112
2014. gada 21. marts, 20:34

Pret tiesu izpildītāju Uldi Zepu ierosināta disciplinārlieta

Jauns.lv

Ar tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) šodienas, 21.marta, rīkojumu ierosināta disciplinārlieta pret zvērinātu tiesu izpildītāju Uldi Zepu par izpildu lietā pieļautiem pārkāpumiem.

Kā informēja Tieslietu ministrijas (TM) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Auniņa, disciplinārlieta ierosināta par to, ka nebija veikta nekustamā īpašuma aprakste, lai gan šādu lūgumu izpildu lietā piedzinējs bija izteicis. Civilprocesa likuma normas neparedz zvērinātam tiesu izpildītājam tiesības atteikt veikt nekustamā īpašuma apraksti, ja to lūdzis piedzinējs. Līdz ar to konstatēts, ka Zeps pārkāpis Civilprocesa likumu.

Esot pieļauts arī pārkāpums saistībā ar to, ka sludinājumā par parādniekam piederošā nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē Zeps bez tiesiska pamata norādījis, ka izsoles cena nav apliekama ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), lai gan konkrētajā gadījumā pārdodamais īpašums bija apliekams ar PVN. Pārbaudē konstatēts, ka tiesu izpildītājs attiecīgā jautājuma risināšanā nav piemērojis visus normatīvos aktus.

Tā rezultātā tikai tāpēc, ka parādnieks izslēgts no PVN maksātāju reģistra, Zeps vispār neesot vērtējis jautājumu par izsoles cenas aplikšanu ar PVN. Līdz ar to viņš pārkāpis Tiesu izpildītāju likumu, norāda TM.

Zeps arī atteicies atcelt nekustamā īpašuma izsoli, lai gan bija saņemts maksātnespējas procesa administratora Maksātnespējas likuma kārtībā iesniegtais pieteikums. Tādējādi konstatēts, ka arī šajā gadījumā Zeps esot pārkāpis likumu.

Disciplinārlietas materiāli tiks nodoti Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisijai, kurai saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 65.pantu divu mēnešu laikā no dienas, kad tieslietu ministre pieņēmusi lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, būs jāpieņem minētajā pantā noteiktais lēmums disciplinārlietā, norādīja ministrijā.

Kā ziņots, iepriekš no Zepa bija pieprasīts paskaidrojums par izpildu lietās veiktajām darbībām, kuras ar tiesas nolēmumiem ir atzītas par prettiesiskām. Proti, izpildu lietā tika organizēta nekustamā īpašuma izsole, taču organizēšanas procesā tiesa saskatīja prettiesisku rīcību - nekustamajam īpašumam netika veikta aprakste, kā arī izsoles sludinājums nebija noformēts precīzi. Turklāt zvērināts tiesu izpildītājs atteicās atcelt izsludināto izsoli pēc izpildu lietas dalībnieka lūguma.

Ministrijā norādīja, ka šīs lietas nav saistītas ar piedziņu no privātpersonām un šeit nav runa par piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu maza apmēra piedziņas gadījumā.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tiesu izpildītāja Zepa pārkāpumus izskatīja disciplinārkomisija, kas viņam kā disciplārsodu piemēroja rājienu. Zeps savu vainu neatzina un turpināja līdzšinējo praksi. Kā ziņo raidījums, drīz gaidāma vēl viena disciplinārlieta par viņa darbībām ar īpašumiem Ķemeru sanatorijas epopejā.

Zeps, neraugoties uz tiesas iebildumiem, izsolījis dzīvokli 76 santīmu parāda dēļ, un par viņa darbībām sūdzības krājoties kaudzē.

Raidījums informēja, ka jau iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns cerējis, ka tiesu izpildītājs tiks atstādināts. "Gala beigās, protams, ministrs paraksta dokumentus par atstādināšanu, taču ir jāievēro noteikta procedūra," izteicās Bordāns.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina skaidrojusi, ka disciplinārlietu komisija var ieteikt ministram atstādināt no amata tiesu izpildītāju, bet šajā gadījumā pagaidām šāda darbība nav iespējama.

Kā vēstīja "Nekā personīga", disciplinārlietu komisijā atstādināšana nemaz neesot notikusi - tiesu izpildītājs saņēmis rājienu, un viņam būs vēlreiz jākārto kvalifikācijas eksāmens. Pēc neoficiālām ziņām, Zepam par labu lēmuši abi viņa kolēģi Jānis Tunnis un Katrīna Baltalksne, un arī Aleksejs Remesovs no TM. Par atstādināšanu ir bijusi tikai Kucina.

"Es sagaidīju, ka šim disciplinārsodam būtu jābūt daudz bargākam, es sagaidīju, ka tam būtu jābūt atstādināšanai no amata," iepriekš nepatīkamu pārsteigumu pauda tieslietu ministre. Viņa pieļāva, ka varbūt nepieciešams izveidot vienotu disciplinārlietu komisiju visām juridiskajām profesijām, kur ieinteresētība un disbalanss nebūtu tik liels.

LETA