Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Liepāja savu 400 gadu jubileju svinēs visa gada garumā
foto: Liepājas novada pašvaldība
Novadu ziņas

Liepāja savu 400 gadu jubileju svinēs visa gada garumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Liepāja nākamgad svinēs 400 gadu jubileju, un visa gada garumā pilsētā norisināsies svētku pasākumi, kas apvienos kultūru, sportu, mākslu, uzņēmējdarbību un citas nozares ar dažādām iedzīvotāju iesaistes aktivitātēm.

Liepāja savu 400 gadu jubileju svinēs visa gada ga...

Liepājnieki un pilsētas viesi varēs piedalīties dažādos notikumos, kas izgaismos Liepājas vēsturisko mantojumu, kā arī iedvesmos jaunām tradīcijām un nākotnes sasniegumiem.

Iedzīvotāji tiks aicināti piedalīties dažādās aktivitātēs, tostarp uzņēmēju izstādē "Ražots Liepājā", koncertos un izrādēs, svētku nedēļas pasākumos, pilsētvides apzaļumošanas akcijās un citos notikumos.

“Liepāja ir pilsēta ar stiprām saknēm, bagātu vēsturi un talantīgiem cilvēkiem, kuri ar saviem darbiem vēsturi turpina rakstīt ik dienu. Veidojot pilsētas četrsimtgades programmu, mēs vēlamies izcelt vēju pilsētas īpašo šarmu un svinēt mūsu cilvēkus, kuri veido Liepājas šodienu un nākotni. Līdziesaistot svētku radīšanā pašus liepājniekus, gribam gaismā celt mūsu cilvēku varēšanu un reizē parādīt pilsētu viesiem visā tās daudzveidībā, atklājot arī pašiem sev Liepāju no jauna,” ar svētku ideju dalās Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Liepājas kultūras organizācijas – Liepājas Kultūras pārvalde, Liepājas Latviešu biedrības nams, Liepājas muzejs un tā filiāles, Liepājas tautas mākslas un kultūras centrs, koncertzāle "Lielais dzintars", Liepājas teātris, Liepājas Simfoniskais orķestris, neatkarīgie kultūras nozares un citu jomu pārstāvji piedāvās īpašu svētku programmu. Tiek plānots akustiskais koncerts Sv. Trīsvienības katedrāle, iecienītā gaismas pastaiga "Izgaismotā Liepāja" tiks papildināta ar jauniem gaismas objektiem, īpašākā gaisotnē kā līdz šim norisināsies ikgadējā liepājnieku sumināšana pasākumā "Goda un gada liepājnieks", tiek plānotas jaunas izrādes un spožu mākslinieku koncerti un izstādes.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts arī atklāts konkurss pilsētas galvenā svētku koncerta radošā un tehniskā risinājuma izstrādei, kas būs viens no centrālajiem notikumiem Liepājas 400 gadu jubilejas svinību ietvaros. Jubilejas koncerts plānots kā vērienīgs pasākums, kas apvienos mūziku, mākslu un tehnoloģijas, radot svētku noskaņu gan liepājniekiem, gan pilsētas viesiem.

Arī Liepājas profesionālās un amatieru sporta organizācijas Liepājas dzimšanas dienai par godu plāno vairākas sacensības un turnīrus. Un Liepājas restorāni un kafejnīcas gatavos speciālos svētku piedāvājumus.

Pilsētvide tiks papildināta ar jaunu vides objektu – nodibinājums “Nodibinājums Liepāja 2027” izsludinājis metu konkursu interaktīva pilsētvides objekta “Pavējā pretvējā” izveidei Liepājas centrā. Arī pilsētas ikgadējie rotājumi būs veidoti atbilstoši Liepājas dzimšanas dienai par godu.

2025. gada pilsētas kalendārs būs veltīts Liepājas nozīmīgajai jubilejai, kurā 12 dažādu paaudžu vietējie mākslinieki savos darbos reflektēs par to, kas viņiem ir Liepāja un parādīs, kā mūsu pilsētu redz caur vizuālās mākslas prizmu.

Paredzēti arī speciāli veidoti Liepājas 400 gadu jubilejas prezentmateriāli. Tāpat iecerēts izdot arī īpaši Liepājas 400 gadu dzimšanas dienai veltītu žurnālu.

Lai visa gada garumā arī grafiskajā komunikācijā atgādinātu par nozīmīgo notikumu, esošais Liepājas logo papildināts ar skaitli "400", kurā atspoguļots pilsētas mierīgais un nemierīgais raksturs. Vēja pūstie un kustībā esošie cipari skaitlī 400 simbolizē Liepājas dzīvo enerģiju un pārmaiņu dinamiku. Tādējādi 2025. gadā aicinot ne tikai svinēt laiku, kas pagājis – Liepājas bagāto vēsturi un nozīmīgo pagātni, bet arī laiku, kas turpinās – šodienu, un laiku, kas vēl tikai būs – nākotni.

Jubilejas gadā iedzīvotājiem būs iespēja iesaistīties dažādās pašvaldības un citu institūciju un aktīvistu organizētās aktivitātēs. Svinību programma tiks publicēta pakāpeniski, būtiskākie notikumi – 2024. gada izskaņā. Svētki visa gada garumā būs ne tikai iespēja svinēt Liepājas bagāto vēsturi, bet arī iesaistīties tās nākotnes veidošanā, kopā radot jaunas, iedvesmojošas tradīcijas.