raksta „Jelgavas Novada Ziņas”.