112

Droni un sašautas riepas: kā policija apturēja nelegālo migrantu grupu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šorīt, 8.oktobrī, Valsts policija sadarbībā ar Valsts robežsardzi spraigā operācijā, izsludinot speciālo plānu "slazdi", veicot nepārtrauktu vajāšanu no Baltkrievijas-Latvijas valsts robežas, aizturējusi 46 nelegālos migrantus un divus pārvadātājus, kuri noziedzīgajām darbībām izmantojuši transportlīdzekli ar pakaļdarinātu policijas identitātes krāsojumu un nodublētu transportlīdzekļa numurzīmi.

Droni un sašautas riepas: kā policija apturēja nel...

Jau vēstīts, ka Valsts robežsardze, monitorējot pierobežas reģionus, pamanīja viltotu Valsts policijas transportlīdzekli, ar kuru, iespējams, pārvadāti robežpārkāpēji. Transportlīdzeklis bija aprīkots ne tikai ar trafarējumu un bākugunīm, bet arī ar viltotu valsts numurzīmi, kas piederējusi īstai policijas automašīnai.  Šī informācija nekavējoties tika nodota Valsts policijai, kura iedarbināja speciālo plānu “Slazdi” vairākos reģionos un uzsāka meklēšanu. 

Drīz pēc tam policija minēto transportlīdzekli pamanīja un uzsāka pakaļdzīšanos, kura ilga aptuveni stundu no Jēkabpils novada “Laši” līdz Aizkraukles novada, Staburaga pagastam.

Likumsargi ar operatīvo transportlīdzekļu speciālajiem gaismas un skaņas signāliem deva vairākkārtējus rīkojumus iespējamajiem noziedzniekiem apturēt minēto transportlīdzekli, taču tā vadītājs nereaģēja. Tikai pēc likumsargu lēmuma pielietot speclīdzekļus – šaujamieročus, transportlīdzeklis tika apturēts, sašaujot tā riepas.

Notikumu gaitā divi nelegālie migranti tika sašauti, bet šobrīd atrodas medicīnas iestādē stabilā stāvoklī. Dzīvībai svarīgi orgāni netika skarti. Un vēl vienam bija nepieciešama medicīniskā palīdzība saistībā ar veselības pasliktināšanos.

Operācijas laikā vienu no iespējamajiem pārvadātājiem izdevās uzreiz aizturēt, savukārt otrs pasažieris metās bēgt. Personai izdevās noslēpties mežā vairākas stundas aptuveni 6 km no pamestā transportlīdzekļa. Tur viņš gaidīja taksometru, ar kuru bija nolēmis turpināt ceļu.

Tomēr nekur tālu netika, jo Latgales reģiona pārvaldes operatīvie darbinieki, veicot operatīvos meklēšanas pasākumus, pamanīja aizdomīgā vietā novietotu taksometru un uz to no meža pārvietojamies vīrieti, kas atbilst meklētajai personai. Vīrietis turpat aizturēts. 

Operācijā īsā laikā iesaistījās plaši resursi no Valsts policijas Latgales, Zemgales un Rīgas reģioniem, tostarp tika piesaistīti kolēģi ar droniem, kā arī plaši spēki no Valsts robežsardzes, iesaistot helikopteru.

Pret pārvadātājiem Valsts robežsardze uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 285.1 panta trešās daļas par apzinātu personas nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, ja šāda iespēja nodrošināta vairāk nekā piecām personām.

43 trešo valstu pilsoņi atturēti no nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas saskaņā ar  2024. gada 12. marta Ministru kabineta rīkojumu Nr.184 “Par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu”.