Valsts robežsardzes priekšnieks par nelegālo migrantu aizturēšanu: tas bija īpaši nekaunīgs noziegums
foto: Valsts policija
Kopumā notverti 46 migranti, no kuriem 42 jau nogādāti vai šodien tiks nogādāti atpakaļ Baltkrievijā.
112

Valsts robežsardzes priekšnieks par nelegālo migrantu aizturēšanu: tas bija īpaši nekaunīgs noziegums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Degpunktā

Izsludinot specoperāciju “Slazdi” un lietojot šaujamieročus, likumsargi Aizkraukles novadā šodien aizturēja gandrīz 50 nelegālo imigrantu. Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts to sauc par sevišķi nekaunīgu noziegumu, jo migrantu pārvadāšanai izmantots busiņš, kurš vizuāli pārveidots, lai izskatītos pēc policijas auto.

Valsts robežsardzes priekšnieks par nelegālo migra...

Jau vēstīts, ka informāciju par iespējamu nelegālo migrantu pārvadāšanu robežsardze saņēma šorīt ap pulksten septiņiem, un pakaļdzīšanās sākās jau īsi aiz Silenes robežkontroles punkta. Iesaistot policiju, tika iedarbināta specoperācija “Slazdi”, novietojot patruļas uz ceļu posmiem, kur likumpārkāpēji varētu pārvietoties. Aizdomās turamie pamanīti Jēkabpils novada Lašos, un likumsargu pakaļdzīšanās teju stundas garumā notika līdz pat Aizkraukles novada Staburaga pagastam.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa priekšniece Evita Galviņa TV3 raidījumam "Degpunktā" norāda:“Pēc apturēšanas automašīnas vadītājs tika aizturēts. Pasažieris, kas ir līdzparvadātājs metās bēgt, iebēgot mežā. Nobloķējām visas durvis, jo nezinājām, kādu kapacitāti vajadzēs un cik cilvēku ir busā.”

Kopumā busiņā atradās 46 nelegālie migranti, kuri automašīnas nodalījumā burtiski sēdējuši viens otram virsū. Pārvadātāji noziedzīgajam darbībām rūpīgi gatavojušies, jo migranti izmantojuši busiņu, kurš vizuāli pārveidots, lai atgādinātu valsts policijas transportlīdzekli.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts norāda: “Mums ir aizdomas, ka līdzīgu busiņu varētu izmantot arī agrāk, lai pārvadātu [nelegālos migrantus]. Tagad analizējot, ļoti iespējams, ka bija izdevies arī robežsardzi maldināt. Jo policijas automašīnu ar ieslēgtām bākugunīm robežsardze savā ikdienā… Tā nav mūsu ikdiena, ka apturam operatīvā dienesta transportlīdzekli. Bet, analizējot un saliekot kopā informāciju, radās aizdomas, ka šāds busiņš varētu tikt izmantots sevišķi smaga nozieguma izdarīšanai.”

Pēc pārkāpēju aizturēšanas policija uz laiku bloķēja autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils, jo meklēšanā bija izsludināts šofera blakussēdētājs, kurš līdz ar transportlīdzekļa aizturēšanu metās bēgt mežā. “Neilgi pirms pulksten 15 arī otru bēgli aizturējām, un viņš ir nodots robežsardzes rīcībā. Aizturējām sešu kilometru attālumā no vietas, kur tika apturēts transportlīdzeklis,” norāda Galviņa.

Tā kā noziedznieki atteicās pakļauties policistu prasībām un bēgšanu nepārtrauca, likumsargiem automašīnas apturēšanai nācās izmantot šaujamieročus, par ko liecina busiņa durvīs redzamie ložu caurumi un kas nav paslīdējis garām arī tuvējo ciemu iedzīvotājiem.

Staburaga pagasta iedzīvotāji Modris un Jānis raidījumam komentēja: “Šaušanu vienīgi varēja dzirdēt pēc 10 kādiem, ap kādiem pusvienpadsmitiem. Mēs jau negājām, neskatījāmies, tikai pēc tam, kas brauca, teica, ka slēgta satiksme. Nu nepatīkami, protams.”

“Pēdējie divi gadi ir tādi, ka bieži nepakļaujas prasībām un ir jālieto šaujamieroči, lai apturētu transportu. Šis ir visnekaunīgākais, radot iespaidu, ka ir policijas pārstāvji, un tas rada papildu riskus, bažas, tāpēc strādājam kopīgi, lai apturēti šāda grupējuma darbību, kas mēģina iedragāt uzticību, bet prieks, ka izdevās apturēt,” sacīja Pujāts.

Abi pārvadātāji bijuši Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņi, bet, vai bijuši līdzzinātāji Latvijā, – robežsardze neatklāj. Aizturēšanas laikā cietuši trīs migranti, kuri nogādāti slimnīcā. Saskaņā ar neoficiālo informāciju viens no viņiem ir Somālijas pilsonis, kurš nogādāts Jēkabpils slimnīcā ar šautu brūci. Arī pārējie robežpārkāpēji, visticamāk, bijuši somālieši, kuri šobrīd jau nogādāti atpakaļ uz robežas – Baltkrievijas pusē.

Citi šobrīd lasa