Ar vērienīgu lielkoncertu Jānis Peters nosvin 75. jubileju. FOTO
Ar grandiozu lielkoncertu 75. jubileju atzīmējis latviešu dzejnieks Jānis Peters, kurš koncerta laikā nobirdināja ne vienu vien prieka asaru.
Kultūra
2014. gada 29. jūnijs, 21:22

Ar vērienīgu lielkoncertu Jānis Peters nosvin 75. jubileju. FOTO

Jauns.lv

28. jūnija vēlā vakara stundā „Arēnā Rīga” izskanēja populārā latviešu dzejnieka Jāņa Petera grandiozais 75. dzimšanas dienas lielkoncerts „Jānim Peteram - 75 / No Jāņiem līdz Pēteriem…”. Tajā uz skatuves kāpa vairāk nekā 900 dalībnieku, bet koncertu klātienē vēroja vairāki tūkstoši skatītāju.

Uz dzejnieka Jāņa Petera jubilejas lielkoncertu plūda ļaužu straumes, pat „Arēnas Rīga” maksas autostāvieta bija pārpildīta ar automašīnām un autobusiem, kas bija ieradušies no dažādām Latvijas vietām. Pats jubilārs koncertu klātienē vēroja kopā ar ģimeni – sievu Baibu, dēlu Krišjāni Peteru un mazdēlu Francisku Jāni Peteru no 2. rindas.

Koncertā „Jānim Peteram - 75 / No Jāņiem līdz Pēteriem…” skaistākās Raimonda Paula, Ivara Vīgnera, Mārtiņa Brauna, Zigmara Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Valda Zilvera, Jāņa Strazda dziesmas ar Jāņa Petera dzeju izdziedāja Igo, Ance Krauze, Ingus Pētersons, Marija Naumova, Viktors Lapčenoks, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, Dita Lūriņa, Intars Busulis, Antra Stafecka, Atis Auzāns, Jānis Paukštello, „Dzeguzīte”, Rīgas Doma zēnu koris, Petera dziesmu koris virsdiriģenta Inta Teterovska vadībā un citi izpildītāji. Uz skatuves kāpa arī maestro Raimonds Pauls, komponisti Mārtiņš Brauns un Valdis Zilveris, dziesmām iegūstot jaunu elpu komponista Jāņa Strazda aranžējumos, kā arī instrumentālās grupas, solistu un kopkora izpildījumā.

Dzejnieka jubilejas lielkoncerts emocionāli aizkustināja vairākus skatītājus, kas ar asarām acīs dziedāja līdzi latviešu tautā mīlētām dziesmām – „Mēmā dziesma”, „Zelta mute” un „Manai dzimtene”. Arī dzejnieka acīs koncerta laikā vairākkārt sariesās prieka asaras. Jau vēlāk sarunā ar Kasjauns.lv Peters pastāstīja, ka viņa sirdi īpaši aizkustināja Marijas Naumovas izpildītā dziesma „Tāls Parīzes radio”, solistu un kora dziedātā „Manai dzimtenei”, kā arī dziesma „Kurzeme” un „Mēmā dziesma”.

Pēc koncerta, kas ilga četru stundas un tajā tika nodziedātas 44 populāras latviešu dziesmas ar dzejnieka Petera vārdiem, jubilārs „Arēnas Rīga” aizkulisēs savus tuvākos cilvēkus, mūziķus, komponistus un ģimeni cienāja ar svētku kūku dzirnakmens formā, tieši tāds bija dzejnieka pirmā dzejas krājuma nosaukums. Milzīgo kūku jubilāram dāvāja maizes ceptuves „Lāči” īpašnieks Normunds Skauģis.

Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica