Rīgā būs ikgadējais "Survival Kit 6" - festivāls, kurā varēs pārdomāt savu dzīvi utopiskajā pilsētā
Festivāla galvenās norises vietas - "Boļševička" Ganību dambī 30 un Vāgnera koncertzāle Vecrīgā - nav izvēlētas nejauši. Abas ēkas parāda to, kā pilsētā vēl nav - laikmetīgās mākslas muzeja un akustiskās koncertzāles.
Kultūra
2014. gada 3. septembris, 16:11

Rīgā būs ikgadējais "Survival Kit 6" - festivāls, kurā varēs pārdomāt savu dzīvi utopiskajā pilsētā

Jauns.lv

Starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 6" varēs pārdomāt savu dzīvi savā utopiskajā pilsētā, preses konferencē par festivālu stāstīja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čivle norādīja, ka tāpat kā "Rīga 2014" tematiskās līnijas ir pietiekami plašas, lai katrs tajās varētu atrast savas tēmas, arī "Survival Kit" ir pietiekami plašs, lai katrs varētu pārdomāt savu utopisko pilsētu.

Festivāla "Survival Kit 6" kuratore Solvita Krese pastāstīja, ka "Izdzīvošanas komplektā" katru gadu uzmanība tiek pievērsta sabiedrībā svarīgām tēmām, kā arī jaunām tendencēm sabiedrībā. Šogad festivāla tēma ir "Utopiskā pilsēta". Mākslinieki atspoguļojuši to, "kāda ir vieta, kuras nav un kādu to gribam redzēt", pastāstīja Krese. Viņa norādīja, ka festivāla galvenās norises vietas - "Boļševička" Ganību dambī 30 un Vāgnera koncertzāle Vecrīgā - nav izvēlētas nejauši. Abas ēkas parāda to, kā pilsētā vēl nav - laikmetīgās mākslas muzeja un akustiskās koncertzāles.

Festivāla centrā būs izstādes "Boļševičkā" un Vāgnera koncertzālē, bet paralēli paredzēti arī citi pasākumi. Arī festivāla atklāšana rīt, 4.septembrī, notiks abās ēkās. Plkst.18 bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička" notiks festivāla izstādes atklāšana. Tajā uzstāsies deju grupa "Catalyst". Plkst.20 festivāla izstāde tiks atklāta Vāgnera zālē. Pasākumā paredzētas lietuvieša Augusta Serapina, Evelīnas Deičmanes un mākslinieku grupas "Alte Schweden&Poetic Robotism" performances.

Festivālā paredzētas vairākas radošās darbnīcas. 5.septembrī plkst.11 radošajā centrā "Brasalona", Gaujas ielā 5, notiks radošā darbnīca “Māksla publiskajā telpā - teorija un prakse". 11.septembrī Līksnas ielā 26 paredzēta Jekaterinas Lavriņecas radošā darbība "Ielas kumode", savukārt no 17.septembra līdz 21.septembrim "Boļševičkā" paredzēta Konstances Šmitas radošā darbnīca.

Kā pastāstīja "Survival Kit 6" projektu vadītāja Santa Mičule, radošajās darbnīcās, kā arī simpozijā "Urbānā Utopija: Māksla un kultūra kā pilsētas apzināšanas un izpētes rīks", kas notiks no 12.septembra līdz 14.septembrim abās galvenajās festivāla norises vietās, utopijas tēma tiks skatīta vairāk no zinātniskā teorētiskā skatu punkta. Tomēr diskusijās mākslinieki dalīsies arī ar savu pieredzi un savām īstenotajām "utopijām".

Festivāla abās galvenajās norises vietās paredzēti arī "Baltās nakts" pasākumi, kuros piedalīsies audiovizuālie mākslinieki no Latvijas un ārzemēm. "Survival Kit 6" laikā - 7.septembrī - kinoteātrī "Splendid Palace" notiks japāņu mākslinieka Rjodzi Ikedas audio vizuālais koncerts "datamatics [ver.2.0]".

Visu festivāla laiku paredzētas arī dažādas citas norises pilsētvidē - mākslinieku performances, ekskursijas pilsētvidē, lekcijas un priekšlasījumi, kā arī pasākumi Rīgas radošajos kvartālos - Kalnciema kvartālā, VEF teritorijā, Sarkandaugavā, Mieras ielas republikā, kultūras centrā "I-dejas māja" un Spīķeros.

Jau ziņots, ka no 4.septembra līdz 27.septembrim Rīgā norisināsies starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", kurā piedalīsies vairāk nekā 30 ārvalstu un 25 latviešu mākslinieki. Festivāla dalībnieku vidū būs Šveices mākslinieks Ingo Gīzendenners, Ukrainas mākslinieku grupa "Predmetiv", Berts Teiss no Itālijas, Nirs Evrons no Izraēlas, lietuviešu autors Augusts Serapins, arhitekts Andress Angelidakis no Grieķijas, beļģu mākslinieces Anuka de Klerka un Aglaija Konrāde, Julita Vojcika no Polijas un citi. Festivāla līdzkuratore ir mākslas festivāla "Alternativa" Polijā direktore Aneta Šilaka.

Festivāls "Survival Kit" radās 2009.gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Ik gadu festivāla laikā mākslinieki aicināti savos darbos risināt kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, apzinot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai.

Patlaban "Survival Kit" ir pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā. Festivāls ik gadu uzrunā un iesaista līdz 15 000 apmeklētāju. Pērn apjomīgā izstādē un virknē pasākumu piedalījās 90 mākslinieki no 17 pasaules valstīm.

Šogad festivāls iekļauts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā.

LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA