Prominences sveic Ievu Bondari personālizstādes atklāšanā. FOTO
Miljonāre Mārīte Kola bija ļoti priecīga par jauko satikšanos ar draudzeni Ievu Bondari.
Kultūra

Prominences sveic Ievu Bondari personālizstādes atklāšanā. FOTO

Jauns.lv

Sabiedrībā pazīstami ļaudis 15. janvāra pēcpusdienā kuplā skaitā pulcējās Eiropas Savienības mājā, kur savu otro gleznu personālizstādi prezentēja māksliniece Ieva Bondare.

Prominences sveic Ievu Bondari personālizstādes at...

Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantes Ievas Bondares personālizstādē “Gads&Laiki” pārstāvēti dažādu gadu un dažādu laiku darbi, kurus vieno gada un gadalaiku cikls, kā arī mākslinieces lietotā gleznošanas tehnika.

Izstāde “Gads&Laiki” pirmo reizi tika izstādīta Ventspilī 2013. gada vasarā, šobrīd atceļojot līdz Rīgai, kur Eiropas Savienības mājā būs skatāmā līdz pat 30. janvārim. Šie darbi parāda mākslinieces pasaules uztveri, krāsu intensitātes pārdzīvojumu un krāsu ritmu, kas eļļas krāsās fiksēta dažādos gada laikos un dažādos mākslinieces dzīves posmos.

Portālam Kasjauns.lv Ieva Bondare atzina, ka, radot šos darbus, galvenie iedvesmas avoti bijuši viņas pasniedzēji Mākslas akadēmijā, draugi un ģimene. Nosakot savu mākslas darbu cenu, Ieva joprojām vadās pēc profesionāļu ieteiktās metodes – vismīļākajām gleznām, no kurām negribas šķirties, jāuzliek tik augsta cena, par kādu vairs nav žēl darbu atdot.

Kādreizējās skaistumkaralienes veikumu izstādes atklāšanā novērtēt ieradās gan Ievas Bondares pasniedzēji, gan tuvinieki un draugi. Īpaši pacilātā noskaņojumā bija mākslinieces vīrs Mārtiņš Bondars un dēls Daniels. Viesu vidū netrūka arī sabiedrībā zināmu ļaužu, tostarp LNT ziņu vadītāja Ilze Dobele, operdziedātāja Inese Galante ar meitu tērpu mākslinieci Diānu Galanti, mākslinieki Kaspars un Vija Zariņi, ekonomiste Ilze Jurkāne, aktieris Varis Vētra, miljonāre Mārīte Kola, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka, galerijas „Putti” īpašniece Agita Putāne un citi. Vairums no ciemiņiem ne tikai sveica Ievu, bet arī veltīja ļoti atzinīgus vārdus viņas pasaules redzējumam un atspoguļojumam savās gleznās.

“Ieva Bondare, lai gan paguvusi jau izstādīties Rīgā un Vašingtonā (ASV), tomēr vēl nav kļuvusi pašpietiekami pārliecināta par sevi. Jaunai māksliniecei tas arī nepiedienētu.

Māksliniece aizsāk atklātu ceļu uz savu vietu mākslas pasaulē vecumā, kur vairums jau būtu pierādījis sevi un iegājis „ešalona lidojumā”. Varbūt tādēļ mēs neatrodam dumpinieku, kurš lauž un ārda, lai atbrīvotu ceļu savam kreatīvajam ģēnijam. Taču vienlaikus mums nav darīšanas ar iztapīgu amatieri – teicamnieku. Tādu, kurš grib būt visādi pareizs. Tā vietā mēs redzam cilvēku, kurš savu savpatno dzīves pieredzi, savu krāsu uztveri, ietver dažādās formās un tehnikās”, atzīst semiotiķis, Mg.philol. Imants Frederiks Ozols, “Tikai gads un laiki. Mākslinieka, mūsu un gleznu. Visiem viens gads. Katram savi laiki.”

Šī ir jau trešā Ievas Bondares personālizstāde Latvijā, kas iezīmē mākslinieces atgriešanos pie tradicionālas stājglezniecības. Apskatei izlikti dažādu žanru darbi, galvenokārt, ainavas un klusā dabas. Pēc atgriešanās no ASV, Ieva Bondare debitēja latviešu publikai ar personālizstādi „skatiens.punkts”.

Māksliniece Ieva Bondare savas personālizstādes „Gads&Laiki” atklāšanas svinībās.

Mākslinieces Ievas Bondares personālizstādes "Gads&Laiki" atklāšanas svētki

Ieskats Ievas Bondares izstādē apskatāmajos darbos

Ieskats Ievas Bondares izstādē apskatāmajos darbos

Kasjauns.lv/ Foto: Mārtiņš Ziders