"Spēlmaņu naktī" triumfē režisors Nastavševs un aktieri Dombrovskis un Zariņa
Apsveicam!
Kultūra
2016. gada 23. novembris, 23:58

"Spēlmaņu naktī" triumfē režisors Nastavševs un aktieri Dombrovskis un Zariņa

Jauns.lv

"Spēlmaņu nakts" galveno balvu jeb Gada izrādes titulu ieguvusi režisora Vladislava Nastavševa izrāde "Asins kāzas", savukārt par Gada aktieri atzīts Egons Dombrovskis, par Gada aktrisi - Guna Zariņa, bet Gada režisora gods ticis Nastavševam.

Gada režisora tituls Nastavševam ticis par izrādi "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Melnā sperma" Ģertrūdes ielas teātrī.

Dombrovskis saņēmis Gada aktiera titulu kā Džons Meriks izrādē "Ziloņcilvēks" Liepājas teātrī, savukārt Gada aktrises gods Zariņai ticis par Spīdolas lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nozīmīgāko iestudējumu vidū balvu nominācijā "Gada lielās formas izrāde" saņēmusi Nastavševa izrāde "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī. Par Gada mazās formas nozīmīgāko iestudējumu atzīta Mārtiņa Eihes izrāde "Smaržo sēnes" Valmieras drāmas teātrī.

Par Gada izrādi bērniem vai pusaudžiem nosaukta režisora Jāņa Znotiņa "Kaka un pavasaris" Galerijā istaba. Nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" uzvaru izcīnījusi Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona izrāde "Vērpete".

"Spēlmaņu nakts" balvu kā Gada aktrise otrā plāna lomā saņēmusi Maija Doveika par lomu Gīna Ekdāle izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt nominācijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" apbalvots Arturs Krūzkops kā Melnais bruņinieks izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada jaunie skatuves mākslinieki" triumfējusi Agnese Cīrule par līgavas lomu izrādē "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un Uldis Siliņš kā Klaudio izrādē "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par Gada scenogrāfu atzīts Reinis Dzudzilo par izrādi "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī. Kā Gada kostīmu vai grima māksliniece godināta Krista Dzudzilo par kostīmiem izrādēm "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī un "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada gaismu un video mākslinieka tituls ticis Oskaram Pauliņam par gaismām izrādēs "Mežapīle", "Uguns un nakts", "Asins kāzas" un "Portreti. Vilki un avis". Savukārt balvu kā Gada kustību māksliniece saņēmusi Linda Mīļā par horeogrāfiju izrādei "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB).

Nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā" godināta dejotāja Alise Prudāne par Šeherezādes lomu baleta izrādē "Šeherezāde un viņas stāsti", Raimondas lomu baleta izrādē "Raimonda", Nikijas lomu baleta izrādē "Bajadēra" un lomām baleta izrādē "Bolero…" LNOB.

Par Gada muzikālās partitūras autoru atzīti Vladislavs Nastavševs un Toms Auniņš par mūziku izrādei "Asins kāzas".

Nominācijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)" triumfējusi Justīne Kļava par izrādi "Dāmas" Teātrī TT.

Savukārt "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu saņēmuši Dailes teātra aktieri Olga Dreģe un Juris Strenga.

Žūrijas specbalvu saņēma Latvijas Jaunā teātra institūts par Latvijas jaunās režijas formu daudzveidības veicināšanu festivāla "Homo Novus" ietvaros, bet bērnu žūrijas specbalvu saņēma Dž. Dž. Džilindžera izrāde "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši" Liepājas teātrī.

Tikmēr skatītāju simpātiju balvu kategorijā "Gada izrāde" saņēma režisora Regnāra Vaivara izrāde "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, par gada aktieri skatītāji atzina Daini Grūbi, bet par aktrisi - Zariņu.

LETA/Foto: LETA