Lizuma recidīvistam Dainim Mazulim uzrīdīs tiesu izpildītājus. Viņš valstij parādā vairāk nekā 73 tūkstošus
Lizumieti Daini Mazuli, kuru daudzi neoficiāli tur aizdomās par savas draudzenes un dēla slepkavību, lai iegūtu viņu apdrošināšanas naudu, drīzumā sāks vajāt tiesu izpildītāji, jo viņš no Lauku atbalsta dienesta izkrāpis vairāk nekā 73 tūkstošus eiro.
Sabiedrība
2016. gada 25. novembris, 06:10

Lizuma recidīvistam Dainim Mazulim uzrīdīs tiesu izpildītājus. Viņš valstij parādā vairāk nekā 73 tūkstošus

Jauns.lv

Pret Daini Mazuli, kura lauku mājās Lizuma pagasta Velēnā šopavasar mīklainos apstākļos pirts kubulā bojā gāja viņa daudz jaunākā draudzene un dēls, vērsīsies tiesu izpildītāji, cenšoties atgūt viņa no Lauku atbalsta dienesta (LAD) izkrāptos 73 686 eiro.

Neoficiāli tiek uzskatīts, ka sava dēla un draudzenes bojā eju inscinēja pats Mazulis, lai iegūtu apmēram 25 000 eiro lielo apdrošināšanas prēmiju, jo abi bojāgājušie īsi pirms nāves bija apdrošināti piecās dažādās apdrošināšanas kompānijās ar visai aizdomīgiem nosacījumiem. Kā patiesais labuma guvējs abu nāves gadījumā tika minēts Mazulis, jo oficiāli viņš kā mantinieks uz apdrošināšanas prēmiju nevarēja pretendēt - dēla paternitāte nebija noteikta, bet ar savu draudzeni viņš nebija precējies.

Tomēr nauda Mazulim bija nepieciešama kā ēst, jo draudēja lielas nepatikšanas no LAD puses, kas jau labu laiku no viņa cenšas atgūt izkrāpto naudu.

Mīklainā nāve ūdens kubulā

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 6. maijā Lizuma pagasta Velēnā, saimniecībā „Dilles”, pirts kubulā ar nāvi sastapās Mazuļa 19 gadus vecais dēls un viņa 21 gadu vecā draudzene. Pie „Diļļu” saimniecības pirts ierīkotajā kubulā, kurā peldējās slimības novārgušais Mazuļa dēls, it kā kaķis iegrūda kokā pakārtu degošu spuldzi. Savukārt Mazuļa draudzene centās no kubula izvilkt tur esošo puisi. Tas neizdevās. Abi guva elektrotraumas un uz vietas mira. Mazulis abu nāvi konstatēja tikai vēlu vakarā, ierodoties mājās. Liecinieku traģēdijai nav, viss balstās uz Mazuļa teikto. Policija joprojām veic izmeklēšanu, skaidro notikušā apstākļus.

Recidīvistu vajās tiesu izpildītāji

Viss liecina, ka Mazulim apdrošināšanas nauda bija ļoti nepieciešama.

LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža Kasjauns.lv pastāstīja, ka Dainis Mazulis ir saņēmis vairākus atbalsta maksājumus par platībām: Vienoto atbalsta maksājumu, Maksājumu mazāk labvēlīgiem apvidiem, kā arī maksājumu pasākumā „Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība” (BLA). Kopējā klientam izmaksātā atbalsta summa no 2011. gada līdz 2016. gadam ir 161 552 eiro.

Klientam (Mazulim) tiek atprasīts „Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība” atbalsts par 2010.gadu un 2011.gadu (abos gados BLA atbalstu klients saņēma par aptuveni 200 ha), jo 2012.gadā klients nesaņēma sertifikātu par bioloģisko ražošanu. Bioloģiskajā lauksaimniecībā saistības lauksaimnieks uzņemas pildīt piecus gadus, tāpēc šajā gadījumā jāatmaksā viss iepriekšējos gados saņemtais atbalsts. Nepamatoti saņemtais atbalsts BLA ietvaros ir 56 023 eiro, savukārt aprēķinātās sankcijas ir 27 663 eiro (kopā – 83 688 eiro).

Šobrīd LAD ir izdevies atgūt nepilnus 10 000 eiro. Tā kā klients nav atmaksājis nepieciešamo summu, tad lieta ir nodota zvērinātam tiesu izpildītājam.

Recidīvista tumšā pagātne

Aizdomas par to, ka Mazulis varētu būt inscinējis abu jauno cilvēku nāvi, pastiprina viņa visnotaļ tumšā pagātne.

1999. gadā viņš autobusa pieturā uzspridzināja savu civilsievu. Viņam par to tika piespriesti 15 gadi cietumā, bet pēc teju 11 gadiem viņš no ieslodzījuma atbrīvots ar ieganstu, ka labi uzvedies un vairs sabiedrību neapdraud.

Tolaik prese par notikušo rakstīja: „Ekspertīzē secināts, ka ļaundaris upurim vispirms ir vairākas reizes iesitis pa galvu, lai to apdullinātu, bet pēc tam uzsēdinājis uz pašdarināta spridzekļa. Spēcīgajā grāvienā sieviete uz vietas tika saraustīta gabalos. Pat tuviniekiem Guntu izdevās atpazīt tikai pēc trim īpatnējām dzimumzīmītēm uz viņas muguras”. Motivācija rūpīgi plānotā nozieguma izdarīšanai bijusi Guntas dzīvības apdrošināšana. Mazulis bija iekārojis aptuveni 1900 latus.

Tomēr šis nav vienīgais tumšais pleķis Mazuļa pagātnē.

1993. gadā viņš uz palodzes mājā pie gultas, kurā gulēja viņa māte un patēvs, bija novietojis pašdarinātu spridzekli, lai it kā iebiedētu patēvu par to, ka viņš saviem padēliem neesot samaksājis 150 latus par palīdzību saimniecības darbos. Spridzeklis nostrādāja un tas bija sevišķi spēcīgs, kas arī varēja izraisīt gultā gulošo nāvi. Par laimi neviens necieta, jo Mazuļa māte ar savu dzīvesdraugu tovakar bija kaimiņistabā un skatījās televizoru.

Tāpat Mazulis savulaik esot arī iebiedējis kādreizējo sievu, lai no viņas tēva izkrāptu ēku – „Dilles”, kurā viņš pašlaik dzīvo. Mazulis savu kādreizējo sievu nedēļu turējis kādā vientuļā ēkā meža vidū, lai viņa atsauktu iesniegumu policijai. Mazuli apvainoja, ka viņš laikā, kamēr sieva nav bijusi mājās, viņas tēvu – „Diļļu” saimnieku aizveda pie notāra un viņu piespieda māju pārrakstīt uz sava vārdu.

Par to, ka Mazulis melo, varētu liecināt arī fakts, ka viņš pēc savas civilsievas uzspridzināšanas 1999. gadā nav izturējis pārbaudi ar melu detektoru. Te jāpiebilst, ka Mazulis bija pirmais cilvēks, kurš atjaunotajā Latvijā tika pārbaudīts ar melu detektoru.

„Mums te cilvēki mīklaini aizgāja bojā”

Savukārt Velēnas iedzīvotāji nav īpaši augstās domās par Mazuli. Viņi sakās turamies pa gabalu no „Diļļu” saimnieka. Velēniešu vidū par vīrieti klīst dažādas runas, daudzi, lai arī viņu tuvāk nepazīst, no viņa baidās. Lūk, citāts no vietējā laikraksta sarunām ar iedzīvotājiem:

- Kas to zina, cik viņam to upuru ir.

- Kā to saprast – upuru skaits?

- Mums te cilvēki mīklaini aizgāja bojā.

- Sen?

- Pirms trim, četriem gadiem. Tad, kad viņš te parādījās.

- Cik cilvēku aizgāja bojā?

- Runā par diviem. Viens viņa radinieks pēkšņi Gaujā iekrita.

- Un otrs?

- Viņa sievas brālis. Te uz priekšu bija kafejnīca un degvielas uzpildes stacija. Viņš bija invalīds, pārvietojās ar krāģīti. Pēkšņi pakritis, pārsitis galvu un… Neviena pierādījuma gan nav, bet abi ir kapos.

Viss sadedzis

Tikmēr 11. oktobrī Velēnu pārsteidza vēl viens nelaimes gadījums. Mīklainos apstākļos naktī uz 12. oktobri nodega Mazuļa dzīvojamā lauku māja. Viņš pats teic, ka kāds viņam atriebjoties to aizdedzinājis. Ka tā bijusi ļaunprātīga dedzināšana, varētu liecināt apstāklis, ka ēka sāka degt vienlaicīgi no diviem stūriem. Kā viss notika patiesībā, joprojām nav zināms. Arī šai lietā policija joprojām veic izmeklēšanu.

Vietējie stāsta, ka naktī pirms ugunsgrēka dzirdēti šāvieni un redzēts, ka no mājas aizbrauc mašīna, tomēr ar policiju neviens runāt negribot, jo baidoties par savu un tuvinieku drošību.

Pats Mazulis sevi uzskata par nelaimes putnu, kuru visu laiku vajā traģēdijas, kuras viņš nav pelnījis. Kamēr Mazuļa vaina nav pierādīta viņš atrodas uz brīvām kājām. Policija izmeklēšanas detaļas neatklāj.

Tikmēr daudzi pierādījumi iznīcināti. Piemēram, ūdens kubulu, kurā 6. maijā gāja bojā jaunieši, Mazulis sadedzinājis, lai tas neatgādina nelaimi. Arī viņa māja nodegusi un tiesu izpildītājiem nebūs daudz ko no tās piedzīt LAD labā.

Ar ko Mazulis pašlaik īsti pelna dienišķo iztiku arī īsti nav zināms. „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” viņš atzinis, ka kļuvis par Jehovas liecinieku un pēc draudzes mācītāja ielūguma pošas peļņā uz Rīgu. Savukārt sarunā ar žurnālu „Mājas Viesis” viņš atteicies runāt par savu ticību Dievam un teic, ka tic vienīgi pats sev.

Tikmēr Velēnas puses iedzīvotāji uz „Dillēm” brauc kā ekskursijā – lai visu redzētu paši savām acīm.

Nesen apdrošināti jaunieši mirst mīklainos apstākļos


Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video/Video: LTV „Panorāma”