Vai ārstēšanas procesā nepieciešams kapelāns? Pieredzē dalās Liepājas Reģionālā slimnīca
foto: Liepājas reģionālā slimnīca
Lazdāns norāda, ka lielākais gandarījums viņam ir spēja sniegt mierinājumu un atbalstu grūtajos brīžos.
Novadu ziņas

Vai ārstēšanas procesā nepieciešams kapelāns? Pieredzē dalās Liepājas Reģionālā slimnīca

Anna Klāra

Jauns.lv

Kad cilvēku piemeklē smagas veselības likstas, primāri viņš vēršas pie ārstniecības iestādēm, lai savestu kārtībā savu fizisko veselību. Tomēr atsevišķas medicīnas iestādes uzskata, ka šādos gadījumos nedrīkst aizmirst arī par garīgo veselību, tādēļ tās pacientiem piedāvā arī kapelāna pakalpojumus.

Vai ārstēšanas procesā nepieciešams kapelāns? Pier...

Viena no šādām ārstniecības iestādēm ir Liepājas Reģionālā slimnīca, kurā pacientiem pieejamas bezmaksas kapelāna konsultācijas. "Mūsu kapelānam Erlandam Lazdānam ir nozīmīga loma ārstēšanās procesā un mēs priecājamies, ka viņš ir daļa no mūsu komandas," norāda slimnīca.

Kapelāns norāda, ka profesijas izvēlē savu lomu esot nospēlējis Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons, kurš viņu uzrunāja, redzot, ka slimnīcā ir šāda nepieciešamība. "Tā kā jau veicu kapelāna darbu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībā (BPAB), 2023. gada sākumā sāku darbu arī Liepājas slimnīcā. Būdams LELB mācītājs, šo darbu uztveru kā papildu kalpošanu tam, ko daru baznīcā," norāda Lazdāns.

Viņš atklāj, ka kapelāna ikdiena slimnīcā ir ļoti daudzveidīga - tā ietver pacientu un viņu ģimeņu apmeklējumus, dievkalpojumus, kristības, lūgšanas, svētbrīžu noturēšanu un sarunas ar personālu. "Kapelāns palīdz pacientiem un viņu tuviniekiem krīzes situācijās, sniedzot emocionālu atbalstu un risinot garīgas dilemmas. Bieži kapelāns palīdz uzturēt saikni starp pacientiem un viņu ģimenēm vai ārstiem. Kapelāns piedāvā garīgo aprūpi tiem pacientiem, viņu tuviniekiem un personālam, kas to vēlas, neatkarīgi no viņu ticības vai pasaules uzskata," norāda mācītājs, uzsverot, ka darbā galvenais uzdevums ir sniegt mierinājumu, būt klātesošam un epmātiskam. 

"Lielākais gandarījums ir spēja sniegt mierinājumu un atbalstu grūtajos brīžos. Redzēt, kā pacients vai viņa tuvinieki atgūst mieru un skaidrību, ir liela atlīdzība. Tāpat liels gandarījums ir palīdzēt risināt emocionālas un garīgas problēmas, kas ārstēšanās procesā bieži ir ļoti nozīmīgas," norāda Lazdāns.

Viņš skaidro, ka darbā viņam nākas saskarties arī ar vairākiem mītiem par viņa amatu. Viens no biežākajiem mītiem ir tas, ka kapelāns ir nepieciešams tikai reliģisku iemeslu dēļ vai tikai tad, kad pacients ir tuvu nāvei. "Patiesībā kapelāns ir pieejams arī pašiem mazākajiem pacientiem un jebkuram, neatkarīgi no ticības," skaidro Lazdāns.

Viņaprāt, saruna ar kapelānu "ir nozīmīga, jo tā var sniegt garīgu atbalstu, mierinājumu un palīdzēt saprast notiekošo". "Kapelānu vērtīgi saukt, ja pacientam vai viņa ģimenei ir garīgas vai emocionālas vajadzības, kas saistītas ar slimību vai smagu dzīves situāciju, kā arī, kad ir nepieciešams morāls atbalsts. Bieži vien pacientam vai viņa ģimenei ir nepieciešama cilvēciska saruna, kurā var atklāti izrunāties. Dažkārt šāda saruna var sniegt tik ļoti nepieciešamo emocionālo atbalstu," atklāj Liepājas Reģionālās slimnīcas kapelāns.

Lazdāns skaidro, ka, lai saglabātu fizisko un mentālo veselību, viņš regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, proti, jaun no mazotnes spēlē tenisu . "Tagad ik pa brīdim uzspēlēju arī pludmales tenisu. Mentālo veselību cenšos uzturēt savā ticības dzīvē, proti baznīcā un arī ārpus tās. Tāpat svarīgi ir uzturēt atbalstošas attiecības ar kolēģiem un meklēt profesionālu uzraudzību un atbalstu, ja nepieciešams. Un ļoti svarīga ir ģimene. Ir arī svarīgi pārdomāti plānot darba laiku un apzināties savas robežas, tādējādi cenšoties novērst izsīkumu un stresa ietekmi," norāda kapelāns.

Liepājas Reģionālās slimnīcas pacientiem kapelāna konsultācijas ir bez maksas. Pieteikties iespējams, zvanot uz tālruni:  26103260 vai jautājot ārstam vai nodaļas virsmāsai. Kapelāns pieejams noteiktās dienās.