Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 15. un 16. martā. FOTO. VIDEO
Grupa „Otra puse” uzstāsies Liepājas dzimšanas dienas lielkoncertā „Liepāja svin”.
Kultūra
2014. gada 14. marts, 08:22

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 15. un 16. martā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Liepājā ar lielkoncertiem sestdien sāks svinēt pilsētas dzimšanas dienu. Leģionāru piemiņas pasākumu ietvaros Reiterna namā izskanēs patriotisks koncerts „Par Latviju!”. Savukārt uz kinoekrāniem savu patriotismu sāk apliecināt mūsu skatuves meistaru zieds spēlfilmā „Džimlai Rūdi rallallā!”

Tāpat šajās brīvdienās ir vēl daudz iespēju saturīgi pavadīt laiku. Koris „Kamēr…” piedāvās skaistākās dzintara dziesmas, kaimiņvalsts dziedātājs Valērijs Meladze – mīlestības stāstus. Rīgas Latviešu biedrībā izskanēs mūzikls „Sprīdītis”. Tāpat arī daudz jaunumu izstāžu zālēs.

1. Liepājas dzimšanas dienas lielkoncerts „Liepāja svin”

Liepājas Olimpiskajā centrā sestdien, 15. martā, pulksten 19.00 jau ceturto gadu pēc kārtas notiks Rietumu Radio par godu Liepājas dzimšanas dienai organizētais lielkoncerts „Liepāja svin”, kurā uzstāsies Edijs Šnipke un Nacionālo bruņoto spēku bigbends, grupa „Otra Puse”, „The Sound Poets” un Ivo Fomins. Pasākumu vadīs mūziķis Valters Frīdenbergs ar kultūras pasākumu režisori Maiju Kalniņu.

Tikai Liepājai piemītošo jaudīgo muzikālo skanējumu šim svētku vakaram sagatavojuši pašmāju roka meistari Ivo Fomins un Edijš Šnipke. Īpašu skanējumu piešķirs Bruņoto spēku bigbends, kura mūziķi uz liekoncerta skatuves kāps paši pirmie. Uz Liepājas svinībām pošas arī viesi no galvaspilsētas – „Otra Puse” un  „The Sound Poets”.

Vienlaikus lielkoncerta laikā notiks arī jaundibinātā futbola kluba „Liepāja” svinīgā atklāšanas ceremonija. Lielkoncerta apmeklētāji būs klātesoši vēsturiskam brīdim, kad vienkopus uz skatuves kāps visi šī futbola kluba spēlētāji, treneri un prezidents Māris Verpakovskis. Biļešu cenas: 7- 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Savukārt pirms tam – pulksten 14.00 Liepājas Olimpiskajā centrā liepājnieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz vērienīgu koncertprogrammu „Zelta dziesmas”, kurā uzstāsies leģendārais latviešu estrādes dziedātājs Viktors Lapčenoks, kā arī grupas „Kantoris 04” un „Lauku muzikanti”. Šajā koncertā skanēs populārākās un klausītāju iecienītākās mūziķu dziesmas. Koncertprogrammu vadīs aktieris Guntis Skrastiņš. Biļešu cenas: 6 – 8 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.loc.lv.

2. Patriotisks koncerts Leģionāru dienas noskaņā

Latvijas 1. rokkafejnīcā ((Reiterna namā, Mārstaļu ielā 2/4, Vecrīgā) sestdien, 15. martā, pulksten 20.00 par godu Latvijas brīvības cīnītājiem tiek rīkots koncerts „Par Latviju!”. Katru gadu martā tiek rīkoti latviešu leģionāru piemiņai veltīti pasākumi Lestenē un viens no centrālajiem pasākumiem ir tradicionālais koncerts.

Koncertā uzstāsies tādas Latvijā zināmas mūziķu apvienības un dziesminieki kā vīru kopa „Vilki”, „Oranžās brīvdienas”, „Menuets”, Igo ar akustisko programmu, Haralds Sīmanis, Uldis Kākulis, jaunie Austrasbērni, muzikālā apvienība „Ornaments”, grupa „Rikši”. Pēc koncerta nakts garumā par mūziku un dejām rūpēsies Dj Zane Stocka un Kaspars Bindemanis.

Savulaik latviešu karavīri cīnījās pret austrumu kaimiņu, kurš vēlējās pakļaut mūsu tautu. Šodien pret šo pašu kaimiņu cīnās ukraiņu tauta. Neviena vara nevar un nedrīkst mēģināt apspiest tautas vēlmi pēc brīvas un neatkarīgas valsts. Aicinām ar savu klātbūtni koncertā kopīgi godināt latviešu un ukraiņu varoņus, kuri pašaizliedzīgi cīnījušies un aizstāvējuši savas ģimenes, bērnus un tēvu mājas, aicina koncerta rīkotāji.

Koncertā uzstāsies tādas Latvijā zināmas mūziķu apvienības un dziesminieki kā vīru kopa ‘’VILKI’’, „ORANŽĀS BRĪVDIENAS”, „MENUETS”, IGO ar akustisko programmu, HARALDS SĪMANIS, ULDIS KĀKULIS, Jaunie Austrasbērni, muzikālā apvienība "ORNAMENTS", grupa "RIKŠI". Pēc koncerta nakts garumā par mūziku un dejām rūpēsies Dj Zane Stocka un Kaspars Bindemanis.

Pie ieejas – 7 Eur (5 Eur, ja laicīgi atzīmēsi  Facebook.com, ka apmeklēsi pasākumu)

Biļešu cenas: iepriekšpārdošanā - 5 eiro, pie ieejas – 7 eiro. Sīkāk internetā: www.pablo.lv.

3. Jaunā latviešu spēlfilma – pensionāru kara komēdija „Džimlai Rūdi rallallā!”

Beidzot uz kinoekrāniem iznākusi ilgi gaidītā latviešu jaunā spēlfilma „Džimlai Rūdi rallallā!”. To šajās brīvdienās varat noskatīties Rīgas lielākajos kinoteātros „Splendid Palace”, „Cinamon”, „Multikino” un „Citadele”.

Filmas sižets daudziem jau labi zināms: veco ļaužu pansionāta iemītnieki jau gadiem ilgi jūtas nevienam nevajadzīgi un traucējoši. Bet tad viņiem rodas traka ideja – atteikties no pensijām un doties brīvprātīgi armijā, tā glābjot valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši pavadot dzīves pēdējos gadus. Vecīši ir gana gudri, šo notikumu organizējot, un tagad īstie piedzīvojumi var sākties! Kulminācija visam ir veco ļaužu armijas daļas dalība NATO apvienotajos manevros.

Filmas režisori ir Māris Putniņš un Jānis Cimmermanis un tajā spēlē mūsu skatuves meistaru zieds - Olga Dreģe, Baiba Indriksone, Ģirts Jakovļevs, Astrīda Kairiša, Leons Krivāns, Pēteris Liepiņš, Jānis Paukštello, Gunārs Placēns, Kaspars Pūce, Jakovs Rafalsons, Velta Skurstene, Juris Strenga, Uldis Dumpis, Anita Kvāla, Rūdolfs Plēpis un daudzi citi.

Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv, www.forumcinemas.lv, www.mulitkino.lv un www.cinamonkino.lv.

„Džimlai Rūdi rallallā!” filmas reklāmas rullītis

4. Rīgas Latviešu biedrībā – mūzikls „Sprīdītis”

Sestdien, 15.martā, pulksten 16.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē (Merķeļa ielā 13) notiks mūzikla „Sprīdītis” izrāde pēc hrestomātiskās Annas Brigaderes pasaku lugas motīviem.

Mūzikla libreta autors ir Vilnis Baumanis, bet mūzikas autors - Ņujorkā dzīvojošais latviešu komponists un diriģents Andrejs Jansons, režisores - Sandra Dambiniece, Ingrīda Kušķe. Izrādē piedalīsies Rīgas 6. vidusskolas kolektīvi – skolēnu teātris „Skatuves kods”, Simfoniskais orķestris un jauktais koris „Saule” (kopā apmēram 110 bērnu un jauniešu).

„Sprīdītis” ir vēstījums par mūsu tautas vērtību sistēmu, kas palīdz saglabāt sirdi „skaidru kā dimanta oliņa”. Sprīdītis ir parasts lauku puika, viņš nav gājis augstās skolās, neko nenojauš par modernajām tehnoloģijām, bet viņš zina par dzīvi visu svarīgāko, būtiskāko – pamatu. Laipnība, drosme, labestība, cēlsirdība, patiesa mīlestība un spēja dalīties – tāda ir Sprīdīša vērtību pasaule. Un šīs vērtības ir svarīgi realizēt tieši mājās.

„Sprīdītis” kā viena no mūsu kultūras lielajām zīmēm ir nozīmīgs arī mūsdienu jauniešiem, viņi tur joprojām atrod sev būtisko šodien – ticību saviem spēkiem, spēju uzdrīkstēties. Sprīdītis neuzvar ar savām lielajām dūrēm (jo tādu viņam nav), bet gan ar savu lielo sirdi.

Biļešu cenas: 2 eiro. Sīkāk internetā: www.rlb.lv.

Multiplikācijas filma „Sprīdītis”

5. Kora „Kamēr…” jaunā programma „Amber song” Latvijas Universitātē

Latvijas Universitātes Lielajā aulā sestdien un svētdien, 15. un 16. martā, pulksten 19.00 koris „Kamēr…” sniegs savu jaunāko programmu „Amber songs”, kas tapusi Eiropas kultūras galvaspilsētas „Rīga 2014” programmas  tematiskās līnijas „Dzintara ādere” ietvaros.

Programmas nosaukums cēlies no metaforas par dzintaru kā latviešu skaistāko dārgakmeni un tautasdziesmu kā mūsu nemateriālā mantojuma lielāko dārgumu. Projekta „Amber songs” centrā ir visdažādākās latviešu tautasdziesmas, kuras īpaši šim projektam vienā  izlasē pēc to melodiskās un tematiskās dažādības atlasīja etnomuzikologs Valdis Muktupāvels un kurām pēc kora „Kamēr...”  un diriģenta Jāņa Liepiņa aicinājuma rakstījuši apdares 17 komponisti no visas pasaules, par pamatu ņemot vēsturiskā Dzintara ceļa valstis, un to sarakstu radoši papildinot.

Diriģents Jānis Liepiņš par jauno programmu saka, ka „komponistu apdares ir  tik dažādas un pārsteidzoši interesantas, atklājot mums zināmajās un mazāk pazīstamajās tautasdziesmās to austrumniecisko, rietumniecisko, ziemeļu  un dienvidu raksturu, parādot, cik universālas un ikvienam saprotamas savās melodiskajās intonācijās ir latviešu dziesmas. Protams, šajā projektā mēs varam novērtēt arī katra komponista īpašo rokrakstu un individuālo pieeju latviešu folkloras interpretācijai”.

Projekta mākslinieciskais vadītājs ir kora „Kamēr...” diriģents Jānis Liepiņš, mākslinieks Ilmārs Blumbergs, koncerta režisors Roberts Rubīns, bet konsultants ir etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

Biļešu cenas: 10 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kamer.lv .

6. Valērijs Meladze nu Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris „Arēnā Rīga”

„Arēnā Rīga”  svētdien, 16. martā, pulksten 19.00 uz 20 stāstiem par mīlestību aicina Krievijas estrādes zvaigznes Valērijas Meladze un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Šajā koncertprogrammā Valērijs Meladze iepazīstinās skatītājus ar savu jaunāko programmu „20 stāsti par mīlestību”. Koncertā dziedātājs izpildīs savas skaistākās mīlestībai veltītās dziesmas Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pavadījumā.

Valērijs Meladze, dēvēts arī par pēdējo romantiķi un Krievijas pirmo balsi, ir viens no populārākajiem kaimiņvalsts dziedātājiem, un viņa slava un popularitāte ar katru darbības gadu tikai aug. Valērija Meladzes dziesmu vārdu un mūzikas autors, kā arī uzticamākais sadarbības partneris kopš radošās darbības pirmsākumiem ir viņa brālis Konstantīns – ļoti iecienīts komponists uz Krievijas estrādes skatuves.

Šoreiz Valērijs Meladze Latvijas skatītājiem sagādājis īpašu pārsteigumu – radošu sadarbību ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Koncertā Rīgā dzirdēsim gan jau gadiem ilgi iemīļotas dziesmas, gan pavisam jaunas kompozīcijas, kuru vienojošais motīvs ir visdažādākās mīlestības nokrāsas. Katra no dziesmām ir kā vesels stāsts – dažs no tiem skumjš, dažs cerību piepildīts, dažs smeldzīgs, dažs laimes spārnots.

Biļešu cenas: 22 – 85 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.lv .

7. Izstāžu ceļvedis:

* Rīgas Mākslas Telpā skatāma Ukrainas laikmetīgā mākslinieka Jevgēnija Petrova personālizstāde  „Petrova suņi”. Jevgēnija Petrova darbi ir ekspresīvi un vienlaicīgi ļoti izsmalcināti. Darbu varoņu situācija vai stāsts vienmēr ir skaidrs un labi nolasāms. Visos mākslinieka projektos ir klātesošs sarkasms, ironija, traģisms un paradokss, dažos tie ir pārstāvēti visi kopā, dažos - tikai kāds no tiem. Jevgēnijs Petrovs kādreiz ir teicis: „Es zīmēju to, kas mani kaitina apkārtējā realitātē, bet suņu gadījumā es bieži zīmēju sevi.” Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv .

* Modes uz izklaides centrā „Rīga Plaza” (Mūkusalas ielā 71) līdz 31. martam var izzināt kosmosa dzīles unikālā interaktīvā pasākumā „Bērni uz Mēness”, kas priecēs gan bērnus, gan pieaugušos. Tajā bērni varēs uzzināt daudz jauna, apskatīt interesantus eksponātus un pat piedalīties dažādos eksperimentos un iejusties kosmonauta lomā. Mazajiem viesiem būs iespēja pārģērbties, lai sagatavotos lidojumam kosmosā un rotaļāties spēļu laukumā. Lai arī izstāde vairāk paredzēta sākumskolas vecuma bērniem no 5 līdz 14 gadiem, tās rīkotāji ir pārliecināti, ka pasākums sniegs izglītojošu un izklaidējošu pieredzi visai ģimenei. Interaktīva izstāde „Bērni uz Mēness” ir iespējams apmeklēt bez maksas darba dienās no pulksten 10.00 līdz 13.00 un no 14.00 līdz 19.00, brīvdienās – no pulksten 12.00 līdz 20.00. Pieteikšanās izstādes apmeklējumam elektroniski (e-pasts: info@rigaplaza.lv) vai zvanot pa tālruni 67633733. Sīkāk internetā: www.rigaplaza.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā atklāta mākslinieces Elitas Patmalnieces izstāde „Elitas Pasaule”, kurā skatāmas gleznas un mākslinieces darinātie tērpi. Valmieras muzejs izstādi reklamē: „Kur Elita Patmalniece, tur krāsas, jautrība, košas detaļas, uzdrīkstēšanās... vārdu sakot – šovs! Viņa ir modes māksliniece, kas veido tērpus skatuves māksliniekiem, teātra un operas izrādēm, piedalās dažādos projektos televīzijā, reklāmā, laikrakstos un žurnālos. Elita Patmalniece pazīstama arī kā gleznotāja, kas mākslas darbus veido neierastā tehnikā, piemēram, divdimensiju krāsainas, stilizētas ainavas un klusās dabas izšuvumus uz audekla. Viņa ir spilgta un daudzpusīga savās radošajās izpausmēs.” Izstāde būs apskatāma līdz 2.aprīlim. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) atklāta starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra „Pilsēta un Jūra” atlasīto darbu izstādi „Liepājas marīna’13”. Par Liepājas vasaras kultūras dzīves neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvis mākslinieku Aivara un Ingas Kleinu organizētais starptautiskais jūras glezniecības plenērs. 18. starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra mājvieta bija bijušajā muitas namā ostmalā un tā devīze bija „Atmuitots”, kurā mākslinieku paveikto var aplūkot jaunatklātajā izstādē, kura būs skatāma līdz 30. martam. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv/.

* Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, līdz 12. aprīlim skatāma vaska figūru izstāde „Slavenības” no Sanktpēterburgas, kurā eksponētas biblisku tēlu, vēsturisku un slavenu personību 25 vaska figūras. Viena no centrālajām kompozīcijām izstādē ir pēc Leonardo da Vinči gleznas „Svētais vakarēdiens” motīviem veidotais bībelisks sižets – Jēzus ar 12 mācekļiem. Tāpat apskatāms Bībelē pieminētais ķēniņš Hērods un Salome ar Jāņa Kristītāja galvu. Apmeklētājiem iespēja iepazīt arī vienu no svarīgākajām personām medicīnas vēsturē – sengrieķu ārstu Hipokrātu un sengrieķu filozofu Platonu. Starp slavenībām, kas atceļojušas no Sanktpēterburgas vaska figūru muzeja, tuvumā var aplūkot arī vaskā atveidotos māksliniekus Leonardo da Vinči, Mikelandželo un Salvadoru Dalī, aktrisi Merilinu Monro, ASV prezidentu Džonu Kenediju ar sievu Žaklīnu Kenediju, apskatāmi arī vaskā veidotie Krievijas prezidents Vladimirs Putins un premjers Dmitrijs Medvedevs. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

Vaska figūru izstāde „Slavenības” Rēzeknē

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva