Kobzons ļoti vēlas tikt uz Latviju. Viņš sūdzēsies Eiropas tiesā
Kobzons norāda, ka aizliegums ieceļot Latvijā viņam nav ļāvis šovasar apmeklēt konkursu "Jaunais vilnis" Jūrmalā.
Sabiedrība
2014. gada 16. septembris, 17:05

Kobzons ļoti vēlas tikt uz Latviju. Viņš sūdzēsies Eiropas tiesā

Jauns.lv

Krievijas dziedātājs Josifs Kobzons otrdien paziņoja, ka par tiesībām ceļot uz Latviju tiesāsies Eiropas tiesā.

Kobzons norāda, ka aizliegums ieceļot Latvijā viņam nav ļāvis šovasar apmeklēt konkursu "Jaunais vilnis" Jūrmalā.

"Es vēršos Eiropas tiesā pret Latvijas valdību par morālā un materiālā kaitējuma nodarīšanu. Es uz viesošanās laiku Jūrmalā biju apmaksājis viesnīcu 11 500 eiro apmērā, bet viesnīca man šo naudu neatmaksāja," sacīja Kobzons. Sarunas ar viesnīcas vadību par iemaksātā avansa atdošanu bijušas neveiksmīgas, sacīja dziedātājs. "Viņi saka, ka tas nav atkarīgs no viņiem, ka to izdarīja Latvijas valdība, pie viņiem arī vērsieties ar savām pretenzijām, tāpēc es arī vēršos," sacīja Kobzons.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) jūnijā liedza Latvijā ieceļot Krievijā plaši pazīstamajiem estrādes māksliniekiem Oļegam Gazmanovam, Josifam Kobzonam un Allai Perfilovai, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija. Kobzons Latvijas "melnajā sarakstā" nonācis jau otro reizi.

Savulaik Kobzons, kurš Latviju bieži apmeklējis, lai piedalītos festivālā "Jaunais vilnis", 2003.gadā ar toreizējā iekšlietu ministra Māra Gulbja rīkojumu jau tika iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā uz nenoteiktu laiku, jo valsts iestādēm bija pamats uzskatīt, ka viņš "rada draudus valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai". Tomēr 2004.gada jūnijā, pretēji Satversmes aizsardzības biroja rekomendācijām, toreizējais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons izdeva rīkojumu izslēgt Kobzonu no "melnā saraksta". Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Dainis Turlais vēlāk apgalvoja, ka Kobzona ielaišana Latvijā neesot bijis politisks lēmums un Jēkabsons lēmumu pieņēmis savu tiesību ietvaros. Tā kā Kobzona vārds neesot Interpola meklēto personu sarakstos, viņa iebraukšanai Latvijā neesot likti šķēršļi.

Dziedātāju Kobzonu savā teritorijā atteikušās ielaist arī ASV, Kanāda, Austrālija un vairākas Eiropas valstis.

Ieceļošanas aizlieguma jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā visi trīs iekļauti uz nenoteiktu laiku.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA