Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Absurds: par Gada labāko ārstu kļūst dakteris, kas apsūdzēts par narkotiku izsniegšanu
Sabiedrība

Absurds: par Gada labāko ārstu kļūst dakteris, kas apsūdzēts par narkotiku izsniegšanu

Jauns.lv

„Gada balvu medicīnā 2013” kā Gada labākais ārsts saņēmis ģimenes ārsts no Valmieras un pilsētas domnieks Juris Jakovins, kurš ir apsūdzēts par nelikumīgu narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izsniegšanu. Krimināllietas iztiesāšana vēl nav beigusies un Jakovinam draud pat cietumsods.

Absurds: par Gada labāko ārstu kļūst dakteris, kas...
Par 2013. gada labāko ģimenes ārstu atzīts Juris Jakovins, kurš apsūdzēts nelikumīgā narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgā izrakstīšanā pacientiem, kuriem tas nemaz nav vajadzīgs.
Par 2013. gada labāko ģimenes ārstu atzīts Juris Jakovins, kurš apsūdzēts nelikumīgā narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgā izrakstīšanā pacientiem, kuriem tas nemaz nav vajadzīgs.

2010. gada oktobrī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojs uzsāka kriminālprocesu pret Jakovinu, jo turēja viņu aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izsniegšanu. Izmeklēšanas gaitā skaidro, vai ārsts nav mantkārīgos nolūkos vai citas personiskas ieinteresētības dēļ izrakstījis medikamentus, kas satur narkotiskās vai psihotropās vielas. Ja tiks pierādīta ārsta vaina, viņam draud kriminālatbildība – brīvības atņemšana no gada līdz trim gadiem – vai piespiedu darbi, liedzot tiesības strādāt par ārstu no trim līdz pieciem gadiem.

Policija jau ziņojusi, ka kriminālprocesā iegūti pierādījumi, ka ārsts pacientiem pret samaksu izrakstījis receptes psihotropo vai narkotisko vielu iegādei bez medicīniskas nepieciešamības. Valmieras rajona tiesa šī gada janvārī Jakovina krimināllietas izskatīšanu atlikusi līdz 26.augustam. Līdz šim šajā lietā jau notikušas desmit tiesas sēdes.

Tomēr izvirzītās apsūdzības viņam nav liegušas saņemt Gada balvu medicīnā. Jāpiebilst, ka šajā laikā Jakovinam uz kādu laiku tiesa arī bija liegusi nodarboties ar ārsta praksi, bet pēc Valmieras pašvaldības lūguma viņa praksi atjaunoja, jo Jakovinam ir lielākā prakse Latvijā – pie viņa piereģistrējušies apmēram 5000 pacientu.

Par Jakovinu iestājās arī daļa Valmieras iedzīvotāju, kuri pēc tam, kad tiesa viņam bija liegusi nodarboties ar ārsta praksi, Valmierā 2011. gadā bija sarīkojuši piketu, kurā vāca parakstus ārsta aizstāvībai. Vietējo iedzīvotāju un pacientu paraksti izšķirošo lomu nospēlēja arī tajā, ka šoreiz Jakovinam piešķīra Gada ārsta titulu. Par Gada ārstu viņu atzina nevis profesionāla ārstu žūrija, bet gan viņa pacientu vēstules un balsojums, kuri Jakovina atbalstam savāca vislielāko atbalstītāju parakstu.

Jāpiebilst, ka Jakovins bauda arī politisku atbalstu, jo viņš jau daudzus gadus darbojas politikā. Viņš darbojies vairākās varas partijās – „Latvijas ceļā”, Tautas partijā un ZZS. Tagad viņš ir Valmieras domes deputāts no ZZS.

Jāteic, ka par Jakovina profesionālo darbību šaubas ir izteiktas arī agrāk. Tā 2001. gadā viņam nācās atstāt Valmieras slimnīcas direktora amatu, jo bija saņemti pārmetumi par slimnīcas lielajiem nodokļu parādiem, kā arī slimnīcas saimnieciskajai darbībai neizdevīgi noslēgtajiem līgumiem.

Latvijas ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis portālam la.lv teica - no vienas puses, Jakovina vaina nav pierādīta, bet, no otras puses, tā esot morāli un ētiski nepieņemama situācija.

Gada balva medicīnā 2013

Pasniedz Gada balvu medicīnā 2013

Kasjauns.lv/ Mārtiņš Ziders