1dienas
21stundas
42minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Skrundas novadā sāk darboties unikāls sociālās aprūpes auto. VIDEO
Skrundā darbu uzsākušas divas īpašas sociālās aprūpes vajadzībām radītas automašīnas. Tik daudzfunkcionāli sociālās palīdzības auto ir novitāte pat pasaules līmenī, teic to ieviesēji Latvijā – Latvijas Samariešu biedrības pārstāvji.
Novadu ziņas

Skrundas novadā sāk darboties unikāls sociālās aprūpes auto. VIDEO

Jauns.lv

Skrundas novads ir viena no tām retajām vietām pasaulē, kur vientuļos un nespēcīgos cilvēkus sākusi apciemot unikāla sociālās aprūpes automašīna ar tajā iebūvētu dušu, tualeti, veļas mašīnu, gāzes plīti un citām labierīcībām. Šādas automašīnas ir pasaules līmeņa novitāte.

Skrundas novadā sāk darboties unikāls sociālās apr...

Ja vecuma vai invaliditātes dēļ cilvēks vairs nespēs sevi aprūpēt vai nokļūt pie ārsta, viņam nebūs jāraugās kāda pansionāta virzienā. Viņš varēs palikt savā ierastajā vidē, jo ciemos regulāri atbrauks ar tādām automašīnām, kuras aprīkotas ar visu aprūpei nepieciešamo. Šo projektu piecos mūsu valsts novados īsteno Latvijas Samariešu apvienība. Šādas specializētās automašīnas ir jaunums visā pasaulē. Skrundas novads ir viena no projekta pašvaldībām, un pagājušajā mēnesī Skrundā jauno transportu aplūkoja sociālie darbinieki no vairākiem novadiem.

Automašīna ir ar autonomās strāvas ģeneratoru, dušu ar silto un auksto ūdeni, tualeti, gāzes plītiņu, ledusskapi, veļas mazgājamo mašīnu, specializēto aprīkojumu pēdu kopšanai un matu griešanai. Kopumā tādas Latvijas Samariešu apvienības projektā „Samariešu atbalsts mājās” ir uzbūvētas sešas, kas jau pavisam drīz sāks ceļu pie saviem klientiem – vientuļajiem vecajiem ļaudīm vai cilvēkiem ar invaliditāti.

„Mēs palīdzam kompensēt tās lietas, ko vecais cilvēks vairs nespēj, lai viņš pēc iespējas ilgāk var palikt mājās,” stāsta projekta „Samariešu atbalsts mājās” vadītājs Viesturs Kleinbergs.

 „Esam apzinājuši jau trīsdesmit Skrundas novada iedzīvotājus, kuriem līdz šim tika nodrošināta pašvaldības sociālā dienesta palīdzība un kuriem tagad tiks piedāvāts arī jaunais pakalpojums. Divas nedēļas esam devušies uz lauku viensētām, kopā ar Sociālā dienesta darbiniekiem, stāstījuši par jaunajām iespējām, kliedējuši bažas par modernajiem risinājumiem,” stāsta Skrundas nodaļas vadītāja Lolita Grīnvalde.

Kā stāsta Samariešu apvienības Skrundas nodaļas darbinieki, tad novada iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi un ieinteresēti uzzināt par jaunajām iespējām. Cilvēki izsaka vēlmi nomazgāties dušā, veikt pēdu apkopi un matu griešanu, tāpat arī ir priecīgi par iespējām izmantot veļas mazgājamo mašīnu.

Šādas automašīnas ir pasaules līmeņa novitāte, un līdz šim nevienā valstī tāda ideja neesot īstenota. Skrundas novads ir viena no piecām pašvaldībām, kas iesaistījusies šai projektā. Šobrīd novadā apzinātas vairāk nekā 100 dzīvesvietu, kurā cilvēkiem būtu nepieciešams šāds pakalpojums. Sociālais dienests atzīst, ka abas mašīnas ļoti atvieglos ikdienas darbu, vēsta Skrundas televīzija.

Pēc Latvijas Samariešu apvienības datiem Latvijā pašlaik dzīvo apmēram 16 000 cilvēku, kuriem būtu nepieciešams šāds sociālās aprūpes dienesta automašīnas pakalpojums. Pašlaik projektā par šādu automašīnu ieviešanu savos novados vēl iesaistījušās Balvu, Smiltenes, Jelgavas un Ventspils novadu pašvaldības. Par jauno sociālās aprūpes auto sīkāk skatieties Skrundas televīzijas videosižetā.

Skrundas novadā jauns transports aprūpei mājās (Skrundas televīzija)

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto