Pavļuts lūdz pārcelt Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu uz 2.aprīli
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda uz risku, ka atsevišķi speciālie noteikumi tiks izdoti vēlāk.
Politika
2014. gada 21. janvāris, 10:40

Pavļuts lūdz pārcelt Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu uz 2.aprīli

Jauns.lv

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lūdzis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju pārcelt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos par diviem mēnešiem no 1.februāra uz 2.aprīli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepriekš Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvinženieru savienība un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija aicināja atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos 2014.gada 1.februārī. Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) iepriekš uzvēra, ka nav pamata atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu - 2014.gada 1.februārī.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) atzina, ka tad, ja 2013.gada 19.decembrī izsludina deviņus jaunus normatīvos aktus, tai skaitā arī Vispārīgos būvnoteikumus, tad to izvērtēšanai ir četras darba dienas, kas ir pārāk īss laiks. Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos no 1.februāra, bet piekrīt LPS uzskatam, ka Vispārīgajiem būvnoteikumiem nepieciešams ilgāks izvērtēšanas laiks.

Savukārt būvfirmas SIA "Merks" valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka ar jauno Būvniecības likumu saistītā normatīvo aktu pakete ir izstrādāta lielā steigā, dokumentos ir daudz nepilnību un aplamību, tāpēc pēc 1.februāra, kad Būvniecības likumam un to pavadošajiem normatīvajiem aktiem jāstājas spēkā, būvniecības nozarē var sākties haoss.

Piemēram, pēc 1.februāra ir lielas neskaidrības gan ar būvuzraudzības, gan būvprojektu ekspertīzes kārtību, norādīja Ozoliņš. Viņaprāt, pareizāks risinājums būtu atlikt likuma un normatīvo aktu spēkā stāšanos, kvalitatīvi tos pārstrādāt un noteikt saprātīgu pārejas periodu, lai nozares dalībnieki varētu sagatavoties darbam jaunā regulējuma apstākļos.

Iepriekš ziņots, ka Būvniecības likuma spēkā stāšanās šā gada 1.februārī būs atkarīga no atbalsta valdībā, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par Būvniecības likuma spēkā stāšanās nodrošināšanu.

Būvniecības likumā, kas Saeimā tika pieņemts pērn 9.jūlijā, noteikts deleģējums Ministru kabinetam izdot pakārtotos normatīvos aktus. Uz likumā doto deleģējumu ir jāizdod 21 Ministru kabineta noteikumi un 29 Latvijas būvnormatīvi. Patlaban izstrādāti un izsludināti 12 Ministru kabineta noteikumu projekti.

Līdz šim ir izstrādāti un nodoti saskaņošanai būvniecības noteikumi, kuri pieņemšanas gadījumā nodrošinās pilnvērtīgu Būvniecības likuma izpildi no 2014.gada 1.februāra. Sāktie būvniecības projekti var tikt realizēti saskaņā ar likumdošanu, kāda bija spēkā to saskaņošanas brīdī, teikts ziņojumā.

EM norāda uz risku, ka atsevišķi speciālie noteikumi tiks izdoti vēlāk, jo atbildīgās ministrijas nav sagatavojušas visu noteikumu saturam nepieciešamo informāciju, kā to nosaka Būvniecības likums. Taču noteikumu vēlāka pieņemšana būtiski neietekmēs personu intereses.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA