Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
CSDD pārvērtē dzīvības – atstarojošās vestes vērtību. Cik tās maksā?
Lētākās atstarojošās vestes veikalos maksā mazliet vairāk par diviem eiro. CSDD gan sludina, ka dzīvības jeb atstarojošās vestes cena ir pieci eiro.
Sabiedrība

CSDD pārvērtē dzīvības - atstarojošās vestes vērtību. Cik tās maksā?

Jauns.lv

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) vismaz par diviem eiro ir pārvērtējusi cilvēka dzīvības cenu. CSDD ilgstoši veiktais pētījums liecinot, ka atstarojošās vestes cena ir pieci eiro. Savukārt Kasjauns.lv pārliecinājās, ka to var iegādāties vismaz uz pusi lētāk.

CSDD pārvērtē dzīvības – atstarojošās vestes vērtī...

CSDD savā tviterkontā, reklamējot atstarojošās vestes, ierakstījis: „Pēc ilgiem pētījumiem, esam aprēķinājuši dzīvības cenu – 5 EUR. Nopērkama jebkurā degvielas uzpildes stacijā.” Tomēr CSDD cilvēka dzīvības cenu noteikusi „uz dullo”.

CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bērziņa Kasjauns.lv skaidro: „Gājēju kampaņas „Redzams, tātad dzīvs” mums kā cilvēki, tā arī mediju pārstāvji bieži vaicā, kur ir nopērkamas un cik maksā gaismu atstarojošas vestes. Cik esam izzinājuši Latvijā esošo tirgu, atstarojošo vestu izmaksas ir ļoti dažādas. Lielveikalos un saimniecības preču veikalos vestes ir lētākas (ap 3 eiro), degvielas uzpildes stacijās to cena svārstās no trim līdz pieciem eiro. Ir arī Latvijas uzņēmēji, kas paši šuj vestes un to cena ir līdz 10 eiro par vesti. Jāatzīmē, ka šūtās vestes ir ļoti kvalitatīvas un tās nēsātājam kalpos vairākus gadus. Tirgū pieejamas arī zīmola ZIB īpaši dizainētās vestes. To cena ir vairāk nekā 30 eiro. Līdz ar to mēs varam apgalvot, ka pētījums ir veikts. Sniedzot informāciju sociālajos medijos nevēlamies maldināt cilvēkus un nosaukt tirgū pieejamo lētāko cenu. Tādēļ sociālajos tīklos, kuri pieļauj viena teikuma ziņu, esam nosaukuši vienu cenu – ap 5 eiro.”

Kasjauns.lv noskaidroja, ka šajā gadījumā CSDD cilvēka dzīvības - atstarojošās vestes cenu pat ir vairāk nekā dubultojusi. Piemēram, „Super Action” veikalos tā maksā 2,29 eiro, „K-rauta” – 2.99 eiro, bet „Cenu klubā” – 3,39 eiro.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka augusta beigās valdība pieņēma noteikumus, kas paredz, ka turpmāk gājējiem un velosipēdu vadītājiem diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām jālieto atstarojošs apģērbs (veste). Pašlaik Saeimā tiek vērtēta soda dubultošana, kas nosaka to, ka sods par atstarojoša apģērba nenēsāšanu minimālais sods būs 15 eiro (pašlaik no 7 līdz 30 eiro).

Atstarojošās vestes mazina traģisko avāriju skaitu

CSDD norāda, ka atstarojošo vestu lietošana vairo drošību uz ceļiem. To pierāda statistika, ja pērn novembrī ceļu satiksmes negadījomos bojā gāja 27, tad šogad – 15. CSDD uzskata, ka mazāks bojāgājušo skaits ir skaidrojams ar atstarojošo vestu dalīšanas reidiem reģionos. Visbiežākais iemesls negadījumiem ir gājēju paviršība pret prasību, ka, pārvietojoties diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos, ir jāvalkā gaismu atstarojošā veste vai apģērbs ar atstarojošiem elementiem.

Jau vēstīts, ka CSDD sadarbībā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība” un Valsts policiju kopš oktobra beigām ir aktīvi īstenojusi satiksmes drošības kampaņu un „tumšo gājēju glābšanas misiju”. Kampaņas laikā visos Latvijas reģionos kopumā izplatītas 20 500 atstarojošās “gaismas vestes”, kuras saņēmuši galvenokārt mazturīgie un trūcīgie iedzīvotāji, kā arī nejauši uz ceļa sastaptie „tumšie” gājēji. Tas nozīmē, ka pie atstarojošās vestes daudzi varēja tikt arī par velti.

Jāpiezīmē, ka šogad uz Latvijas ceļiem satiksmes negadījumos ievainoti vairāk nekā 720, savukārt dzīvības izdzisušas pussimts gājējiem. Kā liecina ilggadīgā pieredze – īpaši traģiski ir gada pēdējie mēneši, piemēram, pērn oktobrī, novembrī un decembrī bojā gāja 34 gājēji, kas bija puse no visiem 2013. gadā dzīvības zaudējušajiem gājējiem, liecina CSDD un Valsts policijas apkopotā informācija.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA