Latviju iesaka pasludināt par Eiropas vislabāk glabāto noslēpumu
Siguldas pilsētā atrodami gan vēsturiskie, gan dabas brīnumi, bet pilis ir pārliecinošas pērles.
Sabiedrība
2014. gada 25. marts, 16:50

Latviju iesaka pasludināt par Eiropas vislabāk glabāto noslēpumu

Jauns.lv

Populārais portāls "Huffington Post" veltījis jūsmīgu rakstu Latvijai, uzskaitot iemeslus, kāpēc Latvija ir Eiropas labāk glabātais noslēpums.

"Mēs nemitīgi meklējam jaunu izcilu galamērķi. Kaut ko nenovērtētu un ārpus redzesloka, vietu, kas patiks dabas mīļotājiem, kultūras cienītājiem un pilsētu pētniekiem, un, protams, vietu, kas ir elpu aizraujoši skaista," raksta medija ceļojumu sadaļas veidotāji.

Šādos meklējumos "Huffington Post Travel" atklājis Latviju, kas iepriekš vairāk asociējusies ar sarežģīto vēsturi, taču tagad ir iespaidīgi mainījusies, izdevumam sniedzot "18 iemeslus, kāpēc Latvija ir Eiropas vislabāk glabātais noslēpums":

1.

Rīga ir absolūti fantastiska. Tā ir tik fantastiska, ka tā 2014.gadā ir nosaukta par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Rīga ir zināma ar tās arhitektūru, multikulturālo mantojumu un daudziem muzejiem. Rīgas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

2.

Pusi no Latvijas veido dabiskās ekosistēmas, kas lielā mērā ir neskartas. PUSI. Šeit ir pludmales, parki un meži, kur zeļ savvaļas daba un ko var ideāli iepazīt. Latvijas zemais iedzīvotāju blīvums ir palīdzējis saglabāt dabisko vidi un padara to par ideālu vietu ekotūrismam un ētiskai ceļošanai.

3.

Latvijas četri dabas parki ir patiesi skaisti. Vislielāko apmeklētāju skaitu piesaista Gaujas nacionālais parks. Tas atrodas Gaujas upes ielejā, un tajā ir vairāk nekā 500 kultūras un vēsturiskie pieminekļi.

4.

Siguldas pilsdrupas ir ideāls vēsturiskais galamērķis. Siguldas pilsētā atrodami gan vēsturiskie, gan dabas brīnumi, bet pilis ir pārliecinošas pērles.

5.

Jūrmalas zilais Baltijas jūras ūdens ir viens no skaistākajiem, kādu jūs jebkad esat redzējuši. Kūrortpilsētu veido pludmaļu virkne. Pilsētā ir minerālūdeņi, priežu meži, baltu smilšu pludmales un piemīlīga maza pilsēta.

6.

Latvijā atrodas Ventas rumba, kas ir Eiropas platākais ūdenskritums. Tas izskatās maģiski. Kaut arī tas nav īpaši augsts, ūdenskritums ir 249 metrus plats.

7.

Aglonas bazilika ir pilnīgi satriecoša. Bazilika ir būvēta 1780.gadā, tajā ir gleznojumi un skulptūras, un tā ir unikāls mākslas darbs.

8.

Kolkas ragā satiekas divas jūras. Tas ir nomaļš, dramatisks un ārkārtīgi skaists. Kolkas rags atrodas vietā, kur satiekas Rīgas jūras līcis un Baltijas jūra. Vasarā tā ir populāra peldētāju un sērfotāju vieta, bet pavasaros šeit var vērot migrējošos putnus.

9.

Turaidas muzejrezervāts plešas 42 hektāru platībā, kurā atrodas arheoloģisko izrakumu vietas, arhitektūras pērles un vēsturiski pieminekļi. Turaida tulkojumā nozīmē "Dieva dārzs", un var redzēt, kāpēc.

10.

Rundāles pils izskatās kā īsta pasaku pils. Pils būvēta kā Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona vasaras rezidence. Mūsdienās baroka pils apmeklētāji var iepazīt tās telpas, apskatīties muzeja izstādes un doties pastaigā pa krāšņo pils parku.

11. Gūtmaņa ala ir augstākā ala Latvijā un lielākā ala Baltijā, un tās sienas klāj gravējumi, kas datējami pat ar 17.gadsimtu.

12. Cēsu vecpilsētas plānojums ir saglabājies kopš viduslaikiem. Romantiskajā pilsētā ir viduslaiku pilsdrupas un bruģakmens ielas. Cēsu Vēstures un mākslas muzejs ir viens no senākajiem muzejiem Latvijā.

13. Ar savu Zilā karoga pludmali un piemīlīgo pilsētu Liepāja ir ideāla atpūtas vieta. Kad jums apniks pludmale, iepazīstiet Ziemeļu forta labirintus luktura gaismā, izklaidējieties pilsētas mūzikas klubos vai dodieties biedējošā gājienā pa Karostas cietumu.

14. Viss Rāznas nacionālais parks tika izveidots tikai šī brīnišķīgā ezera un tā apkārtnes aizsardzībai. Parkā vērojami elpu aizraujoši dabas skati, un tas sniedz ieskatu Latgales reģionā.

15. Jūrkalnes pludmales stāvkrasti ir ideāla vieta, kur saplūst ar dabu. Pludmale lielā mērā ir cilvēku neskarta, līdz ar to tā ir pilnīgi autentiska un skaista. Tuvējās zemnieku saimniecībās jūs varat pamanīt zilas govis, doties sērfot vai vienkārši izbaudīt ainavu.

16. Jūs varat apmeklēt Aukstā kara laika radioteleskopu. Tas atrodas Irbenē, un tas ir patiesi varens. Irbenes radio astronomijas centrs ir pasaulē astotais lielākais radioteleskops. Padomju laikā to sauca par "Zvaigznīti" un to izmantoja Rietumu izspiegošanai. Tagad to izmanto astronomi zinātniskiem mērķiem.

17. Latvijas Dziesmu un deju svētki ir patiesi grandiozi. Nedēļu ilgie svētki aizsākās 1893.gadā un tiek rīkoti ik pēc pieciem gadiem. Tajā piedalās tūkstošiem dziedātāju un dejotāju no visas Latvijas. Tās ir plašas Latvijas kultūras un gara svinības. Pēdējie dziesmu svētki notika 2013.gadā, līdz ar to līdz nākamajiem vēl daži gadi jāpagaida.

18. Latvijā var atrast visu. Ar tās neskartajām dabas ainām, dzīvīgajām pilsētām un bagāto kultūru Latvija var kaut ko piedāvāt ikvienam. Sākot no Rīgas restorāniem līdz daudzajām piejūras pilsētām - jums vajadzētu doties uz Latviju pēc iespējas ātrāk.

LETA/Foto:  All Over Press, Ieva Čīka, LETA