Latvijas Nacionālās operas jaunās sezonas vadlīnija būs Pučīni operas
Latvijas Nacionālās operas (LNO) jaunās sezonas vadlīnija būs Džakomo Pučīni operas.
Kultūra
2014. gada 13. augusts, 16:11

Latvijas Nacionālās operas jaunās sezonas vadlīnija būs Pučīni operas

Jauns.lv

Latvijas Nacionālās operas (LNO) jaunās sezonas vadlīnija būs Džakomo Pučīni operas, preses konferencē par operas 2014./2015.gada sezonu pastāstīja LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

Sezonu opera iesāks ar Džuzepes Verdi operas "Rigoleto" iestudējumu, savukārt šīs sezonas Rīgas operas festivālā tiks spēlētas tikai Pučīni operas. Papildus operā jau iestudētajām Pučīni izrādēm "Bohēma", "Toska" un "Madama Butterfly", šajā sezonā tiks iestudēta arī "Manona Lesko", kura pirmizrādi piedzīvos 20.februārī, kā arī Pučīni operu diptihs "Vīlas" ("Le Villi") un "Džanni Skiki", kuru operas klausītāji varēs novērtēt pirmizrādē 8.maijā.

Liepiņš pastāstīja, ka diptihs "Vīlas" un "Džanni Skiki" bijusi Pučīni pirmā opera, ar kuru viņš ieguvis atpazīstamību, bet pašlaik tiek atskaņota reti, tāpēc šis iestudējums būs ļoti interesants

"Rigoleto" jauniestudējumu, kurš pirmizrādi piedzīvos 18.septembrī, veidojusi režisore Margita jeb Margo Zālīte. Viņa nesen absolvējusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolas maģistrantūru Berlīnē un iestudējusi izrādes mazajās zālēs Grācā un arī Berlīnē. "Rigoleto" būs ne tikai viņas pirmais iestudējums uz lielās skatuves, bet arī Latvijā. Izrādē Rigoleto lomā būs Samsons Izjumovs un Armands Siliņš, Džilda būs Olga Pudova, Inga Šļubovska un Jūlija Vasiļjeva. Operas mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, ar kuru kopā strādās arī diriģents Normunds Vaicis.

Uz LNO skatuves šajā sezonā uzstāsies tādi operdziedātāji kā Inga Kalna, Liene Kinča, Maija Kovaļevska, Hiromi Omura, Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, kā arī citi solisti. Tajā pašā laikā LNO galvenais diriģents Ozoliņš norādīja, ka operas repertuārā būs sabalansēta arī LNO solistu dalība izrādēs.

Nozīmīgs notikums šajā sezonā būs Artūra Maskata operas "Valentīna" pasaules pirmizrāde 5.decembrī. Liepiņš norādīja, ka oriģināloperas uz LNO skatuves tiek uzvestas reti, tāpēc šis notikums būs īpašs. Viņš pastāstīja, ka šo oriģināloperu paredzēts uzvest arī Berlīnes Vācu operā. Liepiņš norādīja, ka ir drosmīgi rakstīt operu par dzīvu cilvēku - kinozinātnieci Valentīnu Freimani, bet darbs topot. Tas aplūkošot Freimanes dzīvi no1933.gada līdz 1945.gadam. Iestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, muzikālais vadītājs un diriģents - Modests Pitrens. Uz LNO skatuves Valentīnas lomā skatītāji varēs redzēt Ingu Kalnu un Eviju Martinsoni.

Opera turpinās sadarbību ar latviešu režisoriem, tādējādi parādot, ka latviešu režisoru kapacitāte ir pietiekami liela interesantiem iestudējumiem, pastāstīja Liepiņš. "Manonas Lesko" iestudējumu veidos režisore Ināra Slucka, kuras interesanto stilistiku skatītāji redzējuši Nacionālā teātra izrādē "Zudušo laiku citējot". Liepiņš norādīja, ka Slucka arī "Manonas Lesko" iestudējumā varēs ienest savu stilistiku.

LNO šajā sezonā gaidāmi arī vairāki vērienīgi koncerti. 7.novembrī "Rīga 2014" kultūras galvaspilsētas gada programmā operā koncertēs Bavārijas radio orķestris latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā, savukārt 14.novembrī solokoncertu sniegs latviešu basbaritons Egils Siliņš, kurā pie diriģenta pults būs Andris Poga. Kā ierasts, vecā gada nogalē un Jaunā gada sākumā, LNO notiks gadumijas koncerti. Īpašs koncerts būs arī 1.aprīlī - joku dienā, kad ar izklaidējošu koncertprogrammu uzstāsies duets "Igudesman & Joo".

Opera jaunajā sezonā piedāvās arī kamermūzikas koncertus un citus pasākumus. Jaunā LNO programmā "Opera tuvplānā" skatītāji labāk varēs iepazīt LNO solistus un orķestra mūziķus. Programmā būs koncerti, izrādes, lekcijas, kā arī pasākumi bērniem.

Šodien LNO sāk arī vasaras izrādes, kas noritēs līdz 6.septembrim. Šajā laikā skatītājiem būs iespēja apmeklēt deviņpadsmit operas un baleta izrādes. Publika varēs apmeklēt pagājušās sezonas jauniestudējumus "Figaro kāzas", "Trīs tikšanās", "Mīla uz trim apelsīniem", "Trubadūrs" un "Karlsons lido...", kā arī citas izrādes.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA