Kinoteātrī Splendid Palace notiks Rīgas Autorkino festivāls "Debesis pār Vimu Vendersu"
Venderss joprojām strādā daudz un intensīvi, azartiski eksperimentējot ar jaunajām tehnoloģijām.
Kultūra
2014. gada 26. novembris, 12:34

Kinoteātrī Splendid Palace notiks Rīgas Autorkino festivāls "Debesis pār Vimu Vendersu"

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē, no 28.-30.novembrim kinoteātrī Splendid Palace (Elizabetes ielā 61) notiks Rīgas Autorkino festivāls, šogad tas veltīts vienam no izcilākajiem mūsdienu Eiropas režisoram Vimam Vendersam/Wim Wenders (dz. 1945).

Kino pasaulē V.Vendersu pamatoti dēvē par dzīvo klasiķi, viņš joprojām ir nerimtīgā radošā procesā un darbojas arī kā Eiropas kino vienotājs – Venderss ir ilggadējs Eiropas Kinoakadēmijas prezidents. Decembrī režisors ieradīsies Rīgā, lai piedalītos Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā, kas pirmo reizi notiks Rīgā.

EFA pasākumu ietvaros 11. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks arī V. Vendersa lekcija un tikšanās ar skatītājiem (ieeja bez maksas!).

Neilgi pirms Eiropas Kinoakadēmijas notikumiem Rīgā, Splendid Palace un Kinoskola aicina plašāk iepazīt V. Vendersa filmas, no kurām liela daļa tiek uzskatītas par XX gs.klasiku. Festivāla pirmā filma – STUDENTU SEANSS (studentiem, uzrādot apliecību, ieeja TIKAI 2 EUR)!

V. Venderss ir viens no nozīmīgākajiem vācu jaunā viļņa režisoriem, viens no tās paaudzes pārstāvjiem, kas 60. gadu otrajā pusē ienāca Vācijas kino ar savu balsi, savu neatkārtojamo intonāciju un radošo rokrakstu. V. Venderss un viņa laikabiedri (Verners Hercogs, Rainers Verners Fasbinders u.c.) piedāvāja novatorisku skatījumu gan uz Vācijas vēsturi, gan tām estētiskajām un komerciālajām tradīcijām, kas Vācijas kino valdīja pēc Otrā pasaules kara. Līdzīgi kā Francijas jaunā viļņa pārstāvji, arī vācu jaunais kino, it īpaši V. Venderss, atbalstu un inspirāciju meklēja un atrada plašākos kultūras kontekstos, vispirms jau amerikāņu kino plašumos – tā oriģinālākajos autoros un kanoniskajos žanros, piemēram, road movie.  

Amerikas elpa ir jūtama daudzās V. Vendersa filmās, kurās ASV kino raksturīgie motīvi ir pārfrāzēti Eiropas autorkino valodā. Alise pilsētās (1974), Amerikāņu draugs (1977), Parīze, Teksasa (1984) u.c. – tās ir eiropeiski amerikāniskās V. Vendersa filmas.

Viņš radījis arī vienu no sava laika trāpīgākajām poētiskajām filmām, kas sakņota traģiskajā Vācijas vēsturē, – filma Debesis par Berlīni (1987), kurā mūra sašķeltajā Berlīnē ir nolaidies eņģelis, lai taptu par cilvēku, XX gs. 80.–90. gados kļuva par estētisku un sociālpolitisku satricinājumu.

V. Venderss joprojām strādā daudz un intensīvi, azartiski eksperimentējot ar jaunajām tehnoloģijām (jāpiemin viņa izcilā 3D filma Pīna (2011, veltījums horeogrāfei Pīnai Baušai); 2014. gadā pasaules lielajos festivālos izrādītas divas viņa dokumentālās filmas, un arī Rīgā režisors ieradīsies teju no filmēšanas laukuma.

Festivālā pirms katras V. Vendersa filmas būs iespēja noklausīties kinokritiķu Viktora Freiberga, Dairas Āboliņas, Ditas Rietumas un Anitas Uzulnieces īslekcijas.

Autorkino festivālu rīko Kinoskola sadarbībā ar Splendid Palace, SIA Rīgas nami un Gētes institūtu Rīgā.

Biļešu cena – 4 EUR, uz STUDENTU seansu, uzrādot studentu apliecību – tikai 2 EUR.

Festivāla programma:

Piektdien, 28.XI

             Lielā zāle

                        18.00 Atklāšana – STUDENTU SEANSS

                                      PARĪZE, TEKSASA/ PARIS, TEXAS Lektore Dita Rietuma

Sestdien, 29.XI

             Mazā zāle   

                     14.00  PAR KĀDU, KURŠ DEVĀS PROJĀM – VIMA VENDERSA AGRĪNIE GADI/

                     VON EINEM DER AUSZOG - WIM WENDER'S FRÜHE JAHRE Lektors Viktors Freibergs

                     16.30  ALISE PILSĒTĀS/ALICE IN DEN STÄDTEN Lektors Viktors Freibergs

                     19.00  AMERIKĀŅU DRAUGS/ DER AMERIKANISCHE FREUND Lektors  Dāvis Sīmanis

Svētdien, 30.XI

                Mazā zāle   

                     14.00 DEBESIS PĀR BERLĪNI/DER HIMMEL ÜBER BERLIN Lektore Daira Āboliņa   

                     16.30  NEKLAUVĒ/ DON’T COME KNOCKING Lektore  Dita Rietuma

                     19.00  TĀLU PROM, TIK TUVU!/IN WEITER FERNE, SO NAH! Lektore Anita Uzulniece 

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto