Latvijā viesojas Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija. FOTO
Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija tiekas ar cilvēkiem pēc ziedu nolikšanas ceremonijas pie Brīvības pieminekļa.
Politika
2014. gada 26. marts, 14:31

Latvijā viesojas Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija. FOTO

Jauns.lv

Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas vizīte Latvijā virzīs abu valstu attiecības jaunā kvalitātē, ir pārliecināts Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pēc tikšanās ar Zviedrijas karali Bērziņš žurnālistiem preses brīfingā sacīja, ka Latvijai un Zviedrijai ir teicamas attiecības politikas, ekonomikas un citās jomās. Tāpat abām valstīm ir līdzīga izpratne par ES vērtībām un turpmāko virzību. "Arī saites starp latviešiem un zviedriem pastāvējušas jau izsenis, un tās allaž ir bijušas atbalstošas," sacīja prezidents.

Amatpersonu tikšanās laikā Bērziņš Zviedrijas karalim Kārlim XVI Gustavam pasniedza Viestura ordeņa I šķiru un karalienei Silvijai - Atzinības krusta I šķiru, kā tas paredzēts saskaņā ar šāda līmeņa vizīšu protokolu. Latvijas protokolāros apbalvojumus vizītes laikā pasniegs arī citiem Zviedrijas oficiālās delegācijas locekļiem,informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Tikšanās laikā tika uzsvērtas abu valstu vēsturiski ciešās un labās attiecības, īpaši atsaucoties uz to, ka Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija viesojās Latvijā jau 1992.gadā, tūlīt pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas, un ka šī vizīte Latvijai bija ļoti nozīmīga, atjaunojot neatkarīgas valsts attīstības ceļu. Savukārt Zviedrijas karalis uzsvēra, ka Latvija patlaban ir strauji augoša valsts un daudzpusēja sadarbības partnere Zviedrijai.

"Vairāk nekā jebkad iepriekš valstis apkārt Baltijas jūrai ir saistītas," brīfingā atzīmēja Zviedrijas karalis. "Mēs zinām jūsu vēsturi un zinām, cik daudz traģisku notikumu ir bijuši, vēlamies iepazīties ar Latviju. Tāpat vēlamies saredzēt nākotnes iespējas, lai Latvija attīstītos par labu valsti tās iedzīvotājiem," teica karalis Kārlis XVI Gustavs.

Akcentējot abu valstu ekonomiskās sadarbības nozīmīgumu un potenciālu, Bērziņš uzsvēra, ka savstarpējā tirdzniecība aug un ar 1,2 miljardu eiro tirdzniecības apgrozījumu Zviedrija ieņem sesto vietu starp Latvijas tirdzniecības partneriem, kā arī Zviedrija ir lielākais investors Latvijas ekonomikā ar kopējo reģistrēto investīciju apjomu uzņēmumu pamatkapitālā 1,7 miljardi eiro un 805 aktīviem uzņēmumiem. Tāpat prezidents pauda gandarījumu par to, ka Zviedrijas delegācijā iekļauti daudzi nozīmīgi zviedru uzņēmēji un arī Latvijas uzņēmēju vidū ir pārsteidzoši liela interese par biznesa forumu, kas tiek rīkots Zviedrijas valsts vizītes laikā. Uz to pieteikušies vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmēju.

Kā viens no nozīmīgākajiem abu valstu sadarbības projektiem augstākās izglītības jomā Latvijā tika minēta Rīgas Ekonomikas augstskolas dibināšana un attīstība, kam savā uzrunā pievērsās arī Zviedrijas karalis, atzīstot, ka no šīs skolas izauguši vairāki profesionāļi, kas šobrīd strādā Latvijas augstākajās institūcijās un valsts vadībā.

Par nozīmīgu abu valstu saskarsmes punktu Eiropas Savienībā (ES) abu pušu sarunās tika minēts Rīgas un Zviedrijas pilsētas Umeo līdzvērtīgais statuss, uzņemoties Eiropas kultūras galvaspilsētu pienākumus.

"Patīkami, ka mūsu viesi atveduši sev līdzi veselu kultūras programmu ar nosaukumu "Zviedrijas karaliskā nedēļa". Intensīva sadarbība ar partneriem Zviedrijā izveidojusies gan Latvijas Mūzikas akadēmijai, gan Latvijas Mākslas akadēmijai, gan Latvijas Kultūras akadēmijai. Atzinīgi vērtējams fakts, ka mūsu augstskolās šajā mācību gadā studē 198 studenti no Zviedrijas, no tiem 178 Rīgas Stradiņa universitātē, kas ir apliecinājums Latvijas medicīniskās izglītības kvalitātei," atzina prezidents.

Savukārt karalis norādīja, ka kultūra ir valsts attīstības bāze un tā palīdz izprast citas tautas.

Abpusējās sarunās tika skarti arī starptautiski nozīmīgi jautājumi un Latvijas gaidāmās prezidentūras ES prioritārās jomas - Austrumu partnerība un Centrālāzijas virziens Afganistānas nākotnes attīstības kontekstā. Bērziņš uzsvēra, ka "starp mūsu karavīriem iedibinājusies laba militārā sadarbība, ko rāda gan pieredze NATO misijā Afganistānā, gan Zviedrijas militārpersonām piedaloties NATO mācībās "SteadFast Jazz 2013", kuras notika arī Latvijā. Latvija ir NATO dalībvalsts ar visām no tām izrietošām saistībām, pienākumiem un drošības garantijām."

Savukārt, runājot par aktuālākajiem notikumiem Ukrainā, abas puses atzina, ka ir izšķirīgi svarīgi panākt risinājumu diplomātiskā sarunu ceļā, apturot vardarbību un militārus draudus, par ko stingri iestājas gan Latvijas, gan Zviedrijas puses dažādu līmeņu sarunās un formātos.

Pēc preses brīfinga Latvijas prezidents un Zviedrijas karalis nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pie pieminekļa bija sapulcējušies aptuveni 300 cilvēki, novēroja aģentūra LETA. Ļaudis pasniedza karalim un karalienei ziedus un apsveikumu kartītes, kā arī fotografējās ar Zviedrijas karaļpāri.

Turpinoties valsts vizītei, Latvijas prezidents un Zviedrijas karalis piedalīsies Latvijas-Zviedrijas biznesa foruma "Ilgtermiņa sadarbība ilgtspējīgai izaugsmei" atklāšanā.

Savukārt Dace Seisumas kundze un Zviedrijas karaliene Silvija apmeklēs Latvijas Nacionālo operu.

Dienas noslēgumā prezidents un Dace Seisumas kundze rīkos valsts vakariņas par godu Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas vizītei Latvijā.


LETA/Foto: Rojs Maizītis, Edijs Pālens/LETA