Ar bēgļu gājienu Kuldīgā dziedošā mācītāja draudze atzīmēs baznīcas 110. jubileju. VIDEO
Atkopies pēc avārijas, kurā šovasar cieta baikeris – mācītājs Martiņš Burke – Burkevics, viņš kopā ar savu draudzi oktobra nogalē svinēs Kuldīgas Svētās Annas baznīcas 110. dzimšanas dienu.
Novadu ziņas

Ar bēgļu gājienu Kuldīgā dziedošā mācītāja draudze atzīmēs baznīcas 110. jubileju. VIDEO

Jauns.lv

Kuldīgas Svētās Annas draudze, kuras mācītājs ir šovā „Dziedi ar zvaigzni” iepazītais garīdznieks, kaislīgais motobraucējs Mārtiņš Burke – Burkevics, ar teatralizētu koncertzuvedumu un bēgļu gājienu pa pilsētas ielām, svinēs savas baznīcas 110. dzimšanas dienu.

Ar bēgļu gājienu Kuldīgā dziedošā mācītāja draudze...

Viens no Kuldīgas Svētās Annas baznīcas 110. gadadienas jubilejas centrālajiem pasākumiem būs svētdien, 26. oktobrī, pusčetros pēcpusdienā notiekošais koncertuzvedums „Dievs, Tava zeme deg!”, ko iestudējis režisors Māris Druva. Tas sāksies ar improvizētu bēgļu pajūgu gājienu Kuldīgas ielās un noslēgsies ar Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg” atskaņojumu. Pasākums tiks filmēts, tāpēc publika uz to aicināta ierasties pagājušā gadsimta četrdesmito gadu stila apģērbā.

Ar šo koncertizrādi tiks atzīmēta arī latviešu tautas aizbraukšanas septiņdesmitgade. 2. pasaules kara izskaņā bēgļi no visas Latvijas saplūda Kurzemes katlā, arī Kuldīgā, lai īsi pirms nacistiskās Vācijas kapitulācijas dotos tālāk bēgļu gaitās – pārsvarā ar laivām uz Zviedriju vai uz tā dēvētajām dīpīšu nometnēm Vācijā.

26. oktobrī būs improvizēts 1944. gada bēgļu pajūgu gājiens Kuldīgas ielās, apstāšanās pie baznīcas, dziesmas un vārdi Latvijai, iešana baznīcā, aizlūgumi, Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” atskaņošana, došanās atpakaļ pie pajūgiem un aizbraukšana. Draudze „Dievs, tava zeme deg!” atskaņošanu saista arī ar šodienu un aicina neīstenot koncertizrādes pēdējo daļu – aizbraukšanu: „Neaizbrauksim! Paliksim! Nesadegsim!”

Latviešu luterāņu draudze Kuldīgā darbojas jau kopš 1560. gada, bet pie sava dievnama – Kuldīgas Svētās Annas baznīcas tā tika tikai 1904. gadā.
Latviešu luterāņu draudze Kuldīgā darbojas jau kopš 1560. gada, bet pie sava dievnama – Kuldīgas Svētās Annas baznīcas tā tika tikai 1904. gadā.

Koncertizrādē piedalīsies Kuldīgas kamerkoris „Rāte”, Kuldīgas un novada skolu un amatierkolektīvu pārstāvji, ansamblis „Rumbas kvartets”, Piltenes amatierteātris, vēstures grupa „Latviešu karavīrs” no Jelgavas, koris „Tērvete”, ansamblis „Dobeles zemessargi”, Augstkalnes vidusskolas jaunieši, Skrundas kultūras nama ansamblis „Vecie zēni”.