Kultūra
2014. gada 3. decembris, 22:20

Decembra Kino klubā lekcijas par Gunāru Cilinski un latviešu dokumentālo kino

Jauns.lv

Sestdien, 6. decembrī plkst. 15.00 Rīgas Kultūras centra „Iļģuciems” Amatu nama kamerzālē lekciju ciklā Kino klubs ikviens interesents aicināts tuvāk iepazīt aktiera Gunāra Cilinska (1931 – 1992) kino biogrāfiju. Pasākumu vadīs kino zinātnieks Agris Redovičs.

Gunārs Cilinskis zināms kā viens no spilgtākajiem un elegantākajiem latviešu aktieriem. Pēc Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultātes beigšanas 1955. gadā viņš sāka strādāt toreizējā Drāmas teātrī, atveidojot daudzveidīgas raksturlomas – no elegantiem dzīves baudītājiem līdz smieklīgiem neveiksminiekiem un ciniskiem neģēļiem. Raksturlomās atraisītais talants, vīrišķīgais šarms un enerģija izvirzīja aktieri par galveno lomu atveidotāju. Īpaši valdzinošas bija dramatiskās lomas, kurās suģestēja spēks un vīrišķais šarms.

Kino Gunārs Cilinskis debitējis 1958. gadā Jāņa lomā filmā “Svešiniece ciemā”. Nozīmīgākās kinolomas – Imants Vaivars (“Kapteinis Nulle”, 1964), Žoržs (“Noktirne”, 1966), Birkenbaums (“Nāves ēnā”, 1971), Rūdolfs (“Ezera sonāte”, 1976), Maikls Goslins (“Teātris”, 1978), Toms (“Vilkatis Toms”, 1983), Antons Paipala (“Fronte tēva pagalmā”, 1984) un citas. Īpašu popularitāti ieguvis bijušajā Padomju savienībā ar lomu filmā „Garā stiprie” (1967).

Kino kluba apmeklētājiem būs iespēja vērot Gunāru Cilinski filmā „Ceļa zīmes” (režisors Oļģerts Dunkers, 1968). Ciema „pirmā puiša” Roberta tēls ir viens no interesantāk veidotajiem Cilinska filmu klāstā. Meistarīgi savītas dzīves baudītāja negatīvās īpašības un vitālās enerģijas cilvēciskais valdzinājums.

Nākamā Kino kluba lekcija - 13. decembrī plkst. 15.00 būs veltīta latviešu dokumentālajam kino un tā veidotājiem. Kino zinātnieks Agris Redovičs iepazīstinās ar režisora Andra Gaujas filmu „Viktors” (2009) un operatora Aleksandra Grebņeva filmu „Īsā diena” (režisore Una Celma, 2014).

Andris Gauja (1978) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem jaunajiem latviešu kino veidotājiem. Dokumentālā filma „Ģimenes lietas” (2010) vairākkārt godalgota starptautiskos kino festivālos, savukārt, spēlfilma „Izlaiduma gads”  šogad kļuva par vienu no skatītākajām filmām Latvijā.

Dokumentālais darbs „Viktors” (2009) ir iejūtīgs stāsts par cilvēku, kurš cīnās par savu dzīvību, lai gan ir maz izredžu izdzīvot. Filmētāji panākuši pilnīgu filmas varoņu uzticēšanos, raisot ļoti spēcīgu līdzpārdzīvojumu. Dokumentālajā kino reti gadās redzēt tik tieši un atklāti fiksētu cilvēka dzīvi. Filma parāda, cik trausla ir robeža starp šo pasauli un nebūtību, starp mīlestību un naidu.

Operators Aleksandrs Grebņevs, kurš strādājis pie Andra Gaujas filmām, pēdējos gados izvirzījies starp ievērojamākajiem kinokameras māksliniekiem Latvijā. Operators ir novērojuma meistars, kura tvertie esības fragmenti dod apjautu par pasaules emocionālo neaptveramību.

Filma „Īsā diena” stāsta par kāda pansionāta iemītniekiem, kas nezaudē dzīves prieku pat stāvot mūžības vārtos...     

Ieejas maksa – EUR 2.00, skolēniem, studentiem un pensionāriem – EUR 1.00

Karlīna  Timofejeva / Publisitātes foto