Kur svinēt Jāņus? Līgo vakara ceļvedis
Vasaras saulgriežus Latvijā svinēs visā Latvijā – gan lauku viensētās, pagastu estrādēs notiekošajās zaļumballēs, gan pilsētu laukumos. Ja vēl nezināt, kur līgot, Kasjauns.lv piedāvā izvēlēties kādu no lielajām līgošanas vietām.
Kultūra
2014. gada 18. jūnijs, 08:10

Kur svinēt Jāņus? Līgo vakara ceļvedis

Jauns.lv

Ja vēl neesat izlēmuši, kur pavadīt Līgo vakaru un kārtīgi nosvinēt Jāņus, varat izvēlēties kādu no pasākumiem, kur sabrauks līgotāji no visas Latvijas. Kasjauns.lv piedāvā lielāko šī gadu Līgo svētku pasākumu ceļvedi. 23. jūnija vakarā līgotāji kuplā skaitā pulcēsies visā Latvijā.

Šogad vērienīga Jāņu rīta sagaidīšana notiks Rīgā – 11. Novembra krastmalā, Limbažos kopā ar „UgunsGrēka” varoņiem, Madonā kopā ar Latvijas Radio 2, Cinevillas kinopilsētiņā, Rēzeknes Festivāla parkā ar „Baltajiem lāčiem”, Rakšos Amatas pusē, Saldū ar aktieriem un roka leģendām, Liepājā ar limuzīnu Jāņu nakts krāsā, Pedvāles brīvdabas muzejā ar čugunu, bet Olaines Uzvaras līdumā kopā ar alternatīvajiem.

Līgosim 11. Novembra krastmalā

Tie, kas negrasās sagaidīt Jāņu rītu uz laukiem, 23. jūnija vakarā aicināti uz grandiozu Līgo svinēšanu Rīgas centrā - Daugavas krastmalā. Tur būs apkopots viss no labākā Līgo svētkos - lieliskākie gardumi, izcilākie tautasdziesmu zinātāji, iemīļotākie mākslinieki un atsaucīgi cilvēki, kas gatavi ļauties Līgo nakts burvībai. Sanākušie varēs doties rotaļās, iepazīties ar dažādiem latviešu rituāliem - vainagu mešanu kokos un lēkšanu pāri ugunskuram, būs arī danči un sadziedāšanās līdz pat rīta gaismai. Sanākušie varēs piedalīties siera siešanā un alus brūvēšanā, uzzināt, kur vislabāk atrast papardes ziedu. Varēs nogaršot pašus labākos Līgo vakara cienastus - putojošu alu, sieru saules dzeltenumā, smaržīgus pīrāgus. Uzstāsies folkloras kopas un ansambļi, stāstot par latviešu Līgo tradīcijām, kā arī populārās mūzikas pārstāvji - no rokmūzikas līdz šlāgerim. Sīkāk internetā: www.liveriga.com.

Limbažos līgošana seriāla „UgunsGrēka” garā

Televīzijas skatītāju iemīļotais seriāls „UgunsGrēks” visus uz lielo līgošanu aicina Limbažu estrādē jau no septiņiem vakarā. „UgunsGrēka” varoņi šī gada īsāko nakti pavadīs dziedot un dejojot. Ikviens aicināts pievienoties un doties Jāņus sagaidīt, līgojot kopā ar Zentiņu, Gati, Ievu un citiem varoņiem. Limbažos koncertā „UgunsGrēks atkal līgo Limbažos” ikviens varēs tikties ar Zentiņu, Jezupu, Gati, Induli, Gunāru, Sabīni, Fēliksu, Ievu, Lidiju, Danu, Jevgēniju un Zigi. Notiks arī vērienīgs latviešu kultūras - dziesmu un dejas - sarīkojums. Svinību vakarā kupls skaits dejotāju demonstrēs dažādas latviešu tautu dejas, bet vērienīgu sadziedāšanos parādīs koristi. Koncertā piedalīsies Limbažu kultūras nama sieviešu koris „Kalme”, vīru koris „Ziedonis”, jauktais koris „Doma”, senioru jauktais koris „Atvasara” un deju kolektīvi „Jampadracis”, „Sakta”, „Sagša” un „Tacis”. Biļešu cenas: 7 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.limbazi.lv.

„UgunsGrēks” atkal līgo Limbažos

Vislatvijas Radio2 Jāņi Madonā

Latvijas Radio 2 Līgo vakara koncerts sāksies 23. jūnijā pulksten 21.00. Tajā uzstāsies Marts Kristians Kalniņš un ansamblis „Rakstu Raksti", kas speciāli šim vakaram komponējis Saulgriežu dziesmu ciklu. Koncerta otrajā daļā tiksimies ar Latvijas estrādes ziedu - dziedās Ojārs Grinbergs, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna un Imants Vanzovičs, kā arī jaunās paaudzes mūzikas zvaigznes - Paula Dukure, Rūta Dūduma, Samanta Tīna Poljakova, Ginta Krievkalna, Juris Vizbulis, Ivo Grīsniņš Grīslis un citi. Par vakara muzikālo pavadījumu rūpēsies muzikālā apvienība „Vintāža”, bet nakts ballē spēlēs Miks Dukurs, grupa „Bruģis”, Žoržs Siksna un Viktors Lapčenoks. Saullēktā būs arī Pliko skrējiens. Biļešu cenas: 5 – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lr2.latvijasradio.lv.

Līgojam Madonā!

Jāņi Cinevillā

Šogad uz līgošanu aicina arī kinopilsēta „Cinevilla” 23. jūnijā jau no pulksten četriem pēcpusdienā. Būs grupas „Apvedceļš” un „Galaktika”, brīvdabas kino, pliko skrējiens, atrakcijas bērniem, kā arī daudz kas cits. Biļešu cenas: 7 eiro. Sīkāk internetā: www.cinevillastudio.com.

Līgo Cinevillā

Dancotāju Jāņi Rakšos

Amatas novada Drabešu pagasta atpūtas kompleksā „Rakši” 23. jūnijā astoņos vakarā sāksies Līgo nakts ballē „Nāc dejot!” kopā ar grupu „Linga”. Ballē piedalīsies arī grupas „Apvedceļš”, „Klaidonis” un „Dakota”. Biļešu cenas; 8 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” kasēs). Sīkāk internetā: www.kamieli.lv.

Saldū līgos „Pērkons”, „Menuets” un Nacionālā teātra aktieri

Nacionālā teātra aktieri Marija Bērziņa, Indra Burkovska, Madara Botmane, Juris Jope, Zane Dombrovska, Ģirts Liuziniks kopā ar Latvijas leģendārākajām grupām „Pērkons” un „Menuets” visus 23. jūnijā pulksten 20.00 aicina līgot Saldus Kalnsētas parkā, kur norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, lielā tautas sadziedāšanās un lustīga Līgo nakts zaļumballe. Līgām un Jāņiem ieeja bezmaksas, pārējiem – 5 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk: www.saldus.lv.

Jāņi kopā ar limuzīnu Līgo nakts krāsā Liepājā

Koncertestrāde „Pūt, vējiņi!” uz lielo līgošanu aicina no deviņiem vakarā. Vispirms varās noskatīties izrādi „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, ko pēc Māras Svīres stāsta un režisora Jāņa Streiča Rīgas kinostudijā uzņemtā latviešu mākslas filmas motīviem iestudējis Liepājas Metalurgu Tautas teātris. Pēc tam seko Jāņuguns iedegšanas rituāls un Līgonakts balle kopā ar grupu „Lauku muzikanti”. Biļešu cena: 2,85 – 4,27 („Biļešu paradīzes” tīklā), Jāņiem un Līgām ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv .

Rēzeknē līgos Festivāla parkā

Rēzeknieši un pilsētas viesi 23.jūnija vakarā līgos pašā pilsētas centrā - pie ugunskura Festivāla parkā, kur ikviens varēs rotāties ar Jāņuzālēm un mieloties ar lauku labumiem, bet drosmīgākie varēs izmēģināt pirtī pērties pašā pilsētas centrā, lai pēc tam līgotu līdz saullēktam kopā ar Latgales šlāgermūzikas grupu „Baltie lāči”. Jāņuguns Rēzeknē iedegsies koši un krāšņi - ugunskurs būs „ietērpts” vietējā mākslinieka Gundara Kozlovska ugunsskulptūrā „Latvju raksti”, kas iemirdzēsies pāri pakalniem un spīdēs līdz pat rīta gaismai. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

Čuguna Jāņi Pedvālē

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā līgošana būs pieskaņota tur notiekošajam starptautiskajam tēlniecības simpozijam „Čuguns. Akmens”. 23. un 24.jūnijā tur notiks Līgo pasākums „Čuguna vainags”. Tajā no saulrieta līdz saullēktam notiks čuguna liešanas performances un citas radošas aktivitātes, priecējot skatītājus visas nakts garumā līdz pat saullēktam, kura laikā notiks Jāņu rīta vīru rituālais skrējiens. Sīkāk internetā: www.pedvale.lv .

Alternatīvie Jāņi Uzvaras līdumā

Kā ikgadu, arī šogad kafejnīca „Ļeņingrada” piedāvā Vasaras saulgriežu svinības alternatīvā gaisotnē – tiem, kuri Jāņus nesvin. Alternatīvie Jāņi notiks Olaines pagasta Uzvaras līdumā no 21. līdz 24. jūnijam. Pasākumā piedalīsies mūziķi – „Duets Sandra”, „Symbolic”, „Konservētie Stringi”, „Sunhenge”, „U-13”, „Astrofish”, „Redforest” un „Sound Desire”, kā arī DJ Herbe, DJ Maris Balodis, DJ Lapsa, DJ Sergejs Bižāns, kā arī muzikāli draugi no „Melno Cepurīšu Balerija” un citi. Gaidāmi arī viesi no Somijas. Sīkāk internetā: www.leningrad.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, publicitātes foto