Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rakstnieka Andreja Upīša pieminekli pārzāģēs uz pusēm
foto: Ieva Čīka/LETA
Restaurētais Andreja Upīša piemineklis Kronvalda parkā.
Runā Rīga

Rakstnieka Andreja Upīša pieminekli pārzāģēs uz pusēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgas centrā, Kronvalda parkā, pie topošās Nacionālās akustiskās koncertzāles esošo "Zaļās zemes" autora Andreja Upīša (1877-1970) pieminekli pārzāģēs uz pusēm un pēc tam atkal uzstādīs pilsētvidē, paziņoja ieceres autors, tēlnieks un Rīgas domes deputāts Ivars Drulle ("Par").

Rakstnieka Andreja Upīša pieminekli pārzāģēs uz pu...

Kā paskaidroja Drulle, sākotnēji Upīša piemineklis tiks pārvests uz Rīgas pieminekļu aģentūras teritoriju Varoņu ielā, kur to pārzāģēs vertikāli uz pusēm.

Pēc tam, tiks izraudzīta vieta, kur to novietot atpakaļ pilsētvidē un pieminekļa abas daļas tiks novietotas blakus tādā atstatumā, lai tām cauri var iziet cilvēks.

Atbilstoši Drulles iecerei, līdz ar šīm pārmaiņām Upīša piemineklis gan atspoguļos Upīša dzīves divējādo dabu - gan pozitīvo kā rakstniekam, gan negatīvo kā padomju varas kolaborantam, gan simbolizēs katra cilvēka atšķirīgās puses.

Drulle iepriekš komitejas sēdē norādīja, ka pieminekli transformējot, simboliski tiks nodalīts labais no sliktā, radot "izlīguma pieminekli", kas iegūtu jaunu māksliniecisku un vēsturisku nozīmi, vienlaikus kļūstot par laikmetīgu mākslas darbu un simbolu no pagātnes uz tagadni.

Atvērta palikusi diskusija par to, kur pēc transformācija pieminekli uzstādīt.

Kā ziņots, Rīgas dome šodien atbalstīja Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, kā arī Upīša un Sudrabu Edžus pieminekļu demontāžu.

Rīgā apķēpāts Esplanādē esošais cariskās Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli piemineklis.

Apķēpāts piemineklis ģenerālfeldmaršalam Mihailam Barklajam de Tolli Esplanādē

Rīgā apķēpāts Esplanādē esošais cariskās Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli piemineklis.

Latviešu nacionālistu biedrība “Austošā saule” pie Rīgas domes (RD) rīko protesta akciju, kurā aicina galvaspilsētu līdz galam atbrīvoties no Krievijas impēriju un PSRS slavinošiem pieminekļiem.

Pie Rīgas domes pieprasa aizvākt Krievijas impērijas militārista Barklaja de Tolli pieminekli

Latviešu nacionālistu biedrība “Austošā saule” pie Rīgas domes (RD) rīko protesta akciju, kurā aicina galvaspilsētu līdz galam atbrīvoties no Krievijas ...