Strīķe apstiprina iešanu politikā un kandidēšanu uz Rīgas mēra amatu
Topošā politiķe Juta Strīķe paziņoja, ka būs mēra kandidāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā.
Politika
2017. gada 1. marts, 11:30

Strīķe apstiprina iešanu politikā un kandidēšanu uz Rīgas mēra amatu

Jauns.lv

Bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersona Juta Strīķe ir iestājusies bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un kandidēs Rīgas domes vēlēšanās.

Strīķe šodien preses konferencē paziņoja, ka līdz šim lēmumam nonākusi pēc ilgām pārdomām.

Topošā politiķe paziņoja, ka būs mēra kandidāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Arī Bordāns paziņoja, ka startēs vēlēšanās Rīgā un būs viens no partijas mēra amata kandidātiem.

JKP iepriekš iestājies bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs. Arī viņš plāno kandidēt vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

Jurašs arī bija paudis gatavību aicināt citus bijušos KNAB darbiniekus sekot viņa pēdās - iestāties Bordāna partijā.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) mēra amata kandidāti pašvaldību vēlēšanās Rīgā būs politiskā spēka vadītājs Jānis Bordāns, kā arī bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Juta Strīķe un Juris Jurašs.

Politiskā spēka pārstāvji šodien preses konferencē kritizēja pašreizējo Rīgas domes vadību, kā arī uzsvēra, ka, nokļūstot Rīgas domē, ar "Saskaņu" nesadarbosies.

Bordāns skaidroja, ka partijai būs trīs mēra amata kandidāti, bet Strīķei būs pirmais numurs vēlēšanu sarakstā.

Viņš arī akcentēja, ka partijas programmā būs vairāki jautājumu bloki. Tā būšot caurredzamības ieviešana Rīgas domes pārvaldībā, likvidējot koruptīvo sistēmu, partija arī iecerējusi padarīt pilsētas vidi sasitošu iedzīvotājiem, viesiem un investoriem. Būtisks jautājums ir arī Rīgas īpašumu apsaimniekošanu.

Nokļūstot pašvaldību vadībā, JKP realizēšot jaunu publiskās pārvaldes modeli, kas padarīs šo pašvaldību pārvaldi caurskatāmu, uz iedzīvotājiem orientētu un efektīvu, uzsvēra Bordāns. "Mūsu uzdevumu atvieglos fakts, ka mūsu partijas deputātu kandidātu rindās nav "veco vēžu" un tā nav sponsoru finansēta," piebilda politiķis.

Stīķe un Jurašs šodien preses konferencē norādīja uz korupciju Rīgas domē, uzsverot dažādas shēmas un līdzekļu izsaimniekošanu. Jurašs pauda, ka Rīgā līdz šim nav bijis saimnieka, bet gan shēmotāji.

"Tas, ka šie cilvēki nesēž [uz apsūdzēto sola], nav viņu nopelns, bet laika jautājums," turpināja Jurašs. JKP nodrošināšot to, ka "Rīgā būs kārtība". Savukārt Strīķe norādīja: "Es zinu, nav neviena Rīgas domes departamenta, kurā nevaldītu korupcija".

Abi bijušie KNAB pārstāvji arī aicināja iesaistīties politika arī citus cilvēkus, kuri vēlētos cīnīties pret koruptīvo vidi. "Nav cita ceļa - nāciet un padariet politiku godīgu un tīru," pauda Strīķe.

Pasākumā piedalījās arī politiskās spēka pārstāvji uzņēmējs Sandis Riekstiņš un Krišjānis Feldmanis, kuri piedalīsies pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

Riekstiņš sacīja, ka veicis aprēķinus par pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme" un salīdzinājis iegūtos datus ar 2015.gada pārskatu. Pēc Riekstiņa aprēķiniem, uzņēmumā izsaimniekoti vai pazaudēti vismaz 24 miljoni eiro. Viņaprāt, līdzīga situācija varētu būt arī citos pašvaldības uzņēmumos.

JKP galvenie uzdevumi Rīgā būšot "koruptīvās sistēmas likvidācija Rīgas pašvaldībā un tās uzņēmumos, budžeta izšķērdēšanas un nesaimnieciskas rīcības izskaušana, pilnīgas atklātības ieviešana pilsētas pārvaldē,", bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešana un infrastruktūras pielāgošana rīdzinieku vajadzībām. Tāpat partija plānojot izveidot pilsētniekiem un pilsētas viesiem ērtu vidi, radīt uzņēmējiem un investoriem pievilcīgas vidi radīšana, kā arī uz iedzīvotāju vērstu pilsētas pārvaldi.

JKP sola sakārtot nekustamo īpašumu jomu, namu apsaimniekošanas un būvvaldes darbu, kā arī ieviest iedzīvotāju pašpārvaldi.

JKP plāno startēt arī citās pašvaldībās, piemēram, Ķekavā, Talsos, Saldū, Jūrmalā un Liepājā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA