Sabiedrība
2014. gada 30. maijs, 20:02

No amata atbrīvo tiesu izpildītāju Uldi Zepu

Jauns.lv

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) šodien nolēmusi atcelt no amata zvērinātu tiesu izpildītāju Uldi Zepu, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Lemjot Zepam piemērot bargāko sodu, Broka ņēma vērā to, ka šis tiesu izpildītājs savā profesionālajā darbībā pieļāvis pārkāpumus sistemātiski. Ministres ieskatā Zepa izdarītie pārkāpumi radījuši kaitējumu ne tikai valsts un privātpersonu interesēm, bet arī zvērinātu tiesu izpildītāju institūta prestižam.

Jau ziņots, ka Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisija 16.maijā izskatīja tieslietu ministres 21.martā un 14.maijā ierosinātās disciplinārlietas pret Zepu un sēdē nolēma abas disciplinārlietas apvienot vienā.

Komisija pieņēma lēmumu, kurā konstatēti vairāki zvērināta tiesu izpildītāja Zepa pieļautie pārkāpumi - netika veikta parādniekam piederošā nekustamā īpašuma aprakste, lai gan piedzinējs bija izteicis attiecīgu lūgumu, zvērināts tiesu izpildītājs nevērtēja jautājumu par izsoles cenas aplikšanu pievienotās vērtības nodokli (PVN) un to, kāda ir šīs cenas apliekamā vērtība, tikai tāpēc, ka parādnieks izslēgts no PVN maksātāju reģistra, kā arī šī jautājuma risināšanā nepiemēroja visus spēkā esošos normatīvos aktus.

Tāpat komisija konstatēja, ka zvērināts tiesu izpildītājs atteicies atcelt izsludināto nekustamā īpašuma izsoli, kā arī Zeps neveica parādniekam piederošā nekustamā īpašuma apraksti, nesastādīja aprakstes aktu un neiecēla minētā nekustamā īpašuma pārvaldnieku.

Ņemot vērā minēto, kā arī to, ka iepriekšējo divu gadu laikā zvērinātu tiesu izpildītāja amatā pret Zepu ierosinātas vairākas disciplinārlietas, komisija nolēma ierosināt tieslietu ministrei atcelt Zepu no amata.

Kā ziņots, Broka marta beigās ierosināja disciplinārlietu pret Zepu. Kā iepriekš informēja TM, disciplinārlieta ierosināta par to, ka izpildes lietā nebija veikta nekustamā īpašuma aprakste, lai gan šādu lūgumu izpildu lietā piedzinējs bija izteicis. Civilprocesa likuma normas neparedz zvērinātam tiesu izpildītājam tiesības atteikt veikt nekustamā īpašuma apraksti, ja to lūdzis piedzinējs. Līdz ar to konstatēts, ka Zeps pārkāpis Civilprocesa likumu.

Esot pieļauts arī pārkāpums saistībā ar to, ka sludinājumā par parādniekam piederošā nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē Zeps bez tiesiska pamata norādījis, ka izsoles cena nav apliekama ar PVN, lai gan konkrētajā gadījumā pārdodamais īpašums bija apliekams ar PVN. Pārbaudē konstatēts, ka tiesu izpildītājs attiecīgā jautājuma risināšanā nav piemērojis visus normatīvos aktus.

Tā rezultātā tikai tāpēc, ka parādnieks izslēgts no PVN maksātāju reģistra, Zeps vispār neesot vērtējis jautājumu par izsoles cenas aplikšanu ar PVN. Līdz ar to viņš pārkāpis Tiesu izpildītāju likumu, norādīja TM. Zeps arī atteicies atcelt nekustamā īpašuma izsoli, lai gan bija saņemts maksātnespējas procesa administratora Maksātnespējas likuma kārtībā iesniegtais pieteikums. Tādējādi konstatēts, ka arī šajā gadījumā Zeps esot pārkāpis likumu.

Iepriekš no Zepa bija pieprasīts paskaidrojums par izpildu lietās veiktajām darbībām, kuras ar tiesas nolēmumiem ir atzītas par prettiesiskām. Proti, izpildu lietā tika organizēta nekustamā īpašuma izsole, taču organizēšanas procesā tiesa saskatīja prettiesisku rīcību - nekustamajam īpašumam netika veikta aprakste, kā arī izsoles sludinājums nebija noformēts precīzi. Turklāt zvērināts tiesu izpildītājs atteicās atcelt izsludināto izsoli pēc izpildu lietas dalībnieka lūguma.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tiesu izpildītāja Zepa pārkāpumus izskatīja disciplinārkomisija, kas viņam kā disciplinārsodu piemēroja rājienu. Zeps savu vainu neatzina un turpināja līdzšinējo praksi. Zeps, neraugoties uz tiesas iebildumiem, izsolījis dzīvokli 76 santīmu parāda dēļ.

Raidījums informēja, ka jau iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns cerējis, ka tiesu izpildītājs tiks atstādināts. "Gala beigās, protams, ministrs paraksta dokumentus par atstādināšanu, taču ir jāievēro noteikta procedūra," izteicās Bordāns.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina skaidroja, ka disciplinārlietu komisija var ieteikt ministram atstādināt no amata tiesu izpildītāju, bet šajā gadījumā pagaidām šāda darbība nav iespējama.

LETA