Ar Šekspīra traģēdiju "Ričards III" Dailes teātrī debitēs režisors Viesturs Meikšāns
Traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde notiks jubilejas gada programmas "Šekspīram 450" Šekspīra festivālā, kas notiks no 16.maija līdz 20.maijam.
Kultūra
2014. gada 3. aprīlis, 15:51

Ar Šekspīra traģēdiju "Ričards III" Dailes teātrī debitēs režisors Viesturs Meikšāns

Jauns.lv

Ievadot Šekspīra festivālu, Dailes teātrī 16.maijā notiks Viljama Šekspīra traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde, kas būs režisora Viestura Meikšāna debija Dailes teātrī.

Kā informēja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva, titullomu izrādē atveidos Artūrs Skrastiņš.

"Karaļu krāsa izsenis ir bijusi tumšsarkanais purpurs - asinskrāsa. Šekspīra Ričards III ir sātans cilvēka izskatā, negantākais varmāka zemes virsū, kura asiņainais ceļš uz troni vijas cauri noziegumiem, meliem, viltu, arvien jaunām ļaunprātībām un slepkavībām. Katrs nākamais noziegums viņa cīņā ir briesmīgāks par iepriekšējo. Karaļa slepkava, sava brāļa slepkava, savas sievas un draugu, savu sabiedroto slepkava - Ričards savā ceļā atstāj vien līķus un asiņu straumes. Viņš upurē visus savus līdzgaitniekus. Tomēr mēs nevaram neapbrīnot šo titānisko antivaroni, kuram nav svēts ne cilvēku, ne dievu likums, piebilda Jakovļeva. "Visu par neko" - tāds ir Ričarda III moto," par izrādi stāsta tās veidotāji.

Līdzās Artūram Skrastiņam Ričarda III lomā uz skatuves kāps Juris Žagars Bekingema lomā, Olga Dreģe hercogienes lomā, Indra Briķe kā Margarita, Vita Vārpiņa kā Elizabete, Ilze Ķuzule-Skrastiņa kā Anna un Artis Robežnieks kā Edvards IV. Izrādē spēlēs arī Gints Andžāns Keitsbija lomā, Ivars Auziņš Dorseta lomā, Dainis Grūbe kā princis, Aivars Siliņš kā Riverzs. Mārtiņš Počs būs Ričmonds, Aldis Siliņš - Heistings, Lauris Subatnieks - Stenlijs un Juris Strenga - Grejs.

Radošajā komandā kopā ar režisoru Meikšānu strādā scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Ieva Veita-Breidaka, komponists Jānis Holšteins, video mākslinieks Miks Meirāns un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs. Lugu no angļu valodas tulkojis Jānis Elsbergs.

Traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde notiks jubilejas gada programmas "Šekspīram 450" Šekspīra festivālā, kas notiks no 16.maija līdz 20.maijam. Līdzās traģēdijas "Ričards III" pirmizrādei 17.maijā plānots Šekspīra laika tirgus Rīgā, Kalnciema kvartālā. 19.maijā "Shakespeare's Globe" teātra pasaules turnejas "Globe to Globe" laikā Dailes teātrī notiks traģēdijas "Hamlets" viesizrāde. 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference "Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais" ("Shakespeare: Authentic and Contemporary"). Tajā piedalīsies Latvijas un Lielbritānijas Šekspīra pētnieki, teātra režisori, kā arī izglītības programmu un mārketinga eksperti. 

LETA/Publicitātes foto