Svētku dienu laikā glābējsilītēs ielikti 3 mazuļi, un pirmoreiz - Madonā
Kopš 2009.gada glābējsilītēs Latvijā ievietoti 28 bērni.
Sabiedrība

Svētku dienu laikā glābējsilītēs ielikti 3 mazuļi, un pirmoreiz - Madonā

Jauns.lv

Pirmoreiz projekta "Baby Box" vēsturē piecu dienu laikā glābējsilītēs ievietoti trīs mazuļi, informēja "Divi gani - sabiedriskās attiecības" pārstāve Zane Inķēna.

Svētku dienu laikā glābējsilītēs ielikti 3 mazuļi,...

Rīgā 20. un 21.jūnijā ievietoti divi puikas, savukārt pirmoreiz ievietots mazulis Madonas glābējsilītē - tas noticis 23.jūnijā plkst.5.10. Madonas glābējsilītē atstāts gandrīz divas nedēļas vecs puisītis – svars 4200 grami un augums 55 centimetri.

Madonā kopā ar mazuli glābējsilītē ir ielikta zīmīte. Projekta pārstāvji vēsta, ka rokraksts ir glīts, šķiet, akurātas sievietes roku rakstīts. Uz lapiņas rakstīts, kad mazulis ir dzimis un cik daudz maisījuma apēd. Puika ir veselīgs un atbilst savam vecumam.

Madonas Bāriņtiesas vadītāja Ineta Stasjule komentē, ka rodas iespaids, ka bērna atstāšana glābējsilītē, bijis apzināts lēmums. Slimnīcas darbinieki puisēnu iesaukuši par Jānīti un sargā to kā acuraugu. "Jau tuvākajās dienās adoptētāji varēs iepazīties ar mazuli. Pavisam skaidrs, ka bērniņš no slimnīcas uzreiz nonāks ģimenē," stāsta Stasjule.

Glābējsilīšu vēsturē ir viens gadījums, kad māte, ielikusi mazo silītē, drīz vien pēc tam pārdomājusi. Durvis jau bija aizvērušās, un māte zvanījusi,  ka tomēr bērnu grib atpakaļ.

"Viena mamma no Rīgas ir atguvusi bērnu. Viņa 24 stundu laikā vērsās bāriņtiesā un izpildīja pilnīgi visas saistības. Ārsti konstatēja, ka tā ir bijusi pēcdzemdību depresija," pastāstīja Zvirbule, piebilstot, ka šāds gadījums bijis pirms diviem gadiem.

Citu šādu gadījumu nav bijis, taču vairākos gadījumos sievietes ir interesējušās par atstātajiem bērniem, bet pazudušas, kad bijis jātaisa DNS analīzes. "Tas mums liek domāt, ka tās ir bijušas sievietes, kas varbūt cer, ka ātri varēs adoptēt un dabūs sev audzināšanā zīdaini," minēja Zvirbule.

Šobrīd Latvijā ir septiņas glābējsilītes – Rīgā, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Madonā, Ventspilī. Zemgale ir vienīgais Latvijas reģions, kurā nav izveidota glābējsilīte, tāpēc, pateicoties ziedojumu kampaņai sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu, kā arī Ceļu būvniecības sabiedrības "Igate" atbalstam, darbs pie glābējsilītes izveides Jelgavas pilsētas slimnīcas teritorijā sāksies jau jūnija beigās.

BNS, LETA, Foto: Lita Krone/LETA